Vad bör man egentligen tänka på innan man köper löparskor?
Eva Alksten, butikschef på Löplabbet City.
1 AV 2
Vad bör man egentligen tänka på innan man köper löparskor?
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Eva Alksten, butikschef på Löplabbet City.
Foto: Privat / Privat

Experten: Tänk på det här när du köper löparskor

Hur hittar jag bästa löparskorna för just mina fötter?

Löplabbets Eva Alksten vet:

– En bra grej är att ta med dina gamla skor till butiken för att se hur de är nötta och fundera gärna på innan vad du uppskattat och eventuellt saknat med dem, säger hon.

Karin Sörbring

Eva Alksten hjälper i rollen som butikschef på Löplabbet på Kungsgatan i Stockholm. dagarna i ända människor att hitta rätt löparskor. Hon rekommenderar alla att avsätta minst 20-30 minuter för att hinna pröva igenom olika modeller och storlekar.

– Jag brukar börja med att ta reda på så mycket som möjligt om kundens fötter och träning. Hur ser valtypen ut, hur är bredden och rörligheten? Genom att filma löpsteget från olika vinklar får vi veta mer om vilket slags sko som kan passa, berättar Eva Alksten som sprungit fem maratonlopp och två ultramaror. 

LÄS OCKSÅ: Stort test: Här är de bästa löparskorna

Välj löparskor efter komfort – inte utseende

Kanske hör du till dem som alltid köpt ett visst märke? Alla skotillverkare har många olika typer av skor, så det kan verkligen vara värt att prova igenom flera märken och modeller, påpekar skoexperten.

Vad är vanligaste felet man gör när man väljer löparskor?

– Att man tar en för liten storlek. Vi rekommenderar att man ska ha 0,5-1 centimeter kvar framför tårna och generellt sett är det viktigare ju längre rundor du springer i och med att fötterna sväller. Många går också mer på skornas utseende än på komforten. Där tycker jag att man ska vara snäll mot sina fötter och tänka på att man kan missa träningspass om man får skavsår och andra fot- och knäproblem, säger Eva Alksten.

Expertens bästa råd när du köper löparskor

Gå mer på komfort än design och prova många olika märken och modeller innan du bestämmer dig. Kompisens favorit behöver inte nödvändigtvis vara bäst för dig.

Ta med gamla löparskorna till butiken och visa hur de har slitits och säg vad du har uppskattat och kanske saknat med dem. Avsätt minst 20-30 minuter. 

Det ska vara 0,5-1 centimeter mellan tårna och skons framkant, för fötterna sväller när du springer.

Knyt alltid upp löparskorna innan du tar av dem och använd skohorn för att förhindra att det går hål på insidan av skon vid hälen.

Klipp tånaglarna så att du minskar risken att få hål i skons framkant.

Är skorna smutsiga är det bra att borsta rent med disksvamp i ljummet vatten. 

Trail- och dubbade skor för vintern kan absolut fylla sin funktion.

– Men använd skorna i det väderlag som de är tänkta för. Springer du mest i terräng kan det vara bra att investera i trailskor som har bättre grepp och står emot tuffare yttre omständigheter utan att bli blöta och inte heller blir speciellt tunga om det är blött ute. Och vinterskor med dubbar är kanon om det är halt och snö, men löpkänslan blir inte bra om man använder sådana skor när det är tio plusgrader och obefintligt med is.

LÄS OCKSÅ: Guide: Så väljer du rätt löparskor 

Så länge håller dina löparskor

För några år sedan hette det att gummit i skorna blev dåligt och att man helst skulle byta åtminstone vartannat år. Eva Alksten håller inte med om det.

– Nej, tre år ska det funka att ha löparskorna, alternativt 80-100 mil om man är en vanlig motionär som kör distansträning. Men vi har förstås skor som bara används under ett enda lopp också. Är du osäker på om dina skor fortfarande är okej att springa i kan du komma in till butiken och be om personalens åsikt.

– Många gör så att de först har skorna att springa i, sedan cyklar och går de i skorna för att förlänga livstiden på skorna. 

Ett bra sätt att få skorna att hålla längre är att borsta av dem med ljummet vatten och skrubba skorna med en disksvamp.