Precis som i tennis har du två servar i padeltennis, men du måste serva underifrån och studsa bollen i backen.
1 av 2: Precis som i tennis har du två servar i padeltennis, men du måste serva underifrån och studsa bollen i backen. Foto: Fotolia
Ex-tennisproffset Jonas Björkman älskar den nya padeltennisen och delar här med sig av sina bästa tips om den populära ”kändissporten”.
2 av 2: Ex-tennisproffset Jonas Björkman älskar den nya padeltennisen och delar här med sig av sina bästa tips om den populära ”kändissporten”. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Jonas Björkman guidar: Så spelar du padeltennis som ett proffs

 

Sveriges trendigaste racketsport är på väg att bli folklig. I storstäderna har padeltennis varit hett i flera år med fullbokade banor – men nu öppnar nya anläggningar över hela Sverige. Senast med Zlatan Ibrahimovic uppmärksammade Padel Zenter.

Ex-tennisproffset Jonas Björkman har varit en frontfigur för sporten de senaste åren och ger här sina bästa padeltips.

– Det är den snabbast växande racketsporten i världen. Alla kan verkligen spela padel, det är enkelt att komma i gång, säger Björkman till Hälsoliv.

Buren med galler, plexiglas och en liten bana i mitten ger en känsla av korsning mellan kampsport-MMA och mini-tennis. Men padeltennis är en snabb, social och underhållande bollsport som oftast spelas i dubbel med fyra spelare.

Sporten kommer från Argentina, men har blivit som störst i Spanien där den är en populär och bred motionssport bland allt från barnfamiljer till pensionärer – men där det också finns en proffscirkus och elitsatsning med tv-sända turneringar.

Taktik och padelskola med Jonas Björkman

Du behöver inte slå hårt, försök hålla bollen levande och försök hitta vinklar där motståndarna inte hinner med.

Använd lobben och slå högt. Placera bollen långt bak nära motståndarnas glas.

Försök att ta dig till nätet så ofta som möjligt och kom åt med volleyn, men hitta också ett samspel där ni är redo att täcka hela banan.

– Svenskarna reser mycket och har sett sporten i Spanien där den är stor, det även många tjejer som spelar i Spanien och det ser vi även här. Padeln har fått en push medialt som gör det enklare för folk att upptäcka den här, berättar Jonas Björkman som upptäckte sporten utomlands – och under de senaste åren öppnat sju padelcenter i Sverige tillsammans med sina kompanjorer artisten Måns Zelmerlöv, Henrik Söderberg och Jonas Andersson.

FLEXIBEL TRÄNING: Padeltennis och en massa annat roligt – Swiftr har all träning i ett medlemskap (ANNONS)

Zlatan Ibrahimovic är ett fan av padel

Björkmans kvartett i PDL Group räknar med att öppna ett dussin nya anläggningar i år med sikte på sammanlagt 20 – men redan är det full fart i Hudiksvall, Lund, Göteborg, Östersund, Linköping, Västervik och Stockholm. I Stockholm har konkurrensen länge varit hård samtidigt som suget efter fler banor varit konstant – senast för några veckor sedan öppnade Padel Zenter med fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic i bakgrunden. 

– Grymt kul att Zlatan nu har hittat padeln även han, det kommer hjälpa sporten att breddas och skapa nytt intresse runt padeln som fortfarande är ganska ny här, säger Björkman. 

Padeltennis har varit populärt att visa upp i sociala medier, här fotbollsstjärnorna Tomas Brolin och Zlatan Ibrahimovic på Twitter. Foto: Twitter

Kändisfaktorn har varit stor när padeltennis växt fram i Sverige under senare år med en hög aktivitet i sociala medier bland sportprofiler som Patrick Ekwall, Tomas Brolin, Olof Mellberg, Kristian Huselius och Jesper Blomqvist, men även andra tv-personligheter som Peter Jihde och Måns Zelmerlöv har omfamnat sporten.

