Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Träning

Publicerad 25 sep 2019 14:30

Här är lataste sätten att få ut friskvårdsbidraget

Slappna av - det finns många sätt att utnyttja friskvårdsbidraget

Slappna av - det finns många sätt att utnyttja friskvårdsbidraget

1/3

Foto: Photographee.eu - stock.adobe.com / 105899822

2/3

Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN

3/3

Foto: Shutterstock

Mer än var tredje svensk har möjlighet att få ett friskvårdsbidrag från sin arbetsgivare. Men hur fungerar det egentligen? Hur mycket får man? 

Och vilka aktiviteter är godkända?

Om du inte är en gymråtta går både massage, ridning och bastubad härligt slappa alternativ.

Hälsoliv guidar!

Så fungerar friskvårdsbidraget

Som anställd väljer du ut den träningsform du helst vill ägna dig åt, och så betalar arbetsgivaren hela eller delar av kostnaden upp till ett visst belopp.

Du blir friskare och slipper hål i plånboken. Arbetsgivaren kan i sin tur göra avdrag för det hela så det blir en god affär för alla.

LÄS OCKSÅ: Stor guide: Styrketräning - så når du ditt mål 

Hur mycket får man i friskvårdsbidrag?

Hur stort friskvårdsbidraget är varierar mellan avtalsområden och företag, men maxbeloppet är 5000 kronor. Din arbetsgivare kan också ha strängare regler än Skatteverket, så det är bäst att dubbelkolla. Löneavdelningen vet vad som gäller. Viktigt att komma ihåg är att alla företag inte har friskvårdsbidrag överhuvudtaget.

Även om du arbetar deltid har du ofta rätt till ett helt friskvårdsbidrag. Om du är egen företagare kan du också göra avdraget. Men du kan inte spara årets bidrag till nästa år, den 31 december brinner det inne. Däremot kan du i särskilda fall begära utbetalning i efterhand om du glömt att lämna in kvittot.

Och det finns en del regler att förhålla sig till, bland annat en hel del nya tillägg som började gälla 1 januari 2018. 

Golf, ridning och massage? Här är alla aktiviteter som ingår i friskvårdsersättningen

Skatteverket har upprättat en lista över godkända aktiviteter. Golf, massage, naprapat, ridning är exempel på aktiviteter som är fullt godkända att få friskvårdsbidrag för.

Reglerna är väldigt generösa, det mesta där man i någon form rör sig godkänns, exempelvis cheerleading, sportdykning, utförsåkning och förstås all annan vanlig sport i form av lagspel, kampsport och gymbesök.

Man måste inte ens svettas för att kunna dra nytta av bidraget. För livsnjutaren kanske fotmassage, akupunktur, zonterapi, sluta-röka-hypnos, mindfullness eller yoga kan passa.

Och den som vill svettas utan ansträngning kan få avdrag för bastubadet.

Läs hela listan på Skatteverket 

Här går gränsen för godkända aktiviteter

Några gränser finns det dock. Agility får nej, där tränar väl hunden hårdast. På babysimmet är man inte heller huvudperson.

– Vi publicerade just ett uttalande om agility på webben, tanken har aldrig varit att det ska bli skattefritt om arbetsgivaren betalar för alla dina hobbyaktiviteter, säger juristen Pia Blank Thörnroos på Skatteverket.

Biljard, bridge, dart, schack och e-sport räknas inte heller som friskvård. Skatteverket har också ett horn i sidan till aktiviteter med vapen, såsom lerduveskytte.

Vårdliknande aktiviteter som fysioterapi, fotvård, bindvävsmassage, naprapati och kiropraktorsbesöket är inte heller en skattefri förmån.

– Det är ofta många gränssättningar vad gäller de här typerna av aktiviteter. Vi har sagt att det ska vara enkla åtgärder för avslappning såsom massage, säger juristen Pia Blank Thörnroos.

– Så fort det är sjukvård är det andra regler.

Och tyvärr, inträdet till spaanläggningen och nattklubben får också avslag, även om man bara dricker vatten.