Annons
X
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>TRÄNING

Publicerad 4 jun 2010 09:29

Uppdaterad 4 jun 2010 10:52

Maraton har etablerat sig på vd-nivå

LÅNGDISTANS. I morgon går Stockholm maraton av stapeln. Till
start kommer flera av Sveriges styrelseordföranden och vd:ar.

LÅNGDISTANS. I morgon går Stockholm maraton av stapeln. Till start kommer flera av Sveriges styrelseordföranden och vd:ar.

Foto: Suvad Mrkonjic

Bland de svettiga, snoriga och lyckliga löparna som tar sig i mål i lördagens Stockholm maraton kan den uppmärksamma hitta många som i normala fall går omkring i kostym eller dräkt och fattar viktiga beslut i näringslivet.
Med stöd av den allmänna hälsotrenden har maraton etablerat sig på vd-nivå - och att lägga "tränar inför Stockholm maraton" i sin meritbeskrivning börjar vara lika viktigt som ett bra handicap i golf.

Michael Södermalm.

Foto: Foto: Lennart Rehnman

Volvocheferna som gick kursen på Bokenäs konferensanläggning i Bohuslän, en timmes bilresa från Göteborg, hade inte en aning om vad som väntade dem. Det var en fin kväll i augusti 2004 och ledarskapsutbildaren Michael Södermalm hade en ny punkt på programmet.
"Medtag kläder för fysträning" stod det på inbjudan, men eftersom de flesta inte tränade regelbundet och några knappt ägde några träningskläder såg det lite Stig-Helmer Olsson-aktigt ut när deltagarna kördes ut i motionsspåret.
För fem av cheferna - Sven Wallström, David Lilljegren, Perove Claesson, Jörgen Ohlsson och Kristian Dristig - var detta början till något nytt.
- Två av dem bad att få sluta springa redan efter två kilometer. Men jag sa att tusen meter till måste ni klara, minns Michael Södermalm.
Tio månader senare stod han tillsammans med de fem Volvocheferna på startlinjen till Stockholm maraton. Alla genomförde loppet, alla gick i mål. En av dem var så lycklig att han grät efteråt.
I dag har gänget, som är i åldrarna 42-53 år, tillsammans och enskilt tränat regelbundet i sex år, och samtliga har genomfört sex maratonlopp (både Berlin och New York), sex Göteborgsvarv och en svensk klassiker (vilket är Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet under ett år).

Michael Södermalm, som är vd för ett utbildningsföretag och har jobbat som mental tränare och föreläsare på ledarskapsutbildningar i 20 år, säger att det finns en ökad medvetenhet rent allmänt om hur viktigt det är att röra på sig, äta rätt, sova bra och eliminera stress.
- Personer i de här positionerna börjar förstå att för att kunna leda andra måste man kunna leda sig själv först. Man måste ta kontroll över sin egen kropp och sin egen hälsa, säger han.
Numera har var och varannan vd i svenska börsbolag en personlig tränare, en del lägger in gympass på lunchen och långlöpning har växt fram som en självklar del av karriären för många inom näringslivet.
I startfältet till årets Stockholm maraton står en rad företagschefer. Robert Grenmark, vd Estrella, springer loppet för sjätte gången. Louise Nilsson, partner och investeringsansvarig på riskkapitalbolaget Priveq Investment, springer för andra gången. Michael Grant, chef för Telia Sonera Corporate Mergers & Acquisitions, ställer upp för sjunde året. Robert Gidehag, vd för Skattebetalarnas förening, går upp till start för 17:e året i rad - han har genomfört loppet alla gånger utom en och tänker nu ta revansch för förra årets miss.
Miljöföretaget Renovas vd Christian Baarlid har ett hårt program: den 25 april sprang han maran i Hamburg, den 22 maj Göteborgsvarvet, i morgon Stockholm maraton och den 12 juni Broloppet.
På startlinjen i morgon hittar vi också Saab Automobiles vd Jan Åke Jonsson, som tar sig tid att springa såväl Göteborgsvarvet som årets Stockholm maraton - trots att det kolliderar med lanseringen av nya Saab 9-5.
Från hans stab kommer rapporter om att det den här veckan har varit oerhört viktigt att vd:n äter rätt och håller balansen inför loppet. Jan Åke Jonsson menar att han har stor nytta av sin långdistansträning även i yrkeslivet.
- Absolut. Att hålla sig i trim är viktigt och när du är ute och motionerar så rensar du hjärnan. Och som idrottare så vill du vinna, det går ut på det, sa han till Dagens Industri i november 2009.
För en vecka sedan kom Patrik Attemark, vd för Infotorg, joggandes genom Erstaviksskogarna i Nacka utanför Stockholm. Det var lördag förmiddag mellan klockan nio och tio och han lyssnade på rockbandet Kent i hörlurarna. I sin dagbok på träningssajten Funbeat skrev han efteråt att han sprang i 56 minuter och 53 sekunder och att det var ett bra besked inför Stockholm maraton.
Patrik Attemark är ingen nykomling när det gäller uthållighetssporter. Han har sprungit maraton fem gånger, gjort triatlon, iron man och kört Vasaloppet sexton gånger. Han har märkt en klar attitydförändring.
- Förut kunde det kännas lite töntigt att det stod i mitt cv att jag hade kört till exempel nio Vasalopp. Men nu är synen en annan. Kanske ser man en typ av långsiktighet, att man är uthållig och stabil, säger han.
Att det kommer fram en yngre generation med en annan syn på idrott kan ha betydelse för den förändrade synen på långlöpning, tror Patrik Attemark.
- För mig handlar det mycket om att förflytta mål, "move your mind", vad man tror är möjligt, säger han.
Estrellas vd Robert Grenmark tränar två eller tre gånger i veckan, har alltid träningskläder med sig på tjänsteresorna och springer ibland till jobbet. I Veckans Affärer den 8 april i år säger han så här om sin träning:
- Jag är övertygad att den gör mig mer effektiv i arbetet. Visst krävs lite planering, men framför allt vilja och disciplin.

