Om du bara gör en sak – stå upp och jobba

Ställ dig upp! Det kan göra dig piggare, smalare och friskare. Om du slutar att vara en ständigt sittande soffpotatis kan du få slankare midja, bättre blodsocker och mer energi.

Att träna på gym tre dagar i veckan är visserligen bra för hälsan, men det är minst lika viktigt att röra på sig i vardagen. Har du ett kontorsjobb sitter du ofta väldigt många timmar varje dag och det räcker inte att kompensera med träning tre gånger i veckan. Att sitta mer än fyra timmar per dag ökar risken för övervikt och flera allvarliga sjukdomar, som diabetes och hjärtkärlsjukdomar.

Forskning har visat att de med stillasittande jobb som oftare tar små pauser på jobbet, och till exempel ställer sig upp, har bättre hälsovärden. En studie med 4 700 personer visade att de som reste sig från sitt stillasittande jobb varje halvtimme hade fyra centimeter smalare midja, bättre blodsockervärden och blodfetter och lägre inflammationsnivå i kroppen än de som satt timme efter timme.

 

- Att börja stå och jobba i stället för att sitta kan göra stor skillnad. Om du står två timmar mer om dagen kan du stå bort upp mot tio kilo på ett år, hävdar Mai-Lis Hellenius, professor vid Karolinska institutet och överläkare på Livsstilsmottagningen vid Hjärtkliniken, Karolinska universitetssjukhuset.

 

Tips! Testa att ställa en app eller äggklocka som påminner dig om att ställa dig upp då och då under dagen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!