Jonas Björkman: "Enkelt att komma i gång"

I Sverige återfinns padelanläggningarna ofta i gamla industriområden där det finns plats för många banor i samma lokal, och inte ens ett timpris på 400–500 kronor per bana har varit avskräckande. För den som vill komma billigare undan finns numera möjligheten till padel med nya träningsmedlemskap som Swiftr och Bruce.

– Jag tror att padeln kommer fortsätta öka just för att det är så enkelt att komma i gång, Du behöver inte ha hållit på med racketsport innan, man kan vara på olika nivå och ändå spela och ha kul, säger Björkman.

Regler i padeltennis

Spelas nästan alltid som dubbel med fyra spelare (men det finns även singelbanor, men är ovanligt i Sverige)

Serven måste slås underifrån med studs i backen först (och måste gå in motståndarnas serveruta utan att ta i gallret efteråt). Andraserve tillåts precis som i tennis. Boll som träffar väggarna runt banan efter studs i marken är fortfarande i spel på samma sätt som i exempelvis squash. Det är tillåtet att valla bollen i sin egen glasvägg över på motståndarnas planhalva. Du får även rädda bollen utanför buren och spela tillbaka på motståndarnas plan.

Poäng delas ut precis som i tennis.

Spelas med speciella padelbollar som påminner väldigt mycket om tennisbollar.

Racketen påminner mycket om ett tjockare strandtennisrack och är av kompositmaterial utan strängar med slagytan perforerad av hål. 

Banan har oftast av konstgräsunderlag, men det kan även förekomma andra underlag. Banan är utformad som en miniatyr av en tennisbana med måtten 10x20 m, i mitten delad av ett centralt 0,88 m högt nät. Banan är kringbyggd av 4 meter höga väggar av oftast plexiglas och galler. Man får valla via glaset, men inte gallret. Det går att spela padeltennis både inomhus och utomhus.

 

https://www.youtube.com/watch?v=_uSBn1JNQ3E
Fortfarande osäker på reglerna? Spana in filmen ovan.

Vilka racketsporter kan du ändå ha nytta av att ha spelat förut?

– Padel är som minitennis med squashväggar, du har en fördel av att ha spelat squash och tennis. Och sedan finns det vissa delar i padel som gör att tennisspelaren måste anpassa sig till väggarna och squashspelaren måste anpassa sig till volleyspel och smash. Men man ser att även att de som exempelvis har hållit på med fotboll eller ishockey har nytta av sin snabbhet och smidighet.

FLEXIBEL TRÄNING: Padeltennis och en massa annat roligt – Swiftr har all träning i ett medlemskap (ANNONS) 

Vilka tips har du till padelnybörjaren?

– Dra ihop ett skönt gäng, ofta är banorna nära varandra i hallen och ha en kul eftermiddag tillsammans där man kan byta uppställningar. Vill du lära dig mer så försök att ta någon lektion eller be någon om hjälp.

Jonas Björkman

Den i dag 45-årige smålänningen har en lång professionell tenniskarriär bakom sig med sammanlagt sex titlar i singel och 54 dubbeltitlar mellan 1991 och 2008.

Som bäst rankades Björkman som världsetta i dubbel och som nummer fyra i singel.

Han anses allmänt vara en av de bästa dubbelspelarna genom alla tider, men han var även i singelsemifinaler i ansedda Grand Slam-turneringarna Wimbledon (2006) och US Open (1997).

Jonas deltog 2015 i tv-dansprogrammet ”Let's dance” där han slutade trea och var även 2017 med i tv-programmet ”Mästarnas mästare”.

Som gammalt tennisproffs – vilka är de största taktiska skillnaderna mellan vanlig tennis och padeltennis?

– Största omställningen var väl att jag var alldeles för aggressiv i början. Det är bättre att vänta på rätt läge och inte slå så hårt, och försök hela tiden låsa in motståndarna i svåra situationer för att sen vänta på rätt läge för att avgöra. Man behöver mycket mer tålamod än i tennis. Man kan inte heller spela med toppspinn som en tennispelare, det blir ett mer flackt spel. Sen hade jag förstås en fördel i volleyspelet som är en viktig del i padel.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!