Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Träning kan vara ett effektivt sätt att minska ångest och depression.
Träning kan vara ett effektivt sätt att minska ångest och depression.
Träning kan vara ett effektivt sätt att minska ångest och depression.
Yoga har positiva effekter på vår mentala hälsa.
Yoga har positiva effekter på vår mentala hälsa.
Yoga har positiva effekter på vår mentala hälsa.
1 AV 2
Träning kan vara ett effektivt sätt att minska ångest och depression.
Foto: Shutterstock.
2 AV 2
Yoga har positiva effekter på vår mentala hälsa.
Foto: Shutterstock.

Så ska du träna för att motverka ångest och depression

Om du lider av ångest eller depression så är fysisk aktivitet ett bra sätt att må bättre. 

Här är tre träningsformer som har en positiv effekt på vår mentala hälsa. 

Det är känt att vi mår bättre av träning, "lyckohormonet" endorfin frisätts vid fysisk aktivitet och får oss att känna välbehag. 

Att kropp och psyke är sammankopplat är viktigt att förstå för att vi ska se sambandet mellan vår fysiska och psykiska hälsa. 

Med inspiration från sajten Health listar vi tre träningsformer som kan minska ångest och depression.

LÄS OCKSÅ: Stort test: Bästa träningshörlurarna

Löpning

Tidigare forskning har visat att löpning faktiskt kan "reparera" fysiska skador i hjärnan och löpning förespråkas också som en av de bästa träningsformerna för både kropp och själ. 

Förutom de fysiska positiva effekterna av löpning (som bättre kondition och minskad risk för hjärt-kärlsjukdom) så kan vår mentala hälsa också förbättras av löpning. 

När du springer får du ett ökat påslag av substanserna serotonin, dopamin, noradrenalin och endorfin. Serotonin ger en känsla av lugn och tillfredställelse; dopamin ger belöning i form av välbefinnande och noradrenalin gör att vi känner oss pigga och aktiva, skriver Runners World. 

– Även rörelserna i löpningen uppges ha en meditativ effekt på hjärnan, säger läkaren Ben Michaelis till sajten Health. 

Fysisk aktivitet kan ha en liknande effekt som antidepressiva mediciner har, enligt en studie som publicerades i Journal of Psychiatry & Neuroscience

Om du är ute och springer regelbundet så har du enligt forskningen också lättare att somna på kvällarna, som bidrar till att du får bättre minne, minskad stressnivå och ett bra grundskydd mot depression. 

Läs fler artiklar om löpning här 

LÄS OCKSÅ: Stort test: Här är de bästa löparskorna 

Gå promenader i skogen

Det finns flera oväntade hälsoeffekter med att vara ute i skogen, som att du får minskad kroppsnoja och en bättre kroppsbild. Men att vandra i skog och natur har också positiva effekter på ångest och depression. I en studie från 2016 så gick unga vuxna ut i naturen och 50 minuter senare så kände de sig mindre ångestfyllda och hade också bättre minne. 

– Naturen har en lugnande effekt på vår hjärna. Det finns bevis på att vara runt skog, träd, växter och natur kan minska ångest därför att växterna utsöndrar kemikalier som ska sakta ner dess förruttnelse, och det verkar få oss lugnare också, säger Ben Michaelis. 

Läs fler artiklar om promenader här 

LÄS OCKSÅ: 7 saker psykologerna gör för att lindra sin ångest 

Yoga

Många som praktiserar yoga vittnar om minskad ångest, ilska och depression. 2012 jämförde en grupp forskare olika studier som gjorts om yogas hälsoeffekter, och de kom fram till att i 25 av de 35 studierna så upplevde deltagarna en signifikant minskning av stress och ångestsymptom efter att de börjat med yoga. 

– Det som är bra med yoga är, förutom att du stretchar ut kroppen och tränar mycket bål och mage, att det är ett så stort fokus på andningen vilket hjälper oss att lugna ner både kropp och själ, säger Ben Michaelis. 

Experter menar att det är fokuset på andningen som gör yogan till en så bra träningsform för de som är stressade eller har ångest. Det är svårt att ha ångest eller vara stressad när du andas lugnt och stilla, och bara fokuserar på andningen. 

Läs fler artiklar om yoga här