Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101-åriga Julia har fått smeknamnet Hurricane (Orkanen på svenska): "Jag gillar att orkaner är snabba och att jag är snabb".101-åriga Julia har fått smeknamnet Hurricane (Orkanen på svenska): "Jag gillar att orkaner är snabba och att jag är snabb".101-åriga Julia har fått smeknamnet Hurricane (Orkanen på svenska): "Jag gillar att orkaner är snabba och att jag är snabb".
101-åriga Julia har fått smeknamnet Hurricane (Orkanen på svenska): "Jag gillar att orkaner är snabba och att jag är snabb". Foto: Twitter/@usatf

Julia började träna som 100-åring - slår världsrekord

Svårt att komma i gång med träningen? För gammal för att prova något nytt? Då ska du låta dig inspireras av Julia, 101-åringen som blev atlet som 100-åring.

Det är aldrig för sent för att lägga om sin livsstil, det är Julia Hawkins, 101, ett levande bevis på. För det är bara drygt ett år sedan som hon startade ett helt nytt liv, som löpare!

Förändrade sitt liv

I mitten av 2016 bestämde sig Julia Hawkins från Baton Rouge, Louisiana, att hon ville ha en ny utmaning, och bestämde sig för att börja tävla i löpning.

– Jag visste att jag kunde springa eftersom jag alltid brukar vara i trädgården och jobba, och när telefonen ringer så springer jag in för att svara, säger Julia till Runners World.  

– Jag har alltid gillat att tävla. Jag kan bara ge mig ut och göra det bästa jag kan, och jag behöver ingen eller ingenting för att hjälpa mig, säger Julia till Inc.

LÄS MER: Så maxar du dina löptider - utan att ens försöka

Har flera rekord

Trots att hennes karriär som löpare fortfarande är rykande färsk har Julia Hawkins från Baton Rouge, Louisiana, redan lyckats samla på sig en imponerande samling rekord. I fjol satte hon världsrekord i sin åldergrupp när hon deltog i National Senior Olympics Games i Birmingham, Alabama, och sprang 100 meter på 39,62 sekunder.

En knapp månad senare klockade hon ytterligare ett rekord på hemmaplan i USA Track & Field Masters Outdoor Championships - samma distans, men den här gången på 40,12 sekunder.

https://www.instagram.com/p/BWlPLHblVfb/

Kallas för "Orkanen"

De imponerande resultaten har gett henne smeknamnet, "Hurricane" (Orkanen, reds. anm.), ett namn som hon dock inte är helt bekväm med ännu. 

– Jag gillar att orkaner är snabba och att jag är snabb, men orkaner gör skada och jag vill inte göra skada, säger Julia till Runners World.

LÄS MER: Det här får dig ut i löpspåret - även om det är dåligt väder

Lagom är bäst

Hård löpträning är dock inget som lockar Julia. Hon håller sig i stället i form genom att tillbringa mycket av sin tid med att sköta om sin trädgård, och så springer hon en kortare sträcka varje dag.

– Jag vill inte slösa för många 100 meter sprinter, för jag har bara ett visst antal av dem kvar i mig, säger Julia. I den här åldern blir man inte bättre på vad man gör, varje dag blir man i stället lite sämre.

LÄS MER: 88-åriga nunnan springer halvmara varje år

Får bra stöd

Julia, som har fyra barn mellan 64-71 år gamla, förlitar sig mycket på det moraliska stöd som hon får från dem. När det är tävlingsdags behöver hon dock någon vid sidan av banan att förlita sig på.

– Jag behöver alltid ha någon som kan fånga mig vid mållinjen eftersom jag tappar andan och är utmattad, förklarar Julia.