Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
02:32Premium
Satsa på ett par bra walkingskor till promenaden.Satsa på ett par bra walkingskor till promenaden.Satsa på ett par bra walkingskor till promenaden.
Väljer du fel skor riskerar du smärta och skador.Väljer du fel skor riskerar du smärta och skador.Väljer du fel skor riskerar du smärta och skador.
1 AV 3
2 AV 3
Satsa på ett par bra walkingskor till promenaden.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Väljer du fel skor riskerar du smärta och skador.
Foto: Shutterstock

Experten: Därför ska du inte promenera i dina löparskor

En promenad är en något av det enklaste du kan göra för hälsan.

Men se till att satsa på rätt sko. Det finns nämligen en tydlig skillnad på löparskor och promenadskor, eller walkingskor som de också kallas.

Strössla rörelser över din dag!Många av oss gör nämligen ingen skillnad på en promenad och en löprunda. Kläderna kanske skiljer, men vi drar ändå på oss löparskorna, oavsett vad som väntar oss.

Enligt fotvårdsspecialisten Chanel Perkins är det ofta fel val.  Löparskor är uppbyggda på ett helt annat sätt än promenad- och vandringsskor och saknar det stöd som många behöver.

Med inspiration av Prevention listar vi tre faktorer som avgör.

LÄS OCKSÅ: Bäst walkingskor för dig! 9 bra promenadskor

1. Skons vikt

Löparskor är ofta lättviktare i sammanhanget, detta eftersom de är byggda för snabba rörelser. Promenadskor är ofta tyngre för att öka stabiliteten när du går.

LÄS OCKSÅ: Stort test: Här är de bästa löparskorna

2. Skons dämpning

Både löpare och personer som promenerar ska känna sig bekväma under hela sin aktivitet. Det är här skons dämpning kommer in i bilden. Och när vi springer och promenerar är det olika delar av foten som behöver dämpas. Därför är dämpningen ofta placerad på olika ställen i en löparsko och i en promenadsko.

Du behöver exempelvis mer dämpning i hälen när du promenerar jämfört med när du springer – då kan mellanfoten eller framfoten behöva mer dämpning.

LÄS OCKSÅ: Experten: Tänk på det här när du köper löparskor

3. Skons flexibilitet

Oavsett om du ska ut på en löprunda eller en promenad behöver din sko erbjuda bra flexibilitet. Och återigen kan det skilja sig var den flexibiliteten behövs mest. När du promenerar blir stödet under hålfoten viktigt eftersom du använder tårna och hälen för att röra dig framåt. En löparsko kan vara flexibel på helt andra ställen eftersom de är anpassade för just löpsteg. En walkingsko ska vara styvare än en löparsko för en ökad stabilitet.

LÄS OCKSÅ: Experten: Så får du löparskorna att hålla längre

Välj aldrig sneakers

Med allt det sagt så går det naturligtvis inte förbjudet att snöra på sig löparskorna under en promenad. Det viktiga är att du känner dig bekväm och inte får ont över tid. Och det kan variera från person till person hur väl det funkar. Du kan dessutom lägga i en ny ortopedisk sula i skorna för extra stöd.

Däremot bör du undvika att gå längre promenader i vanliga sneakers. De saknar ofta all typ av stöd. Du bör också undvika rejäla vandringskängor såvida inte du ska ut på en krävande vandring i svårare terräng. De är helt enkelt för styva för en vanlig promenad.

LÄS OCKSÅ: Ont i fötterna? 5 vanliga orsaker till smärtan

Tips på bra promenadskor

Nedan tipsar vi om tre bra promenadskor, två för den dagliga promenaden och en som passar bättre för att röra sig i skog och mark – som ibland kallas för hikingskor.

Bonustips: Glöm inte bort att välja en bra stumpa för din promenad. Undvik bomull som suger åt sig svett. Satsa i stället på ull eller syntet som transporterar vätska.

Saucony Integrity Walker 3

Bra dämpad sko med non slip-gummi under sulorna som passar utmärkt för promenaden. Finns i bred läst för dig med breda fötter eller Hallux Valgus. Ovandel i läder vilket erbjuder viss vattenresistens.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk)

Hoka One One Bondi SR

Den mest dämpade skon från Hoka One One. Från början framtagen för att fungera på krävande arbetsplatser, exempelvis inom vården eller industrin. Men funkar lika bra för en promenad. Vattentålig överdel i läder och bra grepp.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt för dam – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt för herr – se Prisjakt (extern länk)

Salomon XA Pro 3D V8 GTX

Lätt, stabil och väldämpad sko med bra grepp som passar utmärkt för promenader i lättare terräng. Membrane i Gore-tex vilket innebär att du kan röra dig i alla väder.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt för dam – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt för herr – se Prisjakt (extern länk)