Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ett bra sätt att komma ut på promenader är att skaffa, eller låna någon annans, hund.Ett bra sätt att komma ut på promenader är att skaffa, eller låna någon annans, hund.Ett bra sätt att komma ut på promenader är att skaffa, eller låna någon annans, hund.
Ett bra sätt att komma ut på promenader är att skaffa, eller låna någon annans, hund. Foto: Shutterstock

7 fantastiska fördelar med att promenera 30 minuter om dagen

Promenader är bra för både knopp och kropp.

Och du behöver inte gå särskilt fort eller långt för att märka av de positiva effekterna.

Det räcker med 30 minuter om dagen! 

Visst kan regelbunden motion hjälpa dig att komma i de där jeansen som blivit för små, men det finns en rad andra fördelar med att komma ut och röra på dig. 

1. Du minskar risken för en rad kroniska sjukdomar

Promenader är en billig livförsäkring, om man ska tro forskning. Lättare vardagsmotion är förenat med lägre risk för svår stroke, diabetes typ 2 och hjärtinfarkt.

2. Din mage kommer tacka dig

Halsbränna, förstoppning och allmänt obehag. I dag är det många som lider av mer eller mindre diffusa magproblem. Genom att promenera efter maten hjälper du matsmältningen på traven.

3. Du kommer bli på bättre humör

Promenader är avstressande, har en ångestdämpande effekt och minskar risken för depression. När vi rör oss frisätts oxytocin, ett hormon som verkar avslappnande och gör oss glada.

LÄS MER: Därför ska du alltid promenera efter maten

4. Det är en boost för kreativiteten

Det finns en anledning till att många författares bästa knep mot skrivkramp är en tur i joggingspåret, och det backas upp av forskning: Promenader ökar förmågan att tänka och får kreativiteten att flöda.  

5. Du får bättre självförtroende

Det finns ett samband mellan idrottsliga bravader och stärkt självförtroende. När du märker hur bra du mår av att röra på benen och hur mycket lättare det är än du föreställt dig så kommer du känna dig peppad att ta dig för andra utmaningar också.

LÄS OCKSÅ: Bäst walkingskor för dig - nio bra promenadskor

6. Du hinner lyssna på poddar och ljudböcker...

... utan distraktioner. Småbarnsförälder? Visst hade det varit skönt att kunna ta en spakväll för sig själv i badrummet. Tända ljus, lägga en ansiktsmask, nappa åt sig boken på nattduksbordet, glida ner i ett varmt bad och ostört varva ner utan att någon rycker i dörrhandtaget. Men ja, det kommer ju inte hända, eller hur? Plugga i hörlurarna och snöra på promenadskorna i stället. Det är också selfcare! 

7. Det är ett bra sätt att umgås

Tycker du att det är svårt att hinna med att umgås så mycket som du skulle vilja? Kombinera vänner med vardagsmotionen. Att ta med en vän, partner eller annan närstående ut på promenad är ett bra sätt att få lite kvalitetstid tillsammans.

Dela upp promenaden

Känns det övermäktigt med 30 minuter om dagen? Dela upp promenaden i tre sessioner à tio minuter. Enligt vetenskapsjournalisten och läkaren Michael Mosley kan tre raska mini-promenader vara lika bra för hälsan som 10 000 steg. Och var inte så hård mot dig själv: Något är alltid bättre än inget alls.