Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Stavform.Ylva Flennegård Hansen, 48, i Ramlösa i Helsingborgs kommun går stavgång minst två gånger i veckan. "Om man ändå ska ut och ta en promenad kan man lika gärna ta med stavarna", säger hon.Stavform.Ylva Flennegård Hansen, 48, i Ramlösa i Helsingborgs kommun går stavgång minst två gånger i veckan. "Om man ändå ska ut och ta en promenad kan man lika gärna ta med stavarna", säger hon.Stavform.Ylva Flennegård Hansen, 48, i Ramlösa i Helsingborgs kommun går stavgång minst två gånger i veckan. "Om man ändå ska ut och ta en promenad kan man lika gärna ta med stavarna", säger hon.
Powergloves/viktmanschetterHandsken innehåller vikter och gör att du får mer effekt av stavgången. Manschetterna sätts runt vristerna och gör att du bygger muskler och förbränner fler kalorier.Powergloves/viktmanschetterHandsken innehåller vikter och gör att du får mer effekt av stavgången. Manschetterna sätts runt vristerna och gör att du bygger muskler och förbränner fler kalorier.Powergloves/viktmanschetterHandsken innehåller vikter och gör att du får mer effekt av stavgången. Manschetterna sätts runt vristerna och gör att du bygger muskler och förbränner fler kalorier.
XCORör fyllda med granulat - bra träningsredskap som går att kombinera med stavgång. Men tänk på att du främst jobbar med axelns framsida - där vi redan är relativt starka. Den som inte har några problem med skuldror eller ömma axlar kan dock använda sig av vikt-redskap för att maximera sin träning.XCORör fyllda med granulat - bra träningsredskap som går att kombinera med stavgång. Men tänk på att du främst jobbar med axelns framsida - där vi redan är relativt starka. Den som inte har några problem med skuldror eller ömma axlar kan dock använda sig av vikt-redskap för att maximera sin träning.XCORör fyllda med granulat - bra träningsredskap som går att kombinera med stavgång. Men tänk på att du främst jobbar med axelns framsida - där vi redan är relativt starka. Den som inte har några problem med skuldror eller ömma axlar kan dock använda sig av vikt-redskap för att maximera sin träning.
Viktbälte eller viktvästExtra tyngd som du bär på kroppen och som inte påverkar armar eller axlar negativt, men gör att du får mer effekt av promenaden. Tänk på att inte ha på dig för tunga vikter, då riskerar du skador.Viktbälte eller viktvästExtra tyngd som du bär på kroppen och som inte påverkar armar eller axlar negativt, men gör att du får mer effekt av promenaden. Tänk på att inte ha på dig för tunga vikter, då riskerar du skador.Viktbälte eller viktvästExtra tyngd som du bär på kroppen och som inte påverkar armar eller axlar negativt, men gör att du får mer effekt av promenaden. Tänk på att inte ha på dig för tunga vikter, då riskerar du skador.
StegräknareEn stegräknare är perfekt för att se hur långt du har gått och motiverar dig att gå längre. Det går lika bra att använda en stegräknar-app om du har en smartphone.StegräknareEn stegräknare är perfekt för att se hur långt du har gått och motiverar dig att gå längre. Det går lika bra att använda en stegräknar-app om du har en smartphone.StegräknareEn stegräknare är perfekt för att se hur långt du har gått och motiverar dig att gå längre. Det går lika bra att använda en stegräknar-app om du har en smartphone.
GåstavarToppen för nybörjare. Gåstavar kan öka din förbränning med uppemot 30 procent jämfört med en vanlig promenad.GåstavarToppen för nybörjare. Gåstavar kan öka din förbränning med uppemot 30 procent jämfört med en vanlig promenad.GåstavarToppen för nybörjare. Gåstavar kan öka din förbränning med uppemot 30 procent jämfört med en vanlig promenad.
Stavar med vikterStavar med behållare som går att fylla med vatten eller sand. Bränner mer kalorier än en promenad med vanliga stavar och tar mer på skuldrans och axelns framsida och är därför inte lämpligt för alla.Stavar med vikterStavar med behållare som går att fylla med vatten eller sand. Bränner mer kalorier än en promenad med vanliga stavar och tar mer på skuldrans och axelns framsida och är därför inte lämpligt för alla.Stavar med vikterStavar med behållare som går att fylla med vatten eller sand. Bränner mer kalorier än en promenad med vanliga stavar och tar mer på skuldrans och axelns framsida och är därför inte lämpligt för alla.
