Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
2016 ska allt som går ätas ur skål. Vad sägs om en populär smoothie bowl? Mums!
2016 ska allt som går ätas ur skål. Vad sägs om en populär smoothie bowl? Mums!
2016 ska allt som går ätas ur skål. Vad sägs om en populär smoothie bowl? Mums!
Skönhet kommer inifrån och ut. 2016 börjar vi fokusera mindre på krämer och mer på vad vi stoppar i oss. Vanligt vatten i lagom mängd är en bra start.
Skönhet kommer inifrån och ut. 2016 börjar vi fokusera mindre på krämer och mer på vad vi stoppar i oss. Vanligt vatten i lagom mängd är en bra start.
Skönhet kommer inifrån och ut. 2016 börjar vi fokusera mindre på krämer och mer på vad vi stoppar i oss. Vanligt vatten i lagom mängd är en bra start.
Alger är fullrpoppade av mineraler, vitaminer och antioxidanter. Här i form av en sallad.
Alger är fullrpoppade av mineraler, vitaminer och antioxidanter. Här i form av en sallad.
Alger är fullrpoppade av mineraler, vitaminer och antioxidanter. Här i form av en sallad.
1 AV 3
2016 ska allt som går ätas ur skål. Vad sägs om en populär smoothie bowl? Mums!
Foto: iStock
2 AV 3
Skönhet kommer inifrån och ut. 2016 börjar vi fokusera mindre på krämer och mer på vad vi stoppar i oss. Vanligt vatten i lagom mängd är en bra start.
Foto: Colourbox
3 AV 3
Alger är fullrpoppade av mineraler, vitaminer och antioxidanter. Här i form av en sallad.
Foto: iStock

Hälsotrender: Så äter och tränar vi 2016

Nu lägger vi 2015 bakom oss och blickar framåt. Det händer nämligen en hel del spännande på hälsoområdet. Eller vad sägs om att enbart äta ur skålar, bära träningskläder på jobbet och ersätta grönkålen med alger? Här listar vi 13 av de hetaste hälsotrenderna 2016, med inspiration av The Huffington Post och Wellandgood.com.

1. Vi äter ur skålar

Okej, glöm den där gamla tallriken. Den är SÅ 2015. Nästa år är det skålar som gäller. Frukost, lunch eller middag kvittar – måltiderna ska intas ur skålen. Trenden började med att allt fler väljer att äta sina smoothies med sked ur skålar, i stället för att sörpla i sig dem.

Och visst är det betydligt mer praktiskt att äta en smoothie som man piffat till med frukt, bär och frön med sked. Men nu gäller det alltså inte bara smoothies längre. Förutsatt att det är en lämplig storlek på skålen, bidrar den till att begränsa mängden mat på ett tydligare sätt än en stor tallrik.

2. Träningstajts på fest

Numera behöver vi inte gå till särskilda sportaffärer för att köpa våra outfits till gymmet längre. Som en effekt av detta har träningskläderna blivit mer moderiktigt snygga, och allt fler väljer att bära sina gymplagg även utanför träningslokalen. Redan i år ersatte många sina lediga jeans med ett par sköna träningstajts.

Men under 2016 väntas den här trenden explodera. Nu är det inte bara under avslappnade helgaktiviteter "athleisure"-stilen kommer vara rätt. Den här ledigt tuffa och heta stilen passar även att bära på jobbet, på festen – ja vid de flesta tillfällen. En sportig klädstil gör dig också mer benägen att röra på dig. Bär du ett par tajts med sneakers till är det mindre som hindrar dig från en extra promenad än om du rör dig i en snäv kjol och klackar.

3. Alger vinner över kålen

Det här året var för många kålens år. Men nu flyttar vi fokuset till havets grönsaker i stället - de ätbara algerna. De blir allt vanligare i butikernas utbud och ska numera inte vara något problem att få tag på. Så varför inte ge det ett försök? Det kanske blir en ny favorit på tallriken!

Algerna är fulla av näring i form av mineraler, vitaminer och antioxidanter. Därför har de en rad hälsofördelar, som att stärka hud och hår, boosta immunförsvaret och förbättra matsmältningen.

LÄS OCKSÅ: Må bra med alger

Fräsch och matig sallad med bönor och rucolapesto. Foto: Matform/Expressen

4. Baljväxterna vinner ny mark

Bönor, linser, ärtor, kikärtor... Ja, 2016 är baljväxternas år. Vegetarianer är välbekanta med de här proteinrika läckerbitarna, men nu vinner de alltså allt bredare mark. Vi har alla nåtts av skräckrapporter om det processade köttet, som i kombination med klimathotet fått många att äta mer vegetariskt. Och när trenden går åt det vegetariska hållet blir baljväxterna en viktig del av kostcirkeln som stabil proteinkälla.

