Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Därför ska du aldrig hålla i mobilen när du springer

Håller du mobilen i ett järngrepp ute på joggingturen? 

Det borde du sluta med genast.

Vanan kan nämligen resultera i att du skadar dig.

Det kan så klart kännas frestande att hålla telefonen i ett stadigt grepp när man är ute och springer. Man kanske inte har några bra fickor att lägga den i. Man kanske vill byta låt på Spotify eller är rädd att telefonen ska hoppa ur fickan. Eller så känns det bara tryggt: När allt kommer omkring är det ju oftast i handen vi har mobilen.

Men om du är rädd om din kropp är det bäst att sluta. För Metro UK förklarar löptränaren Alexa Duckworth-Briggs att en tappat mobil med spräckt skärm inte är det enda man ska oroa sig för:

– Det kanske låter trivialt, men att hålla mobilen när du springer är att bädda för framtida skador, säger hon till nyhetssajten.

Felbelastar kroppen

Vikten förflyttas så att ena sidan blir något tyngre och lutar samtidigt som armen hålls på ett sätt som inte faller sig naturligt vid löpning, förklarar Duckworth-Briggs. Det här gör att kroppen kommer försöka kompensera för obalansen genom att låta visa muskler jobba hårdare än andra. 

– När vi håller något i händerna får det en subtil dominoeffekt på vår gång. Det skapar muskelobalanser, påverkar hur vi distribuerar vår kroppsvikt och gör oss till mindre skickliga löpare generellt, säger hon och fortsätter:

LÄS OCKSÅ: Test av löparskor för både dam och herr – här är det bästa

– Allt det här betyder att du blir mer mottaglig för påfrestningar, särskilt för benen, höfterna och axelpartiet.

Problemen drabbar ofta ena sidan, eftersom de flesta är vana vid att hålla telefonen i antingen höger eller vänster hand. Skadorna uppstår på den sidan som man inte håller mobilen i.

Lösningen: Inte ett träningsarmband

Enligt Alexa Duckworth-Briggs är lösningen inte ett träningsarmband, eftersom det fortfarande innebär att kroppen tyngs ner på ena sidan.

I stället tycker hon att man ska investera i en magväska eller midjebälte med hållare för telefonen, eftersom den extra tyngden då hamnar mitt på kroppen. Men själv har hon ett annat trick.

– Jag brukar lägga mobilen i en zippåse och sticka ner den i resåren på mina löpartights. 

Annons: Hitta bästa priset på löparbälten just nu – se Prisjakt (extern länk)