TeleskopstavarTeleskopstavar är kanon om man är fler som ska dela på ett par stavar då man smidigt kan justera längd. Dessutom är de bra när man går på olika underlag, exempelvis i backar behöver man längre stavar. Däremot finns alltid en risk att de snabbare går sönder.TeleskopstavarTeleskopstavar är kanon om man är fler som ska dela på ett par stavar då man smidigt kan justera längd. Dessutom är de bra när man går på olika underlag, exempelvis i backar behöver man längre stavar. Däremot finns alltid en risk att de snabbare går sönder.TeleskopstavarTeleskopstavar är kanon om man är fler som ska dela på ett par stavar då man smidigt kan justera längd. Dessutom är de bra när man går på olika underlag, exempelvis i backar behöver man längre stavar. Däremot finns alltid en risk att de snabbare går sönder.
Bungy PumpStavar med fjädring som gör gången mindre stum och mer effektiv för ryggen. Du förbränner upp till 60 procent mer än under en vanlig promenad. Staven är lika lätt som en vanlig stav, vilket gör den skonsam för axlar - tyngden kommer först när man trycker ner staven.Källa: Träningsexperten Katarina WoxnerudBungy PumpStavar med fjädring som gör gången mindre stum och mer effektiv för ryggen. Du förbränner upp till 60 procent mer än under en vanlig promenad. Staven är lika lätt som en vanlig stav, vilket gör den skonsam för axlar - tyngden kommer först när man trycker ner staven.Källa: Träningsexperten Katarina WoxnerudBungy PumpStavar med fjädring som gör gången mindre stum och mer effektiv för ryggen. Du förbränner upp till 60 procent mer än under en vanlig promenad. Staven är lika lätt som en vanlig stav, vilket gör den skonsam för axlar - tyngden kommer först när man trycker ner staven.Källa: Träningsexperten Katarina Woxnerud
1 AV 10
Stavform.Ylva Flennegård Hansen, 48, i Ramlösa i Helsingborgs kommun går stavgång minst två gånger i veckan. "Om man ändå ska ut och ta en promenad kan man lika gärna ta med stavarna", säger hon.
Foto: Stefan Lindblom / Helsingborgs-Bild
2 AV 10
Powergloves/viktmanschetterHandsken innehåller vikter och gör att du får mer effekt av stavgången. Manschetterna sätts runt vristerna och gör att du bygger muskler och förbränner fler kalorier.
3 AV 10
XCORör fyllda med granulat - bra träningsredskap som går att kombinera med stavgång. Men tänk på att du främst jobbar med axelns framsida - där vi redan är relativt starka. Den som inte har några problem med skuldror eller ömma axlar kan dock använda sig av vikt-redskap för att maximera sin träning.
4 AV 10
Viktbälte eller viktvästExtra tyngd som du bär på kroppen och som inte påverkar armar eller axlar negativt, men gör att du får mer effekt av promenaden. Tänk på att inte ha på dig för tunga vikter, då riskerar du skador.
5 AV 10
StegräknareEn stegräknare är perfekt för att se hur långt du har gått och motiverar dig att gå längre. Det går lika bra att använda en stegräknar-app om du har en smartphone.
6 AV 10
GåstavarToppen för nybörjare. Gåstavar kan öka din förbränning med uppemot 30 procent jämfört med en vanlig promenad.
Foto: Bertil Haskel
7 AV 10
Stavar med vikterStavar med behållare som går att fylla med vatten eller sand. Bränner mer kalorier än en promenad med vanliga stavar och tar mer på skuldrans och axelns framsida och är därför inte lämpligt för alla.
8 AV 10
TeleskopstavarTeleskopstavar är kanon om man är fler som ska dela på ett par stavar då man smidigt kan justera längd. Dessutom är de bra när man går på olika underlag, exempelvis i backar behöver man längre stavar. Däremot finns alltid en risk att de snabbare går sönder.
9 AV 10
Bungy PumpStavar med fjädring som gör gången mindre stum och mer effektiv för ryggen. Du förbränner upp till 60 procent mer än under en vanlig promenad. Staven är lika lätt som en vanlig stav, vilket gör den skonsam för axlar - tyngden kommer först när man trycker ner staven.Källa: Träningsexperten Katarina Woxnerud
10 AV 10
Foto: Tomas Leprince

