Att röra på sig under tiden man diskuterar har många positiva effekter. Vi blir lugnare, känner oss tryggare och blir även mer positiva.
1 av 2: Att röra på sig under tiden man diskuterar har många positiva effekter. Vi blir lugnare, känner oss tryggare och blir även mer positiva. Foto: Colourbox
Mai-Lis Hellénius.
2 av 2: Mai-Lis Hellénius. Foto: Christian Örnberg

Det händer i din kropp – när du promenerar

Kom närmre din partner med promenader! Genom att gå tillsammans får ni tid för samtal och närhet.

– Samtalet får en helt annan karaktär när man inte stirrar varandra in i ögonen. Tanken lyfter på något sätt, säger professor Mai-Lis Hellénius.

Danielle Deasismont

Drar du dig för att ta upp känsliga ämnen med din partner? Ibland kan det kännas svårt och motigt att ta upp ett problem öga mot öga. Nästa gång du vill prata om något känsligt eller personligt, ta en promenad! Det menar livsstilsprofessor Mai-Lis Hellénius som jobbar med kardiovaskulär prevention vid Karolinska institutet.

– När vi är bredvid varandra blir jämbördiga på något sätt, det blir lite lättare att prata fritt då man inte känner sig lika utpekad som när någon sitter mitt emot. Ett annat bra exempel är att ha jobbiga samtal i bilen, det ger samma effekt, säger hon.

LÄS MER: Tappa 4 kilo på 4 veckor med promenader

Positiva effekter när du rör dig och diskuterar

Att röra på sig under tiden man diskuterar har många positiva effekter, berättar Hellénius. Vi blir lugnare, känner oss tryggare och blir även mer positiva. Att promenera tillsammans kan också vara ett bra sätt att lära känna varandra lite närmre. Mai-Lis Hellénius berättar om skolläkaren som gjorde det till en rutin att ta en promenad med eleverna vid första mötet.

– Samtalet får en helt annan karaktär när man inte stirrar varandra in i ögonen. Tanken lyfter på något sätt. Jag tror vi måste ändra på attityden till promenader även på arbetsplatsen. Mötespromenader är en bra idé, man borde uppmuntra mer till den typen av kommunikation.

De positiva effekterna som rörelse ger våra kroppar gynnar även samtalet. När vi rör på oss mår vi bättre och blir mer kreativa, vilket kan leda till att vi lättare kan lösa konflikter på ett bra sätt. Det är också troligare att vi vill gå andra till mötes.

– Här har vi en möjlighet att förbättra våra relationer samtidigt som vi får bättre mental hälsa. Rörelse påverkar även vår tankeförmåga och gör oss till bättre problemlösare, säger Hellenius.

KOM IGÅNG! Vilken träning passar dig? Swiftr har all träning i ett medlemskap (Annons)

"En tydlig koppling mellan stillasittande och depression"

Särskilt bra lär promenaden vara när du är arg, ledsen eller upprörd. Rörelse lugnar kroppen och motverkar stress.

– Det finns en tydlig koppling mellan stillasittande och depression. Det man tror är att musklerna producerar protein som ger en uppiggande effekt och det är därför vi mår så bra efter en promenad. Blodgenomströmningen i kroppen ökar, vi släpper spänningar i axlar och rygg. Vi blir lugnare och känner oss tryggare.

Samtalsterapeuten och beteendevetaren Maria Helander håller med om att promenader kan vara ett bra verktyg om man vill lösa en konflikt.

– Det finns flera positiva effekter med att promenera tillsammans. Man gör något ihop och går mot ett gemensamt mål, det säger något till det undermedvetna. Det kan göra att man blir mer vänligt inställd till den man går med, kanske blir man en bättre lyssnare.

LÄS MER: Gå ner i vikt med promenader – enkelt veckoschema

"En promenad kan vara ett bra sätt att ge tid för samtal"

Hon tillägger att det gäller att hitta en metod som passar er som par, då vissa trivs bättre med att se varandra i ögonen under en diskussion.

– Det negativa med att inte prata med varandra öga mot öga är att det blir svårt att se kroppsspråket vilket är en jätteviktig del av vår kommunikation.

– Det viktiga i en relation är att man tar tempen på varandra. Vissa tycker att det är viktigt att tänka och prata medan andra är mer introverta. Vi har alla olika behov men en promenad kan vara ett bra sätt att ge tid för samtal. En annan bra grej är att man kombinerar motion med kommunikation, en promenad kan sänka stressnivån och det blir lättare att resonera, säger hon.

Så påverkar promenaden dig:

 Du rensar bort stresshormoner.
 Bättre blodfetter.
 Dina blodsockervärden sjunker.
 Du minskar risken att drabbas av hjärtkärlsjukdom och demens om du promenerar regelbundet.
 Risken att drabbas av depression minskar.
 Du släpper spänningar i axlar och rygg.
 Du blir en bättre problemlösare.
 Gladare humör och en känsla av att ha åstadkommit något.
 Du blir lugnare och mer tillmötesgående.
 Din förbränning ökar.

Aktuellt just nu