Lofsan: "De vanligaste frågorna jag får om att träna som gravid"
Träning när du är gravid kan vara svårt.
Hur hårt kan man träna? Hur länge kan man träna? Finns det träning som är farlig?
I nya "Stora träningsboken för gravida" behandlar Lovisa 'Lofsan' Sandström och Jessica Almenäs träning under graviditeten.
– Den vanligaste frågan jag får av gravida är "hur länge kan jag träna som vanligt?", och andra frågor om hur man behöver gravidanpassa sin träning, säger Lovisa 'Lofsan' Sandström.
Lovisa Sandström och Jessica Almenäs nya bok ska hjälpa dig som är gravid och som vill börja eller fortsätta träna.
Varför skrev ni boken?
– Jag och Jessica Almenäs har skrivit träningsböcker tidigare; en om styrketräning och en om löpträning. Så en bok om gravidträning har varit efterfrågad, och när Jessica blev gravid så kände vi att nu har vi chansen att skriva den boken, och våra läsare och lyssnare på vår podcast "Träningspodden" är verkligen rätt i denna målgrupp, säger Lovisa.
Det här är Lovisa 'Lofsan' Sandström
Lovisa en av Sveriges mest kända och anlitade träningsexperter. Hon driver de två apparna Mized och Lofsangruppen (onlinecoachning för kost, hälsa och träning), har skrivit flera träningsböcker och bloggar på lofsan.se.
Vilka är de vanligaste frågorna du får av gravida?
– Den vanligaste frågan jag får är "hur länge kan jag träna som vanligt?", och andra frågor om hur man behöver gravidanpassa sin träning. Ofta kan man ju träna utan några större förändringar fram tills att magen börjar växa, då behöver man justera sin träning och ju längre man går i graviditeten desto mer ökar risken för smärta.
LÄS OCKSÅ: Så förändras din hjärna när du blir gravid
Lofsan: "Viktigt att inte träna för tungt"
I boken finns fyra kapitel som är inriktade på graviditetens tre trimestrar, med träningsprogram för varje trimester på tre olika nivåer. Där kan du alltså välja det program som passar dig och följa det vecka för vecka.
Vad ska man tänka på som gravid när man vill hålla i gång sin träning?
– Något som är viktigt är att inte träna för tungt. En måttstock vi använder är att man inte ska behöva hålla andan, utan man ska kunna andas genom träningen eller övningen. Vad gäller löpträning så känner många själva när de vill sluta med det för att det känns obekvämt. Strax efter vecka 20 känner många att de vill ersätta löpning med med någon annan konditionsform. Det finns inte så mycket forskning om bäckenbotten och träning under graviditeten på grund av etiska skäl.
LÄS OCKSÅ: 5 påståenden om att träna som gravid
Vanliga myter om gravidträning
Lovisa menar att det finns flera missuppfattningar om träning under graviditeten.
– Bland den äldre generationen finns det ju ett synsätt om att "är man gravid ska man vila" och ligga på soffan. Men nu vet vi ju att det är en myt. Träning är bra för både bebisen och mamman.
Hon betonar att motivation och beteende är viktigt, känslan av att vara en tränande person är viktigare än vad exakt man tränar för något.
– Det gäller även när man tränar som gravid, att man ska göra det man känner för och nöja sig med det. En vanlig missuppfattning är ju att träning måste vara på ett visst sätt. Många som är gravida kämpar ju på med livet i övrigt; man kanske jobbar heltid, har fler barn och så vidare. Känner man då pressen att lägga på träning ovanpå allt annat blir det kanske inget alls i stället. Då menar vi att det är viktigt att avsätta egentid, så att den enda tiden för kroppen som gravid inte bara blir att man går till BVC, säger Lovisa.
LÄS OCKSÅ: Därför blir du smartare när du blivit mamma
Träning efter graviditet
Hur ska man tänka när man vill börja träna efter förlossningen?
– Många tänker att man ska komma i gång "som vanligt" efter en förlossning. Men jag brukar säga att träningen efter ska vara mer som rehab, din kropp måste få läka sig själv efter det den gått igenom. Det gäller att vara lyhörd på signaler. Det är bra att börja med promenader för att hitta tillbaka till magmusklerna. Det är därför vi i boken har övningar för att man ska kunna vara aktiv fram till förlossningen, då det blir lättare sedan att börja träna igen. Tröskeln blir lägre, än om du inte tränat under hela graviditeten och sen tror att du ska "vara som innan" igen direkt efter.
Jag tycker att det är viktigt att inte se gravida som en homogen grupp. Alla är olika, och hur du lever i övrigt, hur mycket du tränat innan du blev gravid och under graviditeten spelar stor roll. Det finns därför olika vägar att gå.
Har ni fått mycket reaktioner på boken?
– Det är jätteroligt med all respons vi fått. Många av de som lyssnar på vår podcast eller läst våra tidigare träningsböcker har köpt denna bok också, även om de inte är gravida. Vår vision är att vara en guide och vägledning och vara väl pålästa och kunna hjälpa de som vill ha hjälp.
Tre påståenden om träning under graviditeten - sant eller falskt?
Om du inte tränade innan du blev gravid är det dumt att börja precis nu
– Det är aldrig för sent att börja träna! Du behöver varken träna mycket eller hårt för att uppnå många fina fördelar med att röra på dig när du är gravid. Genom att anpassa träningen och rörelserna kan du alltid göra träningen meningsfull, oavsett träningsbakgrund. Träningen behöver inte se ut som tidigare för att ha effekt. Börja med ett eller ett par pass i veckan den första tiden så att du inte går ut för hårt.
Pulsen för gravida får inte överstiga 140 slag per minut
– Pulsklocka är ofta meningslöst under graviditeten eftersom du kommer upp i högre puls på kortare tid än vad du brukar. Känn hellre hur ansträngande du tycker träningen är. Något ansträngande eller ansträngande brukar kännas lagom, till skillnad från "mycket ansträngande" eller "extremt ansträngande".
Att träna när man är gravid ökar risken för missfall
– Träning påverkar inte risken för att få missfall för friska kvinnor med en normal graviditet.
Källa: "Stora träningsboken för gravida" av Lovisa Sandström och Jessica Almenäs.