Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ser du löpturen som ett nödvändigt ont?Ser du löpturen som ett nödvändigt ont?Ser du löpturen som ett nödvändigt ont?
Löpcoachen Petra Månström hatade löpning innan hon hittade ett nytt sätt att förhålla sig till den.Löpcoachen Petra Månström hatade löpning innan hon hittade ett nytt sätt att förhålla sig till den.Löpcoachen Petra Månström hatade löpning innan hon hittade ett nytt sätt att förhålla sig till den.
Man behöver inte springa mer än tio minuter för att få effekt av sin träning, menar löpcoachen och journalisten Petra Månström.Man behöver inte springa mer än tio minuter för att få effekt av sin träning, menar löpcoachen och journalisten Petra Månström.Man behöver inte springa mer än tio minuter för att få effekt av sin träning, menar löpcoachen och journalisten Petra Månström.
1 AV 5
Erika Kits Gölevik visar 3 enkla övningar som ger dig ett starkt och bra löpsteg.
2 AV 5
Ser du löpturen som ett nödvändigt ont?
Foto: Shutterstock
3 AV 5
Löpcoachen Petra Månström hatade löpning innan hon hittade ett nytt sätt att förhålla sig till den.
Foto: Evelina Sigetty / Pressbild
4 AV 5
Man behöver inte springa mer än tio minuter för att få effekt av sin träning, menar löpcoachen och journalisten Petra Månström.
Foto: Evelina Sigetty / Pressbild
5 AV 5
Foto: Shutterstock

Löpcoachen: Så hittar du motivationen att springa

Hur gör man springturen rolig och inte ett nödvändigt ont? Hur lyckas man komma ut en regnig dag när man hellre hade jäst i soffan?

Det vet Petra Månström – som själv gått från att hata löpning till att bli löpcoach.

– Det kan vara en kick i sig att springa men det kan också vara en utmaning att hitta motivationen.

Här delar hon med sig av sina bästa råd för att hitta glädjen i att springa.

Petra Månströms kärlek till löpning började inte spira förrän hon var 33 år. Faktum är att hon avskydde löpning innan dess. Men när hon på Svenska Dagbladet fick uppdraget att springa Stockholm marathon och blogga om sin träning inför loppet, hände det något.

Från att ha tyckt att löpning var pest och pina lyckades hon hitta ett sätt att förhålla sig till att springa som fick motionsformen att kännas rolig. Hon blev så fast att hon i dag är löpcoach och jobbar med att få andra människor att känna kicken när de springer.

– Det viktigt att visa att det finns andra sätt att träna, man behöver inte ha ett lopp framför sig. Jag vill åt att träningen ska vara kul, att man ska hitta glädjen i utövandet och inte bara känna att belöningen kommer efteråt.  

Det här är Petras bästa tips när löparglädjen inte infinner sig som i ett trollslag.

Sänk ribban – strunta i personbästa

Varje löptur måste inte innebära att man pressar sig själv eller strävar efter att slå personliga rekord. Man behöver heller inte ge sig ut på en lång tur eller springa snabbt varje gång, ibland är det enklare att få en kontinuitet med kortare pass.

– Det är vanligt att man tänker att om man inte sprungit en mil så duger det inte. Men löpning kan också vara att springa tio minuter per gång. Det behöver inte pågå så länge för att man ska få effekt, säger Petra Månström.

I sin roll som löpcoach stöter hon på många som hämmas av föreställningen att löpning är en idrott som handlar om perfektion. De jämför sig med polerade bilder på Instagram och rädslan för att se ”fånig” ut eller göra ”fel” lägger sig om ett lock över lusten.

– Man ser eleganta löpsteg, influensers och träningsprofiler som flyger i luften och är jättesmala. Man tänker att så ska en löpare se ut, men det är inte bra att använda superavancerade löpare som ett mått på hur det ska vara, säger hon och berättar att det är en bild hon jobbar med att förändra i sin podd ”Maratonpodden” genom att bjuda in gäster som springer men inte är superatleter. 

Skaffa en träningskompis

– Att hitta glädje och motivation är en utmaning. Vi har blivit itutade att det ska vara kul hela tiden. Grundkänslan ska så klart vara glädje, men man måste ha med sig att det är kämpigare i början innan man kommer över tröskeln och får en vana. Då kan man behöva sätta in ett extra artilleri för att inte komma av sig.

Till exempel en kompis. Petra Månström berättar att det är många träningspass som aldrig hade blivit av om hon inte haft en träningskompis.

– Musik är också magiskt. Jag har en dedikerad musiklista som jag bara lyssnar på när jag springer. Det kan man göra med poddar också. Man kan bestämma att man bara får lyssna på senaste avsnittet av favoritpodden när man springer.

Anlita en PT och ha bra utrustning

Att skaffa bra träningskläder som man trivs i kan också sporra och göra en mer sugen på att ge sig ut.

 – En annan morot kan vara schyssta kläder som man blir glad av. Det finns också forskning på att kläder med kompression aktiverar musklerna och gör en mer redo. Det är så klart också viktigt att ha bra skor, säger hon och tillägger skämtsamt att det inte finns någon god anledning att som nybörjare ge sig ut i sina gamla Converse-skor.

– Det är superviktigt med bra löparskor för att det förebygger skador.

Om man har möjlighet tycker Petra Månström att man ska boka tid hos en PT. De kan hjälpa en sätta upp träningsscheman, visa hur man kan förbättra sin teknik och ge förslag kompletterande och stärkande övningar. De kan inte ge en motivationen, men att få kunskap och hjälp med rutiner kan öka känslan av kontroll, vilket i sin tur kan motivera

– Forskare inom motivation menar att det blir roligare att göra saker när du känner att du är med och bestämmer och har kontroll över det du gör.