Inför ”Den stora hälsoresan” fick Martina Haag skriva en motivationslapp. Hennes mål var att få tillbaka piggheten hon hade som barn.
1 av 2: Inför ”Den stora hälsoresan” fick Martina Haag skriva en motivationslapp. Hennes mål var att få tillbaka piggheten hon hade som barn.
Martina Haag kör ”16 weeks of hell” tillsammans med Martin Melin, Özz Nöjen, Agneta Sjödin, Anders Öfvergård, och Måns Möller.
2 av 2: Martina Haag kör ”16 weeks of hell” tillsammans med Martin Melin, Özz Nöjen, Agneta Sjödin, Anders Öfvergård, och Måns Möller. Foto: Fotograf Linus Hallsénius, Kanal 5 och D / Fotograf Linus Hallsénius, Kanal 5 och Dplay

Martina Haag: ”Jag har blivit så otroligt stark!”

Tidigare stod Martina Haag inte ut med män som vrålar på gymmet, för att visa hur starka de är. I dag är gymträning hennes nya grej.

Hon är mitt uppe i en hälsoresa. När den är över ska hon ligga på en uppblåsbar flamingo och dricka champagne med författarkompisen Camilla Läckberg.

Martina Haag är entusiastisk. När vi ses är hon inne på den elfte veckan av ”Den stora hälsoresan – från soffpropp till superkropp”. Under 16 veckor ska hon följa ett strikt kostschema och träningsprogram, det som kallas ”16 Weeks of Hell”.

– Jag har blivit så otroligt stark! Det är helt sjukt hur man kan förändras. Nu är jag nästan som gjord av marmor.

När Martina fick frågan om hon ville vara med i hälsoprogrammet kontrade hon med en fråga.

– Det är väl inte något jäkla bantningsprogram? Så fort en kvinna börjar bli lite vältränad, ska hon svara på hur många kilo hon gått ner. Fråga i stället hur många kilo jag kan ta i marklyft. Jag har jättemånga unga följare, tjejer som skriver till mig som förebild. Då vill jag inte vara med i tv och banta.

Men det handlade om att ge sin kropp de allra bästa förutsättningarna att bli så stark som möjligt och det tyckte Martina lät jättebra.

Målet var att få tillbaka piggheten

Inför ”Hälsoresan” fick hon skriva en motivationslapp. Martinas mål var att få tillbaka piggheten hon hade i kroppen som barn. Då tanke och handling är samma. Hon ville också kunna gå in i ett mötesrum och känna att hon kan bära ut vad och vem som helst där inne – till och med pianot.

Där är hon nu. Nyligen gymmade Martina tillsammans med Agneta Sjödin. På gymmet gjorde de hantelrodd på bänk. Martina hämtade sina hantlar på fyra kilo. Agneta Sjödin körde med åtta. ”Prova, du är starkare än du tror”, uppmanade Agneta.

– Efter bara någon vecka kom jag upp i tolv. I går tränade jag med min kusinfru på Sturebadet. Där fanns en hantel på 16 kilo, men den hade en jättemuskelgubbe. Så jag fick ta 18! Och det gick jättebra. Jag känner mig som Herkules!

Martina Haag blev peppad av Agneta Sjödin på gymmet.Här tar de en båttur ihop. Foto: BILD FRÅN INSTAGRAM: MARANHAAG

I dag har gym blivit Martinas nya grej. En stor förändring mot tidigare då hon kände sig handfallen och osäker i en gymlokal.

– En del gubbar vill hålla på och rätta en helt tiden, fast jag inte alls har bett om råd. De där som liksom vrålar medan de lyfter: ”Kolla vad stark jag är!” Det där avgrundsvrålet gör mig rädd och jag vill springa därifrån. I de här tiderna vill man inte heller stå i en träningsklass med 700 personer som hostar på en.

Sjukgymnastik tre dagar i veckan i ett år

För att få tips på ett ställe, frågade hon Camilla Läckbergs man Simon Sköld. Han föreslog ett litet gym där det inte är proppfullt med folk.

– Att mata på skivor och fästa dem på en skivstång är ju lika lätt som att lära sig tanka bilen.

Tidigare har Martina löptränat och bland annat kommit ut med boken ”Heja, heja!”, där hon beskriver hur hon gått från soffpotatis till maratonlöpare.

Hösten 2017 skadade hon menisken i samband med Loch Ness Marathon. I ett år har Martina gått på sjukgymnastik tre dagar i veckan.

– Jag har varit jättenoga med att inte ta i för kung och fosterland. Jag har varit väldigt rädd om knäna, nu när jag äntligen blivit bra. Därför tar jag inte i jättetungt med benen.

