Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Platt mage – med 9 dagliga enkla vanor

Inför sommarens badsäsong uppstår det ofta en hets kring att komma i form. Plötsligt ska den där magen som gömt sig under bylsiga vintertröjor blottas på stränderna. Men känslan av att vara på topp och i god form är lika viktig året om.

Faktum är att magen är central för vårt välmående – både hur den mår inuti och utanpå. Därför bjuder vi här, med inspiration av sajten Popsugar, på nio enkla vanor som hjälper dig att få en platt mage.

1. Starta dagen med träning

 

Att stiga upp på morgonen för att genast ägna sig åt träning kan låta jobbigt. Men att göra några coreövningar som stärker rygg och mage är inte samma sak som ge sig ut för att springa en mil. Det här kan du fixa!

Ägna en liten stund av morgonen åt coreträning, det vill säga övningar som stärker bålen. Vältränade inre bålmuskler bidrar till att definiera din midja. Genom att kicka i gång musklerna på morgonen blir du också mer kroppsmedveten och chanserna till att du kommer ihåg, och orkar, tänka på din hållning under dagen ökar. Dessutom kommer starka bålmuskler underlätta för dig att utföra annan träning på rätt sätt, eftersom du blir mer stabil i kroppen.

LÄS MER: 3 magövningar som ger resultat.

 

2. Skippa inte frukosten

 

Visst kan det vara lockande att snooza någon gång extra när väckarklockan ringer, men gör inte det på bekostnad av den viktiga frukosten. I alla fall inte om du är ute efter en mage i bra form.

Dagens första mål kickar i gång din ämnesomsättning – så välj ett hälsosamt alternativ, som havregrynsgröt eller kokta ägg, och ta dig tid att njuta en stund. Sätt gärna väckarklockan en kvart tidigare för att inte behöva stressa. Om du äter en bra frukost kommer du också att minska risken att bli vrålhungrig under förmiddagen och då välja mindre hälsosamma saker att stoppa i dig för att snabbt stilla hungern.

 

3. Välj magvänlig mat 

 

Om du är ute efter en platt mage gör det skillnad om du redan i affären tänker till och köper mat som är snäll mot magen. Det handlar inte bara om att du ska hålla dig ifrån uppenbara onyttigheter, utan också ha lite koll på maten som kan göra magen svullen och orolig.

Det finns en del mat som många reagerar på, särskilt om man har en något känsligare mage. Hit hör exempelvis mejeriprodukter, som kan göra att vi känner oss uppblåsta. Men det finns också annan mat som inte är så snäll mot magen, som kanske inte är lika uppenbar. För att inte riskera en svullen och orolig mage bör du exempelvis vara försiktig med fet och salt mat, kolsyrad dryck, och vissa frukter, som äpplen och päron. Välj i stället mat som faktiskt kan motverka svullnad, som gurka, sparris och havregryn.

 

Foto: Anna Omelchenko

4. Håll koll på kalorierna

 

Ibland stoppar vi i oss både det ena och det andra utan särskilt stor eftertanke. Därför kan det göra stor skillnad att bli mer uppmärksam på hur mycket kalorier du faktiskt äter, och det behöver inte alls innebära någon stor uppoffring för dig.

Om du är ute efter att trimma magen är det viktigt att hålla koll på vad du stoppar i dig – både vilken mat du väljer och hur mycket du äter. För även om du exempelvis har ersatt osunda mellanmål med ett mer hälsosamt alternativ, som nötter, bör du vara vaksam så att det inte blir för stora mängder. Det är lätt hänt att slappna av för mycket för att det jämförelsevis är bra mat, men då riskerar kaloriintaget att stiga snabbt. Just när det gäller nötter är en näve om dagen lagom.

 

5. Skaffa en bra kondition

 

Även lättare motion, som promenader, är guld värt för hälsan ur en rad aspekter. Men om det verkligen är fettförbränning du är ute efter bör du rikta in dig på att komplettera med tuffare träning.

All träning är bra men högintensiv träning är ändå det som bränner kalorier mest effektivt – och följden blir förstås att du får en vältrimmad mage snabbare. Även bland den högintensiva träningen finns mer eller mindre effektiva former. Intervallträning är exempelvis en särskilt bra form av konditionsträning för den som är ute efter snabba resultat.

 

6. Bra hållning gör skillnad

 

Alla vägar till en platt mage går inte via hårda träningspass på gymmet. Det finns betydligt enklare saker du kan göra i vardagen, som att se till att ha en bra hållning. Bryr du dig inte om den riskerar du nämligen att få svagare magmuskler.

Även om du är smal i övrigt kan magen vara lite putig, på grund av svaga rygg- och magmuskler. Så se till att stärka magens muskler genom att sträcka på dig, suga in magen, sänka axlarna och för dem bakåt. Gör det här hela tiden, när du står, sitter och går. Det är också bra med ett höj- och sänkbart skrivbord så att du kan variera mellan sittande och stående under arbetsdagen.

 

7. Ät din mat på rätt sätt

 

Brukar du vara vrålhungrig och lite stressad när det är dags att äta? Då är det dags att lägga om dina rutiner. Rätt teknik vid matbordet är viktigt för att hjälpa magen i form: satsa på att äta långsamt och tugga maten ordentligt.

Om du stressar i dig måltiderna ökar risken för att du ska få en orolig och uppsvälld mage avsevärt. Dessutom riskerar du att äta mer än du skulle ha gjort annars, eftersom du inte hinner känna in om du är mätt eller inte. Tänk också på att ta små tuggor, fokusera på smaken och ta dig tid att njuta ordentligt av maten. Låt inte annat distrahera dig under måltiden, utan försök att vara lugn och i nuet den här stunden.

 

Foto: Polka Dot Images

8. Undvik att stressa

 

I en vardag fylld av måsten som ständigt måste prickas av kan det vara svårt att se sin möjlighet till avkoppling. Men försök att verkligen göra en genuin ansträngning med din vardagsplanering för att få tid att stressa ner.

En av de faktorer som ökar risken för bukfetma är just stress, så om du vill hålla magen i form är den viktigt att komma tillrätta med. En av effekterna stress har på oss är att följden ofta blir ett osunt småätande. Sätt dig ner och se över din livssituation. Försök att stryka en del saker på schemat för att få tid till att stressa ner. Hitta sedan den metod som passar dig bäst, exempelvis promenader, meditation eller en lugn stund med en god bok.

 

9. Grönt te ökar förbränningen

 

Sätt fart på förbränningen och få samtidigt i dig hälsosamma näringsämnen med en kopp grönt te. Dessutom kan teet göra att du håller dig ifrån att äta något onyttigt när du bara är lite sugen på något.

Ett dryckestips om du vill hålla magen platt är te, och då framför allt grönt te. Den här hälsosamma drycken innehåller värdefulla antioxidanter, och dessutom stimulerar koffeinet i grönt te vår ämnesomsättning.

 

LÄS OCKSÅ: Få platt mage mycket fortare än du tror

LÄS OCKSÅ: Platt mage nu! Här är 5 enkla övningar som ger resultat