Foto: Shutterstock

Måste träning vara jobbig för att ge resultat?

Hur jobbig måste träningen vara för att göra nytta?

Pt:n Elin Härkönen avlivar myten om att man måste svettas för att se resultat, och delar med sig av några tips som gör stor skillnad.

Läsarfråga: Under pandemin började jag träna hemma och jag älskar det, för att jag har fått in en rutin som jag kör regelbundet. Men jag tränar väldigt lätt. Plankan ett par gånger, och ett gäng andra övningar i en kvart varje kväll. Jag blir knappt svettig under dessa pass. Nu undrar jag om de ändå ger något, eller om jag behöver träna hårdare och bli mer svettig/andfådd?

/Cissi

Experten svarar: Man måste inte bli svettig

Så härligt att du har lyckats skapa nya vanor och fått in träningen i din vardag. Min första fråga tillbaka blir: Vad är ditt mål med träningen? Hur upplägget bör se ut beror helt på syftet med att du tränar. Om du vill bli lite starkare och må bättre så funkar ditt upplägg utmärkt. Om du vill förbättra din kondition behöver du lägga till pulshöjande träning som till exempel löpning, cykling eller snabba promenader. Föredrar du att träna hemma? Då kan du lägga till burpees – en tuff övning som inte bara gör dig starkare, utan även ökar konditionen.

Elin Härkönen är personlig tränare. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Många har fått för sig att man måste bli svettig och andfådd för att träningen ska ge resultat, men då är det oftast konditionsträning man syftar på. Kör man däremot styrketräning är det inte säkert att man svettas särskilt mycket, och jag lovar att träningen ger resultat ändå.

Men om du däremot känner att du inte tar i när du tränar, och att det inte är särskilt jobbigt, så kan du försöka göra övningarna lite mer utmanande om ditt mål är att bli starkare.

Enkla knep som att till exempel sätta fötterna på en stol när du kör plankan och armhävningar gör det tyngre – med större effekt. Att lägga på vikter eller använda ett gummiband när du gör övningarna har samma effekt.

Fråga pt:n

Elin Härkönen är personlig tränare och älskar att hjälpa människor till ett starkare, piggare och friskare liv genom träning och bra kost.

Skicka dina frågor till: fråga.ptn@amelia.se