Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vad är det egentligen som gäller för löpning i värme?Vad är det egentligen som gäller för löpning i värme?Vad är det egentligen som gäller för löpning i värme?
1 AV 2
Vill du börja springa? Här är löpexperten Johan Steenes bästa tips för att komma igång
2 AV 2
Vad är det egentligen som gäller för löpning i värme?
Foto: Shutterstock

Löpträna i värmen: Det här måste du tänka på

All träning är bra eftersom vi inte skapta för att sitta still. Men värme påverkar kroppen mer än vad vi tror. Det utsätter kroppen för stor stress och är något man ska vara försiktig med åtminstone under de varmaste timmarna mitt på dagen. Speciellt om man inte är vältränad. 

Vad är det egentligen som gäller för löpning i värme? Även om löparna har minskat markant de senaste veckorna under värmeböljan så ser man fortfarande en och annan stackare som kämpar på. Och det är naturligtvis bra. Träning och rörelse är alltid bra för kroppen. Kanske följer man ett speciellt program inför en tävling eller helt enkelt inte vill ha ett uppehåll i sin träning. Självklart ska man fortsätta träna men man ska vara medveten om vad som händer i kroppen så att man kan lära sig att tolka kroppens signaler. 

LÄS MER: Värmeböljan sätter spår i din hjärna 

Värmestress farlig för kroppen

Alla är olika och vi tål värme olika. Är man van att träna i extrem värme så är det naturligtvis helt okej men om man inte är så van att träna och inte heller att träna i värme bör man ta det lite lugnt. Man brukar prata om att kroppen utsätts för värmestress om man tränar i den här värmen. 

Risk för värmestress

om man är otränad

om man är ovan vid värme

om man är överviktig

om man inte har druckit tillräckligt

Källa: www.maraton.se

LÄS MER: Därför kan löpning vara farligt för hälsan 

Detta händer med hjärtat

För att hjärt- och kärlsystemet ska göra sitt jobb och se till att blodcirkulationen fungerar som den ska så höjs pulsen automatiskt. När mer blod strömmar till huden får vi bland annat lägre blodtryck. Om då kroppstemperaturen stiger och vi inte kan svettas ut den ökade värmen så kan hjärtat till slut inte förse kroppen med blod. Under en värmebölja har kroppen mycket svårt att svettas ut värmen. Och om man då tränar hårt kan det bli farligt för kroppen framför allt om man är nybörjare. Det är väldigt individuellt hur man tål värme dessutom men det säger sig självt att man kanske inte ska genomföra hårda pass i den hastighet man är van vid. 

Tips för att klara värmen

Att sänka hastigheten är därför ett bra tips. Annars är det viktigt att välja när man tränar. Det är naturligtvis bättre att springa tidigt på morgonen eller sent på kvällen i stället för under de värsta soltimmarna. En keps kan vara ett bra tips för att skydda både huvudet och ansiktet. Och använd naturligtvis solkräm. Men det går att anpassa sig till värmen genom att utsätta sig för den. Det går att acklimatisera sig precis som de som utsätter sig för höghöjdsträning blir vana vid att träna på hög höjd. Men det är inte något som nybörjare ska syssla med. Har du fått för dig att du ska börja löpträna så avvakta ett par dagar tills värsta värmeböljan är över.