I dag springer hon en halvtimme varannan dag – men några fler maraton blir det inte. Varje dag powerwalkar hon.

MARTINA HAAG

Ålder: 55 år.

Bor: Villa i Bromma.

Gör: Författare och skådespelare.

Familj: Barnen Jackson, 23, Lucia, 20, Dino, 16, Diana, 12. Hamstern Hagrid.

Aktuell: ”Den stora hälsoresan – från soffpropp till superkropp” finns på Dplay. Första avsnittet släpps 6 maj. Totalt åtta avsnitt. Agneta Sjödin och Anders Öfvergård är programledare. Martina Haag och polisen Martin Melin, komikerbästisarna Måns Möller och Özz Nujen kämpar sig igenom 16 veckors helvete enligt kostschemat och träningsfenomenet ”16 Weeks of Hell”. Grundaren Tony Andersson vägleder deltagarna.

Kosten – den största utmaningen

Det allra svåraste under ”Den stora hälsoresan” har varit kosten, tycker hon. Martina, som gett ut flera kokböcker, har mat som sitt stora intresse. I vanliga fall är hon en storätare, som gärna sätter i sig choklad, dricker champagne och cappuccino. Och pasta vongole…

Att i stället ta en broccoli är inget för henne.

– För mig är mat en källa till glädje. Jag kan laga i timmar till mina vänner. Eller göra äggröra på morgonen med tabasco och macka med philadelphiaost, prosciutto och tomat.

Just nu är frukosten något hon bara kan drömma om. Under hälsoresan är det periodisk fasta som gäller.

– Jag vaknar jättehungrig och rusar till kylskåpet för att hälla i mig en ingefärsshot. Det var frukosten. Man får ta kaffe också. Fast utan mjölk. Nästa näringsintag är klockan 12. Det finns en gräns för hur mycket kaffe man kan dricka. Man blir stirrig.

Allra jobbigast var det när Martina och ett gäng kompisar var på Magdalena Forsbergs gård utanför Sundsvall en helg, för att hon skulle lära dem åka skidor.

– När jag försökt åka skidor hela dagen – men mest halkat ner i olika diken – och sedan tagit en skön bastu, plockade Magdalena fram rödvin och en bricka med taleggioostar. Sedan gjorde hon en pasta med gorgonzola. Jag bara: Okej, var är mina morötter? Jag kunde inte sitta med de andra vid matbordet och fick lägga mig på soffan för att inte känna doften. Den kvällen gick jag och la mig klockan 19.

Tjuvåt jordnötssmör för att klara jobbmötet

Martina förstår att menyn måste vara nyttig. Men måste rätterna vara så tråkiga?

– Det är inte så man trillar baklänges från gastronomiska höjder. De som hittat på det här sa att många som medverkar lagar inte mat. Det ska gå så fort som möjligt. Själv blir jag stressad av det. Att stå och röra i en tomatsås är ett sätt att varva ned för mig.

Under hälsoresan kan en lunch bestå av stekt kyckling, broccoli och pyttelite fetaost. För att ”överleva” gör Martina om vissa rätter och byter ut lövbiffen mot ett dyrare, godare kött.

Att inte få äta kolhydrater gjorde mig så korkad att jag inte visste vad trafikskyltarna betydde.

En period var det tillåtet att äta två skedar jordnötssmör.

– Det kan inte vara speciellt gott, tänkte jag. Men det var så himla gott att tårarna började rinna. Att inte få äta kolhydrater gjorde mig så korkad att jag inte visste vad trafikskyltarna betydde. När jag skulle pitcha en film på Filminstitutet tog jag med mig burken med jordnötssmör, som jag tryckte i mig precis innan mötet i smyg. Jag fick tillbaka skärpan direkt. Det var inte tillåtet enligt kostschemat, men två års karriär hängde på det mötet.

Lägger ingen vikt vid åldern

Vid 56 är Martina i sitt livs form, men åldern är inget hon funderar på.

– Det som är bra är att jag har en 56-årings hjärna. Att dra runt på en 25-årings hjärna är jag noll intresserad av. Jag är smartare och mer kapabel än någonsin.

Hur hälsoresan har påverkat vikten är också oviktigt för Martina, som inte äger någon våg.

– Köper jag en våg kommer jag bli en person som väger mig varje dag. Under mitt långa liv har jag lyckats kryssa undan för att inte hamna i kroppshatet. Jag har kompisar som vet exakt vad de väger. För dem är det ingen njutning att ta ett wienerbröd.

Att dra runt på en 25-årings hjärna är jag noll intresserad av. Jag är smartare och mer kapabel än någonsin.

