Spring i benen? Det är bra för hjärnan.
Spring i benen? Det är bra för hjärnan. Foto: Marcus Ericsson

Löpning får din hjärna att växa

Vill du bli smartare?
Börja jogga.
Det får hjärnan att växa, visar en ny studie.

Både hjärtat och midjemåttet mår bra om du tar en tur i joggingspåret då och då. Men att springa kan faktiskt vara bra för hjärnan också.


Nya hjärnceller


En grupp forskare från USA upptäckte att efter bara några dagars regelbundna träningspass började det synas resultat i hippocampus, en del av hjärnan som hanterar minnen. Där producerades snabbt hundratusentals nya hjärnceller.


- Vi vet att motion är bra för hjärnfunktionen, men de här resultaten ger oss för första gången kunskap om mekanismen bakom effekten, säger forskaren Timothy Bussey till Telegraph.


Förhindra demens


Studien gjordes visserligen på möss, men resultaten kan ändå bidra till viktiga medicinska framsteg för oss människor. Det är i hippocampus som de första tecknen på demenssjukdomen alzheimer visar sig, och genom att stimulera tillväxten av nya celler skulle man kunna förhindra minnessvårigheter och demens hos äldre.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!