<p>Har du svårt att motivera dig att träna? Då kanske det är dags att börja dela med dig av dina resultat på något socialt nätverk.</p><p><br></p>
1 av 2: <p>Har du svårt att motivera dig att träna? Då kanske det är dags att börja dela med dig av dina resultat på något socialt nätverk.</p><p><br></p> Foto: Getty images
En stor studie visar att träningsmotivation smittar genom sociala nätverk.
2 av 2: En stor studie visar att träningsmotivation smittar genom sociala nätverk. Foto: Getty images

Det här får dig ut i löpspåret – även om det är dåligt väder

Drar du dig ofta för att snöra på dig joggingskorna?

Trots att du vet hur gott det kommer göra dig?

Gå med i någon Facebookgrupp eller jämför löptider bland dina vänner.

En stor studie visar nämligen att träningsmotivation smittar genom sociala nätverk.

Du kan läsa hur mycket som helst om löpning på en "inspirerande" sportsajt, eller lyssna på otaliga poddsamtal som betonar vikten av god hälsa. Till syvende och sist är det din omgivning som påverkar huruvida du går och tränar eller inte.

I alla fall om man ska tolka en ny studie som analyserat insamlade data från mer än en miljon amerikanska löpare. I experimentet, som pågick under fem års tid, jämfördes träningsresultat med uppgifter om sträcka, hastighet och tid.

LÄS OCKSÅ: Ny studie: Träningen som håller dig ung

Vädret har föga betydelse

Forskarna utgick från att vi är mer benägna att gå ut och springa när himlen är blå och solen skiner. Men i slutändan visade det sig att väderleken har föga betydelse. När personer som bodde i städer med vackert väder rapporterade på webbsidor om långa joggingrundor inspirerade det deras vänner i städer med dåligt väder att förlänga sina löpturer också. Och på samma sätt smittade det när folk redogjorde för mindre imponerande träningsinsatser: då sprang kompisarna kortare och långsammare de också.

LÄS OCKSÅ: Styrketräning kan göra dig mindre stressad  

Träningsinspiration via sociala nätverk

Alltså är det sociala nätverket en större påverkansfaktor än väderförhållandena, konstarerar tidningen Science. En del av den där "extra" insatsen kan man tacka omgivningen för. Så underskatta inte betydelsen av att prata träning med dina vänner, eller nyttan du kan ha av en Facebookgrupp av typen "vi som älskar löpning".

Ensam är inte alltid stark.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!