Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Har du koll på hur man stretchar bäst?
Har du koll på hur man stretchar bäst?
Har du koll på hur man stretchar bäst?
Har du koll på hur man stretchar bäst? Foto: Shutterstock

7 misstag du gör när du stretchar

Innan och efter träning är det viktigt att man mjukar upp och stretchar kroppen.

Men om du stretchar fel kan du faktiskt skada dig. 

Med inspiration från Bustle är här sju misstag du kan göra när du stretchar!

1. Du värmer inte upp innan du stretchar

Om du någon gång försökt stretcha utan att ha värmt upp lite innan känner du säkert till att det kan vara rejält stelt och kanske göra lite ont. Se till att bli lite varm i musklerna innan du stretchar. Du kan till exempel jogga en stund eller hoppa på spinningcykeln.

2. Du stretchar inte alls

Ja, det säger ju sig självt – ett stort misstag du kan göra när du ska stretcha är ju helt enkelt att strunta i det. Men utan stretchning riskerar du att riva sönder dina muskler på grund av vikten du lägger på dem. Detta är oavsett om du springer eller kanske lyfter tungt.

LÄS MER: Stretcha ryggen - expertens 3 effektiva övningar 

3. Du stretchar inte tillräckligt länge

Att stå och böja lite på benen och svänga överkroppen från ena sidan till den andra räcker inte om du ska stretcha ordentligt. Stretching ska innefatta hela kroppen, och varje övning kräver olika mycket tid. Lite bra riktlinjer att gå efter är att statisk stretchning ska vara i 30-60 sekunder, medan dynamisk stretchning ska repeteras ungefär 10-12 gånger.

4. Du glömmer att andas

Du måste komma ihåg att andas ordentligt! Andning säkrar att dina muskler och hjärna får det syre de behöver för att fungera optimalt. En av de viktigaste delarna när man stretchar är att öka syretillförseln till vissa delar av kroppen – och det kan ju inte ske om du inte andas! Så glöm inte att ta långa, djupa andetag.

LÄS MER: Stretcha benen - 3 effektiva övningar 

5. Du stretchar dig genom en skada

Om du är skadad ska du definitivt undvika att försöka stretcha dig igenom smärtan. Om du har en skada kan stretchning göra smärtan värre. Undantag här gäller så klart om du tränar med en sjukgymnast som har ett stretchingschema för just dig.

6. Du stretchar tills det gör ont

Visst är det imponerande när gymgrannen når ända ner i backen med händerna medan hen fortfarande har raka ben, men det är viktigt att komma ihåg att alla har olika förutsättningar. Att försöka tvinga din kropp att bli mer smidig kan faktiskt göra mer skada än nytta. En skarp smärta när du stretchar kan betyda att du överstretchat, och det innebär att du kan vara mer trolig för skada. Så ta det lugnt när du stretchar och ta det i din egen takt!

LÄS MER: Stretcha nacke och axlar - 3 effektiva övningar 

7. Du stretchar bara delar av kroppen

Om du bara ska träna ben kan det vara lockande att bara stretcha den delen av kroppen. Men att inte stretcha överkroppen då kan faktiskt resultera i att du får ont där. Se därför till att stretcha hela kroppen. Du kan lägga mest fokus på muskelgrupperna du tänkt träna, men ändå stretcha resten av din kropp också.