Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nu har amerikanska forskare kunnat se att frivillig löpning kan hjälpa till att reparera en viss typ av hjärnskador.Nu har amerikanska forskare kunnat se att frivillig löpning kan hjälpa till att reparera en viss typ av hjärnskador.Nu har amerikanska forskare kunnat se att frivillig löpning kan hjälpa till att reparera en viss typ av hjärnskador.
Det är sedan länge känt att vi människor mår bra av att röra på oss, men exakt hur det fungerar och vad det är som händer i kroppen är fortfarande ett område där forskare gör nya upptäckter.Det är sedan länge känt att vi människor mår bra av att röra på oss, men exakt hur det fungerar och vad det är som händer i kroppen är fortfarande ett område där forskare gör nya upptäckter.Det är sedan länge känt att vi människor mår bra av att röra på oss, men exakt hur det fungerar och vad det är som händer i kroppen är fortfarande ett område där forskare gör nya upptäckter.
1 AV 2
Nu har amerikanska forskare kunnat se att frivillig löpning kan hjälpa till att reparera en viss typ av hjärnskador.
Foto: Ann Jonasson
2 AV 2
Det är sedan länge känt att vi människor mår bra av att röra på oss, men exakt hur det fungerar och vad det är som händer i kroppen är fortfarande ett område där forskare gör nya upptäckter.
Foto: Nils Petter Nilsson

Laga hjärnan – med hjälp av löpning

Visst gör det väl lite ont i halsen? Det passar mycket bättre att träna i morgon.

Ibland är det lätt att hitta ursäkter för att slippa ge sig ut på en springtur. Så här kommer lite ny motivation: löpning har visat sig kunna reparera fysiska skador i hjärnan.

Fakta: Myelin

Namnet myelin kommer från grekiskans myelo's, "märg" och är den fettrika beståndsdelen i den vita substansen i hjärnan.

Myelinet ligger runt nervtrådarna i hjärnan, ryggmärgen och nerverna och gör att överföringen av nervsignaler blir bättre. Ju grövre "skidan" av myelin är, desto snabbare går impulserna. En del sjukdomar leder till förlust av myelin, till exempel ms, multipel skleros.

Källa: Nationalencyklopedin

Det är sedan länge känt att vi människor mår bra av att röra på oss, men exakt hur det fungerar och vad det är som händer i kroppen är fortfarande ett område där forskare gör nya upptäckter.

Nu har amerikanska forskare kunnat se att frivillig löpning kan hjälpa till att reparera en viss typ av hjärnskador, vilket Vetenskapsradion var först att rapportera om.

Fick hjul

– Det som är speciellt med den här upptäckten är att det här är ännu en pusselbit som visar att hjärnan mår bra av att röra på sig, säger Anders Hansen, läkare och psykiatriker med speciellt intresse för vad motion gör med vår hjärna, till SVT Vetenskap, som också skriver om studien.

Forskarna studerade möss som led av en särskild hjärnskada som gav dem sämre balans och svårt att gå. De brukar också bara överleva runt en månad. Mössen delades in i två grupper, där den ena fick tillgång till motionshjul att springa i.

Levde ett år

När forskarna senare undersökte djuren visade det sig att djuren som fick möjlighet att motionera fick klart bättre balans, de gick upp mer i vikt och levde över ett år. Det visade sig också att deras hjärnskador delvis reparerats, genom att produktionen av så kallat myelin ökade. Myelin gör att kommunikationen och nervsignalerna i hjärnan fungerar bättre. Effekten tror forskarna hör ihop med ett särskilt protein, som släpps ut i kroppen vid träning.

– Ju mer vi förstår de här mekanismerna på djupet, desto bättre förstår vi att fysisk aktivitet inte handlar om att vara sportig. Fysisk aktivitet är medicin för hjärnan, det är något helt avgörande för hjärnan, säger Anders Hansen till Vetenskapsradion.

Studien publiceras i tidskriften Cell Reports.