Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>TRÄNING

Publicerad 3 nov 2014 10:25

Hälsporren som sabbar löpningen

STOCKHOLM. Zlatan Ibrahimovics skadeproblem har pekats ut som hälsporre. Det är en löpares värsta mardröm – som kan drabba vem som helst.

De franska medieuppgifterna om att Zlatan Ibrahimovic har drabbats av hälsporre har avfärdats av den svenske landslagsläkaren Leif Swärd. Men du behöver inte vara en världsstjärna på toppnivå för att drabbas av den besvärliga åkomman.

– Det är en överbelastning i den breda senan i hålfoten, säger naprapaten Daniel Thörnroos, som har specialiserat sig på idrottsskador.

– Om man går upp mycket i vikt på kort tid eller som ovan löpare börjar träna för intensivt finns en risk. Det kan också vara att man går för mycket i platta skor.

 

Hälsporre kan börja som en ömmande, ibland nästan skärande, känsla under hålfoten eller hälen.

– Då är det viktigt att man inte fortsätter att gå eller träna i dåliga skor och i stället vilar. Om man kör på med smärta så kommer det att ta lång tid att bli återställd, säger Daniel Thörnroos.

Men har evolutionen verkligen gått så snabbt att våra fötter inte längre klarar att bära oss utan avancerade stöd i skorna? Nej, vi har bara blivit för klena.

– Vi vänjer oss inte med det från barnsben, så vi har sämre fotmuskulatur än förr, säger Daniel Thörnroos.

 

Läs mer: Så slipper du värk i fötterna