Gå ner i vikt med promenader: 5 vanliga misstag

Kroppen älskar när vi rör på oss. Vi stressar av, ämnesomsättningen optimeras, sömnen förbättras, sjukdomar motverkas och vi blir starkare och mer fokuserade.

Enligt en studie från 2016 kan det räcka med så lite som fem minuters promenad för att höja både humöret och energinivån.

Men ibland står vågen helt stilla trots alla lunchpromenader. Här hittar du fem vanliga fel som hindrar din utveckling.

Foto: Shutterstock

1. Du går alltid samma promenad

De allra flesta har en favoritrunda som de återvänder till gång på gång. Men för att få ut max av din promenad är det omväxling som gäller. Detta eftersom kroppen lätt anpassar sig. 

Hitta alternativa rutter och testa gärna nya underlag som gör promenaden tuffare!

– Vägar och stigar i all ära, men så fort du lämnar dem blir träningen bättre. Det ojämna underlaget gör att du måste aktivera fler muskler och att även stabilitet i fotleder och knän stärks. Du får även bättre balans av att gå där det vinglar lite. Dessutom är det roligare, säger träningsexperten Erika Kits Gölevik.

 

Foto: Shutterstock

2. Du varierar inte hastigheten

Variation gör oss starkare. I stället för att alltid promenera i exakt samma hastighet tjänar du på att växla tempo. Hälsolivs träningsexpert Erika Kits Gölevik tipsar om att uppfinna små ”fartlekar” i ditt eget huvud.

Du kan exempelvis gå så snabbt du orkar i 100 steg, växla ner och gå normalt i 100 steg och sedan trappa upp igen.

– Gå i maxtempo mellan varannan lyktstolpe, till nästa krök eller tills nästa gång du möter en gul bil. Du bestämmer. Träningen blir lika bra oavsett, säger Erika.

LÄS OCKSÅ: Powerwalk - enkelt schema för 4 veckor

 

Foto: Shutterstock

3. Du äter fel

Om du vill gå ner i vikt är motion ett utmärkt komplement, men kosten är i slutändan det absolut viktigaste. Om du stoppar i dig fler kalorier än vad du förbränner så är det fysiskt omöjligt att tappa kilon.

Enligt dietisten och PT:n Jill Holmström är det vanligt att vi överkompenserar med maten när vi börjar motionera. Kanske en extra proteinbar före passet och en sportdryck precis efter?

– Ett hårt träningspass för en genomsnittlig motionär är ändå inte tillräckligt för att förbruka den energi som finns i de här produkterna. Väldigt många överskattar hur mycket man behöver käka före och efter träning, har hon tidigare berättat för Hälsoliv.

Hennes tips är att fylla tallriken med bra och mättande råvaror, som fågel, fisk, potatis, rotfrukter, baljväxter och grönsaker. Du står dig längre och slipper sötsuget.

 

Foto: Shutterstock

4. Du har fel skor

Det låter uppenbart, men det är långt ifrån ovanligt att folk går runt i skor med helt fel passform. Din hastighet kommer bli lidande, du orkar inte gå lika långt och i långa loppet kan din kropp ta skada.

Det kan handla om att dina skor helt enkelt är för gamla eller att du behöver extra stöd som din nuvarande sko inte erbjuder. Ibland kan det räcka med ett skoinlägg men du kan också vända dig till en expert som skräddarsyr din sko.

Viktigt: Välj inte din sko enkom för att den är snygg.

LÄS OCKSÅ: Bäst walkingskor för dig! 9 bra promenadskor

 

Foto: Shutterstock

5. Du skippar backarna

Intervaller är suveränt för att träna upp flåset. Detsamma gäller backar. Därför: Arbeta gärna in en backe eller två i din promenad för att effektivisera den.

– Backen erbjuder alldeles gratis och ypperlig träning. När du går uppför går pulsen upp och du tränar hjärtat mer effektivt utan att behöva öka tempo, säger Erika Kits Gölevik.

Om din promenadrunda är av det kortare slaget kan du gå upp och ner för samma backe flera gånger.

Aktuellt just nu