Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Precis som i tennis har du två servar i padeltennis, men du måste serva underifrån och studsa bollen i backen.
Precis som i tennis har du två servar i padeltennis, men du måste serva underifrån och studsa bollen i backen.
Precis som i tennis har du två servar i padeltennis, men du måste serva underifrån och studsa bollen i backen.
Ex-tennisproffset Jonas Björkman älskar padeltennis och ger sina bästa tips.
Ex-tennisproffset Jonas Björkman älskar padeltennis och ger sina bästa tips.
Ex-tennisproffset Jonas Björkman älskar padeltennis och ger sina bästa tips.
Jonas Björkman ger sina bästa padeltips.
Jonas Björkman ger sina bästa padeltips.
Jonas Björkman ger sina bästa padeltips.
1 AV 3
Precis som i tennis har du två servar i padeltennis, men du måste serva underifrån och studsa bollen i backen.
Foto: Lifestock
2 AV 3
Ex-tennisproffset Jonas Björkman älskar padeltennis och ger sina bästa tips.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
3 AV 3
Jonas Björkman ger sina bästa padeltips.
Foto: ELISABETH UBBE / DN TT NYHETSBYRÅN

Jonas Björkman guidar: Så spelar du padel som ett proffs

Padel har tagit Sverige med storm de senaste åren och i dag finns över 500 padelhallar och totalt omkring 1500 padelbanor över hela landet.

Här ger ex-tennisproffset Jonas Björkman sina bästa padeltips, går igenom reglerna och berättar om sin relation till padeltennis.

Dessutom hjälper vi dig att välja bäst racket och hitta ett padelcenter nära dig.

Buren med galler, glas och en liten plan av konstgräs i mitten ger en intim känsla. Padel är en snabb, social och underhållande bollsport som oftast spelas i dubbel med fyra spelare.

Sporten kommer från Argentina, men har blivit som störst i Spanien där den är en populär och bred motionssport bland allt från barnfamiljer till pensionärer – men där det också finns en proffscirkus och elitsatsning med tv-sända turneringar. Även i Sverige är det numera vanligt med turneringar och seriespel. Enligt Svenska Padelförbundet fanns det i december 2020 cirka 2000 licencierade spelare som tävlar aktivt. Sammanlagt finns omkring 100 olika padelföreningar med 20 000 medlemmar.

Taktik, tips och padelskola med Jonas Björkman

Du behöver inte slå hårt, försök hålla bollen levande och försök hitta vinklar där motståndarna inte hinner med.

Använd lobben och slå högt. Placera bollen långt bak nära motståndarnas glas.

Försök att ta dig till nätet så ofta som möjligt och kom åt med volleyn, men hitta också ett samspel där ni är redo att täcka hela banan.

Det finns till och med gymnasieskolor som i dag är godkända att bedriva idrottsundervisning inom padel, däribland Danderyds Gymnasium i Stockholm, Apelrydsskolan i Båstad, Celsiusskolan och Thorén Business School i Uppsala, Gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby, Praktiska gymnasiet Sundsvall och Lindeskolan. Lindesbergs gymnasium.

– Svenskarna reser mycket och har sett sporten i Spanien där den är stor, det även många tjejer som spelar i Spanien och det ser vi även här. Padeln har fått en push medialt som gör det enklare för folk att upptäcka den här, har Jonas Björkman tidigare berättat för Hälsoliv.

Han upptäckte själv sporten utomlands och har varit med att öppna flera padelcenter i Sverige.

LÄS OCKSÅ: Aktivitetsarmband eller sportklocka? Så hittar du rätt i djungeln!

Zlatan Ibrahimovic är ett fan av padel

Störst efterfrågan efter nya banor har det varit i Stockholm, det är ofta fullbokat på alla anläggningar i hela storstadsregionen trots att det öppnas nya anläggningar med jämna mellanrum. För några år sedan blev det uppmärksammat att även fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic öppnat Padel Zenter. 

– Grymt kul att Zlatan nu har hittat padeln även han, det kommer hjälpa sporten att breddas och skapa nytt intresse runt padeln, har Jonas Björkman sagt.

