1 av 3: Den perfekta uppladdningen inför uthållighetsträningen
2 av 3 Foto: Adobe Stock
Rödbetsjuice sänker också blodtrycket.
3 av 3: Rödbetsjuice sänker också blodtrycket. Foto: Shutterstock.

Rödbetsjuice: Därför ska du dricka det innan du tränar

Hur mycket kan rödbetsjuice påverka din prestation när du ska ut och springa? 

En hel del, enligt nya studier. 

En rödbetsshot innan träning har visat sig ha stora positiva effekter på ditt resultat. 

De nya studierna är publicerade i Journal of Applied Physiology. Löpare som drack en rödbetsshot innan sin löptur på fem kilometer var i genomsnitt 1,5 procent snabbare jämfört med när de inte druckit rödbetsjuice innan, skriver Runners World. 

De som drack rödbetsjuice under sju dagar innan sin löptur/löptävling kunde också se bra resultat och snabbare springtider. De som gav sig ut och cyklade och drack ungefär 40 centiliter juice innan kunde se en resultatförbättring på 16 procent. 

ANNONS: Ekologisk rödbetsjuice på bag-in-box just nu för 179 kronor (EXTERN LÄNK – HAPPY GREEN)

Varför har då rödbetsjuice denna effekt på både snabbhet och kondition? 

Det har med nitraterna att göra. Det finns mycket nitrat i rödbetor, som också finns i bladgrönsaker och kål. När du får i dig nitrater bildas kväveoxid i kroppen, som ökar syresättningen. Något som också ökar uthålligheten i musklerna och kan förbättra träningsresultatet. 

LÄS OCKSÅ: Test av 18 ekologiska juicer – utan onödiga tillsatser 

– Kväveoxid har en positiv effekt på hjärtat och kärl, och din syreupptagningsförmåga blir bättre. Det sänker alltså hur mycket syre du behöver när du springer, vilket gör att det blir lättare att springa och cykla, förklarar Lauren Antonucci, dietist för Runners World. 

Rödbetsjuice sänker blodtrycket

Sedan tidigare står det klart att det finns ett starkt samband mellan hur rödbetsjuice kan påverka ett högt blodtryck. 2015 genomfördes en studie vid Queen Mary University i London där en grupp med personer som alla hade högt blodtryck fick dricka rödbetsjuice under en period och resultatet visade att rödbetsjuice hade en liknande effekt som mediciner som sänker blodtrycket. 

– Har man det som rutin att dricka ett glas rödbetsjuice om dagen så sänks blodtrycket, har Martin Brunnberg, näringsfysiolog, tidigare sagt till Hälsoliv.  

LÄS OCKSÅ: 3 skäl att dricka rödbetsjuice innan du tränar 

PRESENTERAS AV HAPPY GREEN

Detta är en redaktionell artikel från Hälsoliv som ingår i ett ämne som hälsosajten Happy Green valt att sponsra. Företaget har inget inflytande över artikelns innehåll.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!