Känner du ångest över att du inte maximerar ditt välbefinnande? Då kan du ha drabbats av wellnessyndromet.
- Symtomen är skulden och det självhat som många känner för att de inte gör nog. I dag betraktas man som en sämre människa om man inte är hälsosam, men man måste särskilja moral och hälsa, säger Carl Cederström, som skrivit boken tillsammans med André Spicer.
SE OCKSÅ: Träningstest - vilken typ passar dig bäst?
Sofia Sjöström driver träningsbloggen PT-Fia och har nyligen släppt boken "PT-Fias tio i topp". Hon känner igen tankarna hos många av dem hon träffar i träningssammanhang.
- Jag kan nästan skriva under på att varenda en känner någon form av stress eller ångest över hur de äter. Det verkar tyvärr vara väldigt vanligt att träningen är förenad med stress, press och känslor av att det man gör inte räcker till, säger hon.
Högre förväntningar
Och våra förväntningar på oss själva verkar bli högre med åren. Wilhelm Kardemark, doktor i religionskunskap, har undersökt hur synen på kropp och hälsa i hälsotidskrifter förändrats under hundra år.
- I början av 1900-talet var hälsa en nationell angelägenhet för att kunna göra gott för andra. I dag har vi en mer individualistisk syn och kroppen betraktas som ett ständigt förbättringsprojekt. Man kan alltid bli lite friskare, snyggare och starkare, men det lämnas egentligen inget utrymme för att vara nöjd som man är, säger han.
Så hur undviker man Wellnessyndromet?
- Många rivstartar och tänker: "på måndag börjar mitt nya liv". Var mer realistisk och få inte panik om du äter en bulle som du inte hade tänkt äta. Se i stället helheten och inse att det du gör är tillräckligt bra, säger Sofia Sjöström.