Padel har varit populärt att visa upp i sociala medier, här fotbollsstjärnorna Tomas Brolin och Zlatan Ibrahimovic på Twitter. Foto: Twitter

Kändisfaktorn har varit stor när padel växt fram i Sverige under senare år med en hög aktivitet i sociala medier bland sportprofiler som Patrick Ekwall, Tomas Brolin, Olof Mellberg, Kristian Huselius och Jesper Blomqvist, men även andra tv-personligheter som Peter Jihde och Måns Zelmerlöv har omfamnat sporten.

LÄS OCKSÅ: Bäst walkingskor för dig! 9 bra promenadskor

Nybörjarguide för dig som vill spela padeltennis

I Sverige återfinns padelanläggningar ofta i gamla industriområden där det finns plats för många banor i samma lokal, och inte ens ett timpris på 400–500 kronor per bana har varit avskräckande. 

– Jag tror att padeln kommer fortsätta öka just för att det är så enkelt att komma i gång, Du behöver inte ha hållit på med racketsport innan, man kan vara på olika nivå och ändå spela och ha kul, har sagt Björkman.

Regler i padel

Spelas nästan alltid som dubbel med fyra spelare (men det finns även singelbanor, men är ovanligt i Sverige)

Serven måste slås underifrån med studs i backen först (och måste gå in motståndarnas serveruta utan att ta i gallret efteråt). Andraserven tillåts precis som i tennis. Boll som träffar väggarna runt banan efter studs i marken är fortfarande i spel på samma sätt som i exempelvis squash. Det är tillåtet att valla bollen i sin egen glasvägg över på motståndarnas planhalva. Du får även rädda bollen utanför buren och spela tillbaka på motståndarnas plan.

Poäng delas ut precis som i tennis.

Spelas med speciella padelbollar som påminner väldigt mycket om tennisbollar.

Racketen påminner mycket om ett tjockare strandtennisrack och är av kompositmaterial utan strängar med slagytan perforerad av hål. 

Banan har oftast av konstgräsunderlag, men det kan även förekomma andra underlag. Banan är utformad som en miniatyr av en tennisbana med måtten 10x20 m, i mitten delad av ett centralt 0,88 m högt nät. Banan är kringbyggd av 4 meter höga väggar av härdat glas och galler. Man får valla via glaset, men inte gallret. Det går att spela padel både inomhus och utomhus.

https://www.youtube.com/watch?v=_uSBn1JNQ3E
Fortfarande osäker på reglerna? Spana in filmen ovan.

Vilka racketsporter kan du ändå ha nytta av att ha spelat förut?

– Padel är som minitennis med squashväggar, du har en fördel av att ha spelat squash och tennis. Och sedan finns det vissa delar i padel som gör att tennisspelaren måste anpassa sig till väggarna och squashspelaren måste anpassa sig till volleyspel och smash. Men man ser att även att de som exempelvis har hållit på med fotboll eller ishockey har nytta av sin snabbhet och smidighet.

LÄS OCKSÅ: Stort test: Bästa träningshörlurarna

Vilka tips har du till padelnybörjaren?

– Dra ihop ett skönt gäng, ofta är banorna nära varandra i hallen och ha en kul eftermiddag tillsammans där man kan byta uppställningar. Vill du lära dig mer så försök att ta någon lektion eller be någon om hjälp.

Vilka är de största taktiska skillnaderna mellan vanlig tennis och padel?

– Största omställningen var väl att jag var alldeles för aggressiv i början. Det är bättre att vänta på rätt läge och inte slå så hårt, och försök hela tiden låsa in motståndarna i svåra situationer för att sen vänta på rätt läge för att avgöra. Man behöver mycket mer tålamod än i tennis. Man kan inte heller spela med toppspinn som en tennispelare, det blir ett mer flackt spel. Sen hade jag förstås en fördel i volleyspelet som är en viktig del i padel.

Så väljer du rätt padelracket

Foto: Adobe Stock

Precis som med nästan allt annat går det att nörda ner sig rejält när det kommer till padelracket. Det viktigaste är emellertid att du känner dig bekväm med ditt racket, därför är det alltid en god idé att testa dig fram i en fysisk butik även om du planerar att köpa det online. Är du nybörjare kan du börja med att hyra ett padelrack.

