Martin får bra resultat genom att kombinera styrketräning med LCHF-kost och försöker träna fem, sex dagar i veckan.
Martin får bra resultat genom att kombinera styrketräning med LCHF-kost och försöker träna fem, sex dagar i veckan. Foto: Karl Nilsson

Martin: "LCHF föder en lust att röra på sig"

Martin Wahlström åt fettsnål kost och var överviktig. I dag är han vältränad, pigg och äter en kost rik på fett och snål på kolhydrater.

– Jag ser det som en ­process och nu har jag släppt fokus på viktnedgång. Nu handlar det om hälsa.

En typisk jojobantare som försökte springa bort sin övervikt, så beskriver Martin Wahlström, 35, sitt forna jag. I dag har han hittat nyckeln till att hålla vikten och har dessutom hittat kärleken till styrke­träningen.

- Jag har pendlat i vikt hela livet och bantat med lågfettskost. Visst har jag gått ner i vikt men sedan har jag lagt på mig allt igen. Då var mat och träning en plåga, jag gick upp tidigt för att springa och gick jämt runt hungrig.

Det var Martins pappa som fick honom att börja med LCHF. Vid starten vägde han 115 kilo. I dag har han tappat 17 kilo och lagt på sig några kilo muskler.

- Jag var inte rädd för att börja äta mer fett, jag har alltid varit ganska öppen för nya saker. Det första tre månaderna var jag superstrikt och gick snabbt ner de första 15 kilona.

Lättare att träna

Med den nya kosten kom också en vilja att röra på sig och Martin är övertygad om att lågkolhydratskost föder en lust att träna. Tidigare har Martin styrketränat i perioder men har aldrig haft energin att fortsätta i längden. Med LCHF-kost känner han sig mycket piggare vilket har gjort att träningen både blir roligare och lättare.

- Denna gång tränade jag tillräckligt länge för att jag skulle börja se resultat vilket gjorde träningen ljusår roligare. Jag har aldrig varit så vältränad som jag är nu!

Martin tycker att han får bra resultat genom att kombinera styrketräning med LCHF-kost och försöker träna fem, sex dagar i veckan.

Ser möjligheterna

- Varje morgon lägger jag dagspusslet och planerar in min träning. Det är en pusselbit som jag vill lägga varje dag. Träningen var för mig tidigare förknippad med dåligt samvete men nu har det blivit en prioritering. Mat och träning är inte längre ett problem utan en möjlighet!

Martin varvar styrketräning med intervallträning för att få bästa resultat. Och även om han är stolt över det han åstadkommit känner han sig inte klar än.

- Jag ser det som en process och nu har jag släppt fokus på viktnedgång. Nu handlar det om hälsa. Det finns alltid saker att förbättra och sträva mot, det är spännande att se förändringen som sker med min kropp. Jag präglas inte så mycket av mitt dåliga samvete längre och har mycket bättre självförtroende i dag!

 

-

Martin Wahlström


Ålder: 35.
Gör: Handledare på HBV-hem för ensamkommande flyktingbarn.
Bor: Färjestaden.
Familj: Sambo Susann, en dotter och bebis på väg. Tre bonusbarn.

 

Text: Danielle Deasismont

Martins bästa tips!

Så hittar du motivationen till att träna:

"Börja med kosten så kommer lusten att träna naturligt. Bra mat föder en lust att röra på sig. För mig är det nu helt naturligt att prioritera och planera in min träning varje vecka."

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!