Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Gå dig smal - tappa 5 kilo på en månad

Börja ett mer aktivt och hälsosamt liv i dag. Skaffa några goda vanor och ge din kropp regelbunden rörelse.

– Det du är beredd att göra några gånger i veckan är rätt form av aktivitet för dig, säger Jill Holmström, PT och kostrådgivare.

Jill Holmström.

Foto: Cornelia Nordström

1 av 9

1. Jill Holmström: "Det är aldrig för sent att börja"

Det bästa sättet att hålla vikten är att välja mat med omsorg. Men för att hjälpa kroppen att hålla sig frisk och glad behöver den röra på sig. Den goda nyheten är att om man missat det ena eller det andra kan man börja med nya goda vanor redan i dag.

– Det är aldrig för sent att börja, det finns 90-åringar som tävlar i friidrott! När vi rör på oss frisätter vi må bra-hormoner, vi får bättre syreupptagningsförmåga, bättre sömn och förhoppningsvis får vi träffa människor. Dessutom, känslan av att "jag har gjort något bra" - kan sitta i flera dagar, säger Jill Holmström.

Att hitta en ny livsstil är inte så svårt som det kan låta. Förändringarna behöver ofta handla om både mat och rörelse. Många svenska vill tappa kilon.

– Att gå ner i vikt handlar om att titta på sina egna vanor - vad kan jag förändra? Sedan gäller det att ha lite tålamod - den största missen folk gör är att man vill ha en skillnad direkt.

– Du kommer må bättre vecka för vecka. Hur lång tid det tar tills du når ditt mål beror på skillnaden mellan nuläge och önskat läge. Vill du gå ner 1 kilo eller 83 kilo? Det kräver helt olika insatser.

LÄS MER: Vanligaste felet vi gör när vi vill bli hälsosamma

"Prioritera en liten promenad på lunchen"

En framgångsfaktor är hitta de enkla förändringarna som man genomför ofta:

– Prioritera en liten promenad på lunchen, laga mat och ta med som matlåda dagen efter. Ät mat i stället för sötsaker när suget slår på.

– Tänk: Vad gör jag väldigt ofta som jag kan tänka mig inte är den hälsosammaste vanan. Min praktiska erfarenhet är att de flesta är bra på att peka ut sina förändringspotentialer.

Här är Jill Holmströms 7 bästa knep för att lyckas.

1 av 9