Några viktiga faktorer att ta i beaktning är bland annat form, vikt, balans, kärna, struktur och material. Dessutom spelar din tekniska nivå och eventuella skador in.

Formen

Enligt Racketspecialisten delas padelracket vanligen in i tre olika kategorier:

Rund – racket är rundformat och träffytan är mitt i racket. Passar den defensive spelaren och nybörjaren eftersom det är mer förlåtande och tillåter bra kontroll, precision och är ganska förlåtande. Du får emellertid inte samma kraft och fart på bollen.

Diamant – racket format som en diamant och träffytan sitter högt upp på racket. Passar en lite mer erfaren och offensiv spelare. Bra fart och mycket kraft, men svårare att hitta precisionen.

Dropp – ett sorts hybridrack av ovanstående två som är droppformad. Träffytan ligger inte i mitten men inte heller allt för högt upp. Ett bra allroundrack för dig som befinner dig mellan nybörjare och erfaren.

Vikten

Vikt under och runt 360 gram brukar räknas som ett lätt racket medan 370 räknas som tyngre. Ett tungt racket kan skänka mer kraft till dina slag, men kan också vara mer svårmanövrerad i defensiven. Har du skadekänningar i armen kan ett lätt racket vara ett bra val.

Balansen

Rackets balans hör ihop både med vikten och formen. Ett runt racket har ofta en så kallad topplätt balans, medan diamantformade rack är mer topptunga. Ligger vikten högt upp i racket får du ofta en skjuts i det offensiva medan det topplätta är lättare att manövrera i defensiven. Ett droppformat racket har ofta en jämn balans.

Materialet

Ett padelracket består oftast av antingen kolfiber eller glasfiber eller en kombination av båda två. Det kan också variera vilket material som ramen och insidan är tillverkade i.

Kolfiber är ett dyrare material och upplevs som lite styvare medan glasfiber är mjukare och billigare.

Om du är nybörjare inom padel brukar glasfiber räcka alldeles utmärkt. Duktiga spelare som inte har problem med skador kan kika på ett kolfiberracket, men det handlar mycket om tycke och smak. Flera professionella spelare använder sig fortfarande av racket med glasfiber.

Noterbart är att det kan vara olika mycket kolfiber i olika racketar. Enligt Padelspecialisten är 3K standard, det vill säga 3000 kolfibertrådar. Men det finns racketar med upp till 24 K. Ju fler trådar desto styvare och dyrare.

Struktur

Padelracket har olika mönster och vad som passar dig är upp till dig själv. Vissa har taggar medan andra jobbar med sandpapperyta.

Kärnan

Även rackets kärna kan vara mer eller mindre styvt. En mjukare kärna är mer skonsamt och förlåtande, medan ett racket med hård kärna erbjuder mer kontroll och kraft.

Så hittar du ett padelcenter nära dig

Padelhallar och banor för utomhuspadel finns i dag över hela Sverige.

Enligt Padelförbundet finns det omkring 500 padelhallar och sammanlagt 1500 padelbanor.

För att hitta en bana eller hall nära dig kan du ta hjälp av både Hittapadel och Padelcup som försöker samla alla banor i Sverige.

Padelracket bäst i test 2021

Det finns gott om renodlade starka padelmärken, som Bullpadel, StarVie, Vibora och Nox. Men i takt med att sporten växt har flera tennismärken och andra globala aktörer satsat stort på padel, däribland Head, Wilson, Adidas och Babolat.

Även det svenska märket Stiga, som är stora på bordtennisracket, går starkt på padelmarknaden.

Nedan går vi igenom ett antal tester som gjorts på just padelrackets. Samtliga är indelade i kategorierna Nybörjare, Amatör och Expert.

Annons: Hitta bästa pris på populära padelracket – se Prisjakt (extern länk)

EXPERTKLASSEN

Sajten Padelfokus utnämner det diamantformade Babolat Viper Technical 2021 som sitt bästa racket för mer erfarna och offensiva spelare. 100 procent kolfiber av 12K. Även Bullpadel Hack 02 och Stiga Ace 2021 får omnämnanden.