Lär dig stava rätt - och bränn en massa fett

Tappa i vikt, få bättre flås och snyggare hållning - allt med hjälp av ett par stavar.

Stavgång är en riktig fettslukare som kan öka din förbränning med 30-60 procent.

– Det är toppen för att hålla sig i form, säger Ylva Flennegård Hansen, 48, i Ramlösa.

Skaffa rätt stavteknik - expertens bästa tips

Börja med vanliga stavar
Använd inga tyngder då det ökar risken för skador om du är nybörjare. Sträck på dig, rikta blicken framåt, slappna av i axlarna. Ställ in stavarna så att armbågen är i 90 grader vinkel när du håller i dem.
Använd stavarna
Tryck ner stavarna aktivt bakom kroppen. Överkroppen ska hjälpa till att skjuta fram underkroppen. Håll stavarna nära kroppen och låt de aldrig gå framför den främre foten.
Håll i lagom hårt
Se till att du inte håller i handtagen för hårt - då spänner du överkroppen, lyfter upp skuldrorna och belastar fel muskler. Dessutom är det troligt att du kommer få mjölksyra och inte orka hela promenaden.
Spänn magen
Om du inte spänner magen riskerar du att börja svanka och får då både sämre balans, träningseffekt och ökad risk för skador. Gör du rätt ska det kännas mycket i rygg, mage och armar.
Öka tempot
Vill du få ännu mer effekt kan du gå eller springa upp för en backe med stavar. Testa att använda fjädrande stavar, då kan du bränna upp till 260 kalorier på 30 minuter.
Källa: Träningsexperten Katarina Woxnerud

Med stavgång tränar du inte bara benen utan även mage, rygg och armar.

– Du ökar syreupptagningsförmågan och bränner mer fett än med vanliga promenader och du får en bättre träningseffekt. Använder du dessutom stavar med fjädring kan du öka förbränningen ytterligare, säger träningsexperten Katarina Woxnerud.

Katarina Woxnerud påminner dock om att inte gå för hårt ut och att fortsätta gå vanliga promenader.

- Ryggen blir mer låst med stavgång och därför är det bra att variera stavgången med vanliga promenader utan stavar. Det bästa är om du kan variera din träning och gå med stavar två dagar i veckan och samtidigt gå några vanliga promenader, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Tappa 4 kilo på 4 veckor med promenader

Går två gånger i veckan

Hälsoutvecklaren och yogaläraren Ylva Flennegård Hansen, 48, i Ramlösa började med stavgång för sex år sedan som ett sätt att hålla sig i form.

- I början var det mest pensionärer som gick med stavar, sedan har det blivit mer erkänt som en träningsform som passar alla, säger hon.

Ylva Flennegård Hansen går stavgång minst två gånger i veckan i ungefär 30 minuter - och träningen har gett resultat.

- Jag har tränat upp konditionen, min hållning har blivit bättre och jag har fått mer vältränade axlar, bröst och skuldror, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Gå dig smal – så bränner du mer fett

"Det är jätteskönt"

Och stavgång är en träningsform som passar de flesta.

- Det är ett bra sätt att komma i gång med träningen, speciellt om man är överviktig då det ger mindre belastning på höfter, knän och fötter jämfört med vanliga promenader, säger Katarina Woxnerud.

Lena Mardla, 54, i Malmö har tränat stavgång i flera år. För att komma vidare i träningen har hon köpt ett par pumpstavar.

- De är jättejobbiga. Tar man i ordentligt och har rätt kläder är det en perfekt motionsform.

Och visst är det viktigt att hålla i gång.

 

Lena Mardla.Lena Mardla.Lena Mardla.
Lena Mardla. Foto: Foto: Tomas Leprince

- Man får med hela kroppen, magen och bröstet. Det är jätteskönt. Jag är 55 år och vill bli en frisk pensionär.

 

AV: Kristin Wester och Tina Harr