Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Studie: Det absolut enklaste du kan göra för att leva längre är att röra på dig

Att ägna sammanlagt en halvtimma om dagen åt lätt aktivitet ger mer än vad man kan tro.

I en ny studie har man kommit fram till att lite rörelse under dagen kan minska risken för tidig död.

Forskare har genom åren gång på gång slagit fast att för mycket stillasittande kan kopplas till hälsorisker så som allt från hjärt- och kärlsjukdomar till tidigt åldrande. Men i en ny studie har man kommit fram till att genom att ersätta endast 30 minuters stillasittande med vilken rörelse som helst, varje dag, kan det hjälpa en att leva längre.

LÄS OCKSÅ: Glöm långa gympass – här är nya träningstrenden

Att ägna sig åt lätt aktivitet en halvtimme om dagen kopplades till 17 procents lägre risk för tidig död. Det kunde handla om något så enkelt som att gå, för en person som normalt sett sitter ner. Rörelse med högre intensitet har en större effekt, samma mängd av måttlig eller hård träning korresponderade till ungefär 35 procents lägre risk för tidig död, menar studien.

– Det brukade finnas en föreställning om "ingen smärta, ingen vinning" - att träning eller aktiviteter måste göra ont för att man ska få ta del av fördelarna. Men den senaste studien menar att träning inte behöver göras i flera timmar åt gången. Det är något alla kan göra. Det kan kräva bara att gå, även korta pass i taget, säger Keith Diaz, professor i beteendemedicin och en av forskarna, till Time.

LÄS OCKSÅ: 7 fantastiska fördelar med att promenera 30 minuter om dagen 

Rörelse korta stunder ger effekt

För studien använde man data från nästan 8000 amerikaner som var äldre än 45 år. Deltagarna bar aktivitetsband i minst fyra dagar där man kunde följa deras rörelser. Forskarna använde den här datan för att räkna ut hur mycket tid deltagarna tillbringade med att vara stillasittande respektive aktiva, och trackade deras hälsa och dödlighetsdata i mer än fem år efteråt. Sedan skapade de simulationer som räknade ut hur mer rörelse - och därmed ta bort stillasittande tid - kunde påverka dödlighetsrisken.

Forskarna kom fram till att även en liten ökning i ens fysiska aktivitet bidrog till en lägre risk för tidig död. De kom även fram till att även små stunder av rörelse under dagen var lika effektfulla när man räknade ihop dem, som en längre stund av rörelse.

– Vi brukade tro att träning behövde göras på en måttlig eller kraftfull nivå. Vi brukade tro att man behövde träna i 10 minuter eller mer åt gången. Men våra resultat skiftar det perspektivet lite grann. En minut här och en minut där av rörelse som man sedan räknar samman kan faktiskt vara lika hälsosamt, förklarar Diaz för Time.

LÄS OCKSÅ: 9 träningsvanor du borde ha i ditt liv innan 30 

Dubbla fördelar med dubbel tid

Ju mer träning desto bättre, så klart. Diaz och hans kolleger kunde se att de långvariga fördelarna ökade i takt med mer fysisk aktivitet. En timmes aktivitet resulterade i dubbelt så många fördelar som en halvtimmas aktivitet. Det verkade dock finnas en gräns vid 3,5 timmar av rörelse per dag där man maxade ut sina vinster från träning.

– Om du rört på dig tillräckligt finns det en tröskel där du maxat och riskerna med att sitta ner har blivit eliminerade, säger Diaz.

LÄS OCKSÅ: 5 vanliga misstag som nya löpare gör

En mer omfattande studie behövs dock göras för att kunna fastställa forskarnas resultat. Under denna studie baserade man som sagt sina resultat på simulationer. Med andra ord var det inte ett test där folk ändrade sina vanor och beteende och forskarna observerade effekterna av det. Den typen av studie är nästa steg, säger Diaz. Men forskarna gick ändå steget längre i det avseende att de tog hänsyn till hela dagen i en persons liv, och inte bara en timma här eller där. På det viset kunde de undersöka hur ändring i proportionerna av stillasittande och aktiv tid kan påverka vår hälsa.

LÄS OCKSÅ: 9 tips för att förvandla promenaden till superträning