Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Din byststorlek påverkar träningen mer än du kanske tror.Din byststorlek påverkar träningen mer än du kanske tror.Din byststorlek påverkar träningen mer än du kanske tror.
Din byststorlek påverkar träningen mer än du kanske tror. Foto: Shutterstock

Studie: Så påverkar byststorleken din träning

En ny studie har kommit fram till att desto större byst en kvinna har, ju mindre fysisk aktivitet ägnar hon sig åt. Och ett av de största hindren är brist på en bra sport-bh.

Alla med bröst vet att när det kommer till träning gäller det att vara beredd. En glömd, eller dålig för den delen, sport-bh och träningen kan vara förstörd den dagen.

I en studie från Australien dök forskare djupare i det här ämnet för att ta reda på varför så många kvinnor är stillasittande, och fokuserade på byststorlek som en möjlig anledning. Och resultaten visade att desto större byst, ju mindre fysisk aktivitet – särskilt ”kraftfull” träning.

Större byst - mindre tid ägnas fysisk aktivitet

Man studerade 355 kvinnor i åldrarna 18-75. Varje kvinna fick göra en tredimensionell scanning av hennes bröst för att mäta storleken precist. Man kategoriserade brösten i storlekarna små, medium, stora och väldigt stora, skriver Women's Health Mag. Forskarna tog även hänsyn till kvinnans ålder när man skulle komma fram till sina resultat.

Forskarna kom fram till att i takt med att kvinnornas bröst växte så minskade deras fysiska aktivitet. De kvinnorna med större byst ansåg att deras byststorlek hindrade dem från att träna på ett enkelt sätt. Detta gällde även låg-intensiva aktiviteter så som promenader och simning. Och de kvinnorna med väldigt stora bröst rapporterade att de väldigt sällan joggade.

”Kvinnlig bröstvävnad är tung och utan stöd, de innehåller lite stabiliserande, bindande vävnad. Så bröst rör sig när kvinnor tränar, även om de bär bh”, skriver New York Times-reportern Gretchen Reynolds som också fördjupat sig i ämnet.

Vattenbaserad träning rekommenderas

Och just där ligger problemet. Forskarna noterade nämligen att vissa av de kvinnor som hade stora och väldigt stora bröst behövde bära två sport-bh:ar samtidigt för att få tillräckligt med stöd för att kunna springa och ägna sig åt hög-intensiv träning.

Forskarna uppmuntrade de kvinnor med större byst att satsa på vattenbaserad träning.

– Simning och andra vattenbaserade aktiviteter så som vattenaerobics kan vara idealt för de med större byst, eftersom de flytande krafterna av vattnet saktar ner bröstens nedåtgående rörelse förklarar forskaren Celeste Coltman för New York Times.

Om du upplever att din byst hindrar dig från att träna kan alltså vattenaktiviteter vara rätt väg att gå. Men, om du ändå vill jogga eller på annat sätt röra dig på land ska du införskaffa en riktigt bra sport-bh. Här nedan listar vi tre sport-bh:ar som är testade av Hälsoliv!

Capture sport-bh, Swegmark

Pris: Billigaste priset på denna sport-bh just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Anpassad för: Medel- till högintensiv träning.

Storlek: 75B-95F

Här har vi en sport-bh som sitter som en smäck - om man frågar vår testpanel. Den sitter ordentligt utan att kännas obehaglig eller för tajt, och stödet är bra - med breda axelband och uppdelningen i kupor. Dessutom kan man justera axelbanden så att bh:n får en brottarrygg.

Tyget leder bort svett också vid högintensiv träning. 

Testarna cyklade, sprang, spelade fotboll och gick på gymmet utan att brösten flög omkring. Den gör vad en sport-bh ska, med andra ord, och mer därtill: Samtliga kände sig fina när de bar sina bh:ar. Vilket kan låta bagatellartat, men kan vara extremt mycket värt för många.

Och även om man kan önska att bh:n fanns i ännu större kupor och med ännu större omkrets är Swegmark bjussiga i jämförelse med många andra märken.

Sport bra, Pierre Robert

Pris: Billigaste priset på denna sport-bh just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Anpassad för: Lättare till intensiv träning.

Storlek: S – XL (varav XL ska motsvara 85-90 cm i A-E-kupa)

Den här sport-bh:n är något av ett under när det kommer till komfort. Till skillnad från många av dess likar, som ärligt talat kan vara ganska obekväma, märker man knappt att man har den på sig. Det mjuka tyget känns skönt mot huden och man slipper tampas med byglar, sömmar och hårda kanter. Trots det är den rejäl och ger ett bra stöd, både på yogapasset och springturen. De breda axelbanden avlastar och är sköna för ryggen samtidigt som meshen i ryggen och den så kallade Maxdry-teknologin leder bort svett och fukt.

Zip sports bra, Röhnisch

Pris: Billigaste priset på denna sport-bh just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Anpassad för: Medel till högintensiv träning

Storlek: XS – XL – men liten i storlekarna 

Den här bh:n från Röhnisch kommer med en snygg brottarrygg och en blixtlåslösning fram. Det senare är perfekt om man inte orkar kämpa med ett spänne i ryggen eller vill riskera att behöva dra en svettig sport-bh över höfterna. Bh:n ger ett väldigt bra stöd, både vid låg- och högintensiv träning. 

En av de stora fördelarna med just den här bh:n var att den gick upp till XL, vilket är generösare än de flesta andra modellerna. Men det visade sig tyvärr att den är extremt tajt.

Vill du läsa hela testet av sport-bh:ar hittar du det HÄR.