Häromdagen pratade Martina med en kompis, som kunde titta sig själv i spegeln och tänka: ”Vad fin jag är.” När vågen sedan visade två kilo mer än hon trodde, tyckte hon bara att hon var ful när hon speglade sig igen.

– Jag tror det är livsfarligt att hålla på med vågen. Däremot känner jag att mina konturer är starkare. Det är ljuvligt att inte ha den där dästa känslan man får av fyra påsar lantchips. Jag känner mig mer levande.

Vad ska du göra när hälsoresan är över?

– Åh, då ska jag lägga mig i en pasta vongole och bara äta mig ur den. Jag måste också fira med champagne att jag fick pengar till min nya långfilm från Filminstitutet. 

– Det har varit spännande att vara på besök i den supernyttiga världen, men jag är inte supernyttig. Jag blir ledsen av att äta mat som inte är så värst god. Däremot kommer jag fortsätta att träna mycket. Men snabbstekt lövbiff kommer jag sluta med på sekunden.

Ska tillbringa sommaren med Camilla Läckberg

Har roligt med @lackberg @viktorfrisks @simonskold @alexandertynelius och @hampusssschollin”, skrev Martina Haag på instagram sommaren 2018. Foto: Privat

I oktober går ”Dag för dag” upp på bio i regi av Felix Herngren. Martina och William Spetz har skrivit manus och spelar i filmen.

Just nu skriver hon på ett långfilmsmanus tillsammans med författarkollegan Camilla Läckberg. De fann varandra bakom en ridå under Bokens dag i Visby. Båda hade precis släppt sin första bok. På scenen talade Håkan Nesser och de slog fast att publiken såg snäll ut.

– Sedan visade det sig att Martin Melin tyckte mycket om mina böcker. Camilla sa till honom att hon kanske kunde fixa en signerad bok, mot att han hjälpte henne med polistips. Så det är lite mitt fel att de blev ihop.

Nu filmar Martina med Martin under ”Den stora hälsoresan”.

I sommar ska hon hänga på Camilla Läckbergs lantställe.

– Jag ska checka in på flamingon, som är större än en båt. Jag säger bara att de ska dra in mig när det blir mat.

Förra sommaren hade Martina många avkopplande stunder på den uppblåsbara flamingon.

Precis som förra året är planen att köra morgonpass med Simon i hans utegym.

– Sedan ska jag bara pusta ut på flotten och dricka bubbel med Camilla.

Martina Haags bästa tips

Powerwalka 

”Gå så du blir varm. I stället för att fika kan du ta en promenad med en kompis. Jag går helst vid vatten eller i skog där jag kan se djur. Att få syn på en hare eller råbock gör mig glad. Har jag inte tillgång till natur kan jag gå var som helst. Ibland kan jag trava fram och tillbaka på en perrong. Gå en timme varje dag.”

 

Gymma

”Jag tar mig till gymmet varannan dag. Ena dagen jobbar jag med rygg och axlar, en annan dag med magen etcetera. Varje träningsmoment repeterar jag sex gånger sex, med 20 sekunders vila emellan. Om man inte har tillgång till ett gym eller inte vill åka till ett kan man göra 36 armhävningar och situps och så vidarea hemma, men det kräver självdisciplin.”

 

Utomhusträna

”Kör träningen utomhus. Så fort du ser en bänk under powerwalken kan du göra pullups. Sätt dig på bänken, hasa ned med rumpan och håll dig fast i bänken. Häv dig upp och ned på armarna. Du kan också passa på att göra magövningar. Lägg dig på bänken, håll benen utanför och lyft dem upp och ned. Hitta egna tecken i naturen som betyder träning – säg till dig själv att varje gång du ser en tall eller något annat måste du göra armhävningar. Då får du in de övningarna i promenaden.”

 

Ta med en kompis

”Träningen blir alltid roligare med en kompis!”

 

Periodisk fasta

”Under ”Den stora hälsoresan” är det vissa veckor med periodisk fasta. Det skulle jag aldrig göra frivilligt. För att inte tala om att deffa…”

 

Frukt och grönt

”Se till att ha frukt och grönsaker hemma. Det gör det mycket lättare att bli mer hälsosam. Ha alltid med dig nyttiga saker, som är inom räckhåll. Det kan vara en frukt, ägg eller skalade morötter, som du lägger i en plastpåse med ziplock (det ser trevligare ut). Då minskar du risken att panikköpa två kexchoklad i Pressbyrån på väg hem.”

LÄS OCKSÅ: Jessica Almenäs om livet som högkänslig
LÄS OCKSÅ: Fem knep som får dig att älska träning 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Halva priset på ToppHälsa! 5 nr för endast 139 kr. Köp nu!