Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Den 4 mars 2022 meddelade Therese Johaug att hon avslutar sin aktiva karriär som längdskidåkare när säsongen är slut.Den 4 mars 2022 meddelade Therese Johaug att hon avslutar sin aktiva karriär som längdskidåkare när säsongen är slut.Den 4 mars 2022 meddelade Therese Johaug att hon avslutar sin aktiva karriär som längdskidåkare när säsongen är slut.
Den 4 mars 2022 meddelade Therese Johaug att hon avslutar sin aktiva karriär som längdskidåkare när säsongen är slut. Foto: TORSTEIN BøE / NTB TT NYHETSBYRÅN

Johaug om sitt nya liv – ger råd om kvinnohälsa

Elitkarriären är över. 

Nu skriver längdskidstjärnan Therese Johaug, 33, ett nytt kapitel i sitt liv.

Här berättar hon om den nya vardagen och på vilket sätt hon vill ägna mer tid åt sitt engagemang i unga kvinnors hälsa.

– Ju äldre vi blir, desto viktigare är det att ta tillvara på kroppen för att undvika skador och sjukdom, säger hon till Expressen.

Samtidigt avslöjar norskan: Det finns en hemlig dröm som hon ännu inte har uppfyllt. 

Hon är en av de mest framgångsrika längskidåkarna genom alla tider. Men nu har fenomenet Therese Johaug, efter sex OS-medaljer, 19 VM-medaljer och 50 individuella världscupsegrar, meddelat:

Karriären på elitnivå är över. 

Hon lägger av när hon står på toppen.

När hon är som allra bäst.

– Det är klart att det är vemodigt, skulle jag säga. Det är vemodigt men också väldigt fint att kunna sluta på topp. Jag har fått visa vad jag går för. Jag har uppnått allt det som en toppidrottsutövare kan drömma om att få nå. Då känner jag att det är okej att sluta. Jag fick dessutom avsluta med tre individuella OS-guld och segrar i Holmenkollen, Lahtis och Falun. Jag kunde inte ha fått en bättre avslutning. 

Nu ingår Hälsoliv i Expressen Premium. Här hittar du allt vårt premiummaterial. 

Therese Johaug: ”Väldigt förberedd”

Samtidigt är den norska stjärnan väl medveten om att det är tvära kast. 

Från ett liv med träning och tävling på elitnivå med världens bästa längdåkare – till ett liv där motionen mer blir till ett smörjmedel för kropp och själ. 

Ett sätt att må bra.

– Jag är väldigt förberedd på att det kommer kännas som ett vakuum. Det är väldigt naturligt att du i efterhand får lite tomhetskänsla. Du är ju i en miljö med folk och rutiner i vardagen, säger hon till Expressen. 

Therese Johaug fick sitt stora genombrott under Norgemästerskapen 2007. Här syns hon i tävlingsspåret i Falun 13 mars 2022.Therese Johaug fick sitt stora genombrott under Norgemästerskapen 2007. Här syns hon i tävlingsspåret i Falun 13 mars 2022.Therese Johaug fick sitt stora genombrott under Norgemästerskapen 2007. Här syns hon i tävlingsspåret i Falun 13 mars 2022.
Therese Johaug kommer lägga mer fokus på egna klädmärket ”Johaug” efter avslutad karriär.Therese Johaug kommer lägga mer fokus på egna klädmärket ”Johaug” efter avslutad karriär.Therese Johaug kommer lägga mer fokus på egna klädmärket ”Johaug” efter avslutad karriär.
1 AV 2
Therese Johaug fick sitt stora genombrott under Norgemästerskapen 2007. Här syns hon i tävlingsspåret i Falun 13 mars 2022.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
2 AV 2
Therese Johaug kommer lägga mer fokus på egna klädmärket ”Johaug” efter avslutad karriär.
Foto: Pressbild / Pressbild

”Älskar att vara ute”

Hur långt har hon kommit med sitt nya liv då? Hur ser en dag ut för det norska skidfenomenet från den lilla byn Dalsbygda? 

– Först och främst älskar jag att vara ute, känna frisk luft, ta en joggingtur i skogen och ta del av naturen. Det är så fantastiskt. Det har gett mig så mycket energi under vägen. Jag har satt upp små, kortsiktiga mål som har gjort att jag har kommit dit jag har kommit i dag.

Therese Johaug

Född: 25 juni 1988 (33 år)

Gör: Före detta längdskidåkare.

Familj: Fästmannen Nils Jakob Hoff

Meriter: 6 OS-medaljer, 19 VM-medaljer och 50 individuella världscupsegrar.

Hon tränar gärna på morgonen.

– För att må bra så kanske jag tar skidorna eller en löptur – något som startar dagen. Många säger ju att fysisk aktivitet är en väldigt god medicin, säger stjärnan – och tillägger:

– Jag kommer att träna några timmar om dagen. Så kanske 15 timmar i veckan. I början tror jag att det är viktigt, så kan man trappa ner gradvis.

Vill ägna mer tid åt unga kvinnors hälsa

Efter den avslutade elitkarriären, och vid sidan av den egna träningen, vill Therese Johaug ägna mer tid åt att utveckla det egna klädmärket ”Johaug” – och sitt engagemang i unga kvinnors hälsa.

Till exempel genom att hjälpa fler att lyckas och må bra i sin träning. 

– Jag tycker på många sätt att det är viktigt för jämställdheten att kvinnor kommer ut och tränar och använder sin kropp. Det ger mer energi i vardagen, både för familj och för jobb. Ju äldre vi blir, desto viktigare är det att ta tillvara på kroppen för att undvika skador och sjukdom.

Therese Johaugs tips för hållbart träningsmode

1. Välj klassisk design

”Välj hellre snygga träningskläder i en tidlös design än trendiga plagg som följer modet. Då kan du ha dem på dig år ut och år in utan att tröttna eller känna dig ’fel’”.

2. Handla inte efter ett storleksnummer

”Undvik fällan att köpa en mindre storlek för att det känns bättre mentalt eller för att det är den storlek du brukar ha. Testa plagget! Träningskläder ska vara bekväma, annars blir de bara liggande, alternativt går sönder så att du får köpa nytt.”

3. Investera i hög kvalitet

”Satsa på slitstarka träningskläder av hög kvalitet och i miljövänligt material, så kan de användas länge utan att gå sönder eller tappa formen – och så småningom även återvinnas.”

”Små ögonblick i vardagen gör ganska mycket”

Hon betonar att god fysisk form leder till att man orkar desto mer i vardagen:

– Du får mer jobbkapacitet och mer energi för familjen. Det handlar inte om att du måste träna väldigt länge eller väldigt hårt. Bara att gå ut och gå i tjugo minuter, springa i en halvtimme. Det gör så mycket. Små ögonblick i vardagen gör ganska mycket i långa loppet för en sundare och starkare kropp.

https://www.instagram.com/p/CYKeOOiPhJT/

Utöver alla framgångar i spåret har Therese Johaug en dröm som hon ännu inte till fullo har uppnått:

– Jag önskar skaffa familj på sikt och även utvecklas i andra sammanhang än bara skidor, säger hon. 

Att skaffa barn – är det en dröm?

– Ja, det är klart, på sikt är det ju det.