Enkla vardagsmotion. Jobbar du vid en dator, se till att du reser dig från skrivbordet minst en gång i halvtimmen
Enkla vardagsmotion. Jobbar du vid en dator, se till att du reser dig från skrivbordet minst en gång i halvtimmen

Vardagsmotion: 7 sätt att smyga in den

En bensträckare i halvtimmen boostar din hälsa och kan minska ditt midjemått. Här är sju smarta knep att få in mer motion i din vardag.

Danielle Deasismont

Därför bör du ta en bensträckare

Ger bättre blodsocker­balans.
Sänker insulinet och blodtrycket.
Minskar risken att lagra fett kring buken.
Kan minska midjemåttet.
Minskar inflammationer i kroppen.
Sänker halterna av triglycerider som kan bidra till åderförfettning.

1. Ta trapporna

Promenader i all ära men att gå i trappor får musklerna att jobba lite extra. Dissa hissen och gör det till en vana att ta trapporna på jobbet, på tågstationen och i köpcentret. När du går i trappor aktiverar du lår och rumpa, stora muskelgrupper som är viktiga för fettförbränningen.

 

LÄS OCKSÅ: 10 sätt att komma i gång med träningen


2. Gå en kvällspromenad

Hamnar du ofta i soffan på kvällarna? Stäng av tv:n en timme tidigare och gå på en kvällspromenad. Frisk luft och rörelse förbättrar sömnen och kan hjälpa om du lider av sömnproblem. För den som tycker att det är svårt att somna kan det vara just skärmarna som är boven. Med en kvällspromenad får du nedvarvning och vardagsmotion i ett.

 

LÄS OCKSÅ: Promenera smart och tappa ett kilo i veckan


3. App-gympa

Vill du svettas lite varje dag utan att behöva lägga ner massor med tid? Korta träningspass på fem eller tio minuter kan du göra några gånger om dagen om du vill. På morgonen när du vaknar, före lunchen eller middagen - med en träningsapp kan du få dagliga påminnelser och ett program att följa som inte kräver redskap eller vikter. Spana in apparna 7 minute workout, Daily Workouts och Tabata Workout för inspiration.


4. Tävla med kompisarna

En klassiker för att få koll på vardagsmotionen är att använda stegräknare. Tävla med kompisarna, kolleger eller dig själv och sätt ett mål för hur många steg du behöver gå per dag. Världshälsoorganisationen rekommenderar att vi tar minst 10 000 steg per dag, vilket motsvarar ungefär 6 kilometer. Vissa telefoner har numera inbyggda stegräknare.


5. Sätt en timer

Jobbar du vid en dator, se till att du reser dig från skrivbordet minst en gång i halvtimmen. För att hålla koll, ställ en timer som ringer varje halvtimme. Det är bra om du går runt, inte bara står still. Gå och hämta ett glas vatten eller ta ett varv runt kontoret.


6. Rör dig socialt

Gör det till din regel att undvika sittande kommunikation. Ta en bensträckare bort till kollegan i stället för att mejla, passa på att gå eller stå när du pratar i telefon. Behöver du diskutera något lite mer ingående med en kollega? Ta en mötespromenad!


7. Smygträna sittandes

Även om den bästa vardagsmotionen sker på stående fot kan det ibland vara svårt att resa sig. Åker du buss, bil, tåg eller sitter på ett flygplan kan du göra det bästa av situationen och smygträna sittandes! Rör lite på armar och ben eller rulla axlarna. Andas in medan du höjer axlarna mot öronen, andas ut och släpp ner axlarna. Även knipövningar är bra att göra sittandes. Har du möjlighet, ställ dig upp och gör några tåhävningar.