Padeljoy.com väljer i stället Babolat Veron Air 2021 som sin etta för mer avancerade spelare. Racket är droppformat och kombinerar kol- och glasfiber.

Hos Bäst-i-test.se kniper Head Alpha Pro V förstaplatsen. Racket är droppformat och tillverkat i materialet graphene 360 som sägs erbjuda skönare bollträff och kontroll.

Elitepadel.se utnämner Babolat Viper Technical som bästa premiumval inom kategorin och Wilson Bela Elite Padel som bäst budgetval

Babolat Viper Technical 2021 

Babolat Viper Technical 2021

Annons: Hitta bästa pris på Babolat Viper Technical 2021 – se Prisjakt (extern länk)

Babolat Veron Air 2021

Annons: Hitta bästa pris på Babolat Veron Air 2021 – se Prisjakt (extern länk)

Head Alpha Pro V

Head Alpha Pro V

Annons: Hitta bästa pris på Head Alpha Pro V – se Prisjakt (extern länk)

Wilson Bela Elite Padel

Wilson Bela Elite Padel

Annons: Hitta bästa pris på Wilson Bela Elite Padel – se Prisjakt (extern länk)

AMATÖRKLASSEN

Bäst i amatörklassen anser Padelfokus att den rundformade StarVie Metheora Warrior 2021 är. Mjukare kärna med 100 procent kolfiber. Svårspelad för nybörjare och personer som är skadebenägna. Även Nox Nexo WPT 2021 får ett omnämnande.

Padeljoy ger förstaplatsen till Adidas AdiPower CTRL Lite 2021. Rundformat rack med mjukare kärna och träffyta i glasfiber.

Hos Elitepadel utnämns Wilson Carbon Force Pro till bästa budgetracket och Babolat Viper Air till bästa premiumracket i medelklassen.

StarVie Metheora Warrior 2021

StarVie Metheora Warrior 2021

Annons: Hitta bästa pris på StarVie Metheora Warrior 2021 – se Prisjakt (extern länk)

Adidas AdiPower CTRL

Adidas AdiPower CTRL

Annons: Hitta bästa pris på Adidas AdiPower CTRL – se Prisjakt (extern länk)

Wilson Carbon Force Pro

Wilson Carbon Force Pro

Annons: Hitta bästa pris på Wilson Carbon Force Pro – se Prisjakt (extern länk)

NYBÖRJARKLASSEN

Adidas RX10 2021 är Padelfokus val för nybörjare. Rundformat racket med mjuk kärna och träffyta i glasfiber. Stiga Arc och Prince Rocket får också omnämnanden.

Padeljoy väljer å sin sida Dunlop Rocket 2021, ett rundformat racket som skänker god kontroll för nybörjaren.

Bäst-i-test tycker att Babolat Storm är ett bra val, som med sin mjuka kärna och lätta vikt erbjuder god kontroll och stor träffyta.

Hos Elitpadel utnämns Bullpadel Team till bästa budgetval och Head Graphene XT Vector till bästa premiumracket.

Sajten Pingiskahn.com tycker att Babolat Reveal är et bra budgetval för nybörjare.

Adidas RX10 2021

Adidas RX10 2021

Annons: Hitta bästa pris på Adidas RX10 2021 – se Prisjakt (extern länk)

Dunlop Rocket Red 2021

Dunlop Rocket Red 2021

Annons: Hitta bästa pris på Dunlop Rocket Red 2021 – se Prisjakt (extern länk)

Babolat Storm

Babolat Storm

Annons: Hitta bästa pris på Babolat Storm – se Prisjakt (extern länk)

Bullpadel Team

Bullpadel Team

Annons: Hitta bästa pris på Bullpadel Team – se Prisjakt (extern länk)

Head Graphene XT Vector

Head Graphene XT Vector

Annons: Hitta bästa pris på Head Graphene XT Vector – se Prisjakt (extern länk)

Babolat Reveal

Babolat Reveal

Annons: Hitta bästa pris på Babolat Reveal – se Prisjakt (extern länk)