Christina Åqvist, ansvarig för nyetablering och internationell expansion vid industrihandelsbolaget B&B Tools, är en passionerad maratonlöpare. Hon har gjort "ett antal" maratonlopp, iron man och en svensk klassiker.
- Att det är en förändrad inställning är helt klart. Jag tror det handlar om barriärer, och att många fler har kommit över den barriären.
Frågan om löpningen har hjälpt henne någonting karriärmässigt besvarar hon med att hon hoppas att det har gett henne en ökad förmåga att fokusera.
- Det är möjligt att det har betydelse vid rekryteringstillfällen, att det märks att man har vinnarskalle, tävlingsinstinkt- och också att man hinner och kan prioritera.
I morgon står Christina Åqvist på startlinjen i Stockholm maraton för femte gången. Saknas den här gången gör däremot Jesper Kärrbrink, vd för Eniro, en annan maratonchef. Men han tränar hårt.
- Jag passar på att träna tidigt på morgonen. Ofta tar jag en löparrunda vid sextiden innan barnen har vaknat, säger han till Veckans Affärer.

Anmäld till årets Stockholm maraton är också Douglas Roos, arbetande styrelseordförande för nyhetssajten Nyheter 24 och känd från SVT:s entreprenörsserie "Draknästet". Han har kommit till start tolv gånger och gått i mål tio, förra året för första gången på en tid under tre timmar: 2,58. I år kanske han väljer ett bröllop i stället.
Andra långspringare från näringslivet är Bengt Baron, vd Absolut - deltog i Stockholm maraton 2006 - och Ericssons nya vd och koncernchef Hans Vestberg, som har sprungit både halvmaran och helmaran. Oriflame Internationals före detta koncernchef och numera styrelseordförande Robert af Jochnick har genomfört både maraton och Lidingöloppet. Helen Biström, som är vice vd för Vattenfall Norden, har sprungit Stockholm maraton.
Finansmannen Harald Mix, delägare i Altor Equity Partners, Tomas Billing vd investeringsföretaget Nordstjernan och Torbjörn Olofsson, delägare och kapitalförvaltare vid Brummer & Partners ingår i en träningsgrupp som leds av Rubin McRae, långdistansare på elitnivå i Nya Zeeland innan han flyttade till Sverige.
Visst kånkas det fortfarande med golfbagar bland näringslivstopparna, men långlöpningen har helt klart tagit marknadsandelar. Infotorgs vd Patrik Attemark säger:
- Jag la av med golfen för fyra, fem år sedan. Jag var aldrig särskilt bra. När man sysslar med uthållighetssporter kan man välja själv när man ska träna. Du behöver inte boka tid eller vara beroende av andra.
Dessutom är det så mycket enklare att alltid bära med sig ett par löparskor och en liten Ipod med Kentlåtar än en golfutrustning.
Ledarskapsutbildaren Michael Södermalm spelar fortfarande golf, men säger att det finns en konstig mekanik inom sporten:
- När man spelar golf är man aldrig riktigt nöjd efteråt. Det finns alltid något att reta upp sig på, något som har gått snett. När man går i mål i maraton är man alltid så nöjd. Det ger mer, helt enkelt.