När du väl har börjat bekanta dig mer med den vegetariska kosten kommer du att upptäcka hur många roliga, nya rätter du kan börja tillaga och experimentera med. Det finns gott om recept att ta del av och är du kreativ kan du också komma på egna rätter. Du lär också märka att baljväxterna kommer synas oftare på restaurangernas menyer under nästa år.

LÄS OCKSÅ: 8 bönor som bränner fett

Avokado är fullproppad med enkelomättade fetter.

5. Hälsosamma fetter är poppis

Vi har varit på väg åt det här hållet ett tag nu, men nu pekar mycket på att fettet kommer att bli kvitt sitt tidigare dåliga rykte ännu mer under nästa år. Forskning visar att det är viktigare vilken typ av fett vi får i oss än hur stor mängd det är vi äter.

Så vi släpper det där med att maten ska vara fettsnål, och fokuserar på hälsosamma fetter, exempelvis fettsyran Omega-3 som har en antiinflammatorisk effekt och bland annat kan bidra till att skydda mot hjärt-kärlsjukdom. Du hittar de omättade, hälsosamma fettkällorna i bland annat olivolja, fet fisk som lax, nötter och frön. Och glöm inte avokadon – fullproppad med enkelomättade fetter.

6. Svarvade grönsaker i stället för pasta

Om du vill vara rätt nästa år är ett tips att investera i en grönsakssvarv, och med ett växande utbud går det numera att få tag på billiga varianter. Med hjälp av svarven kan du smidigt förvandla grönsaker som morötter, zucchini och rödbetor till din egen alternativa pasta.

De spiralformade grönsakerna gör det lättare att ersätta de snabba kolhydraterna i dina favoriträtter, så att de blir nästan likadana – men nyttigare. Att göra maten mer fantasifull är också ett sätt att få i dig mer grönsaker. Plötsligt innehåller din "pasta" betydligt mer näring och kan också bidra till viktnedgång om det är något du eftersträvar.

7. Vi mediterar tillsammans

Vi har sett hur fokuset på mental träning har växt, som en kontrast till ett samhälle där stressen ökar för många. Vi förväntas vara anträffbara i princip dygnet runt via sociala medier och mejlen, som vi bär med oss i mobilen. Som en reaktion har intresset för yoga och olika former av meditation ökat. Och den här trenden ser ut att växa sig ännu större under 2016.

Men en skillnad är att meditationen går mer från att vara något man gör ensam till något man ägnar sig åt i grupp. Det blir mer av en social aktivitet. Vi lär alltså se fler arrangemang där människor träffas för att försätta sig i mental balans och avslappning än vad vi har gjort hittills.

Meditera i grupp.

8. Anrika sädesslag är hett

Fullkornet, det vill säga spannmål som har kvar sitt naturliga skal, får ett uppsving nästa år. Mycket pekar mot att vi kommer få se fullkorn oftare i restaurangmaten, och att ett större utbud kommer erbjudas i mataffärerna.

Fiberrika produkter som vi har sett mycket av i år, exempelvis quinoa, kommer att ge plats åt andra anrika sädesslag som dinkel och hirs. Och de här sädesslagen förtjänar definitivt en plats på din tallrik. De är bland annat rika på fibrer, protein och B-vitamin. Om du vill äta mer hälsosamt är ett tips att byta ut vitt ris och pasta mot fullkornsalternativ.

LÄS OCKSÅ: 11 enkla knep som gör dig friskare och piggare

9. Rengör ansiktet med olja

Hudvård med naturliga växtoljor blir allt populärare. Oljorna används för att rengöra ansiktet, men fungerar även som återfuktning. Med andra ord är det en väldigt användbar produkt, många gånger också mer prisvärd än dyra krämer och ansiktstvättar. Så det är väl värt ett försök att testa om det fungerar för dig.

När du rengör ansiktet masseras oljan först in ordentligt, vilket i sig är en bra ritual då du ökar cirkulationen i ansiktet och bidrar till att öppna porerna. Detta gör själva rengöringen mer effektiv. Oljan är dessutom ofta skonsammare mot huden och stör inte den naturliga balansen på samma sätt som andra produkter kan göra.

Kokosolja fungerar fint som make up-remover.

10. Mineralerna hamnar i fokus

Nästa år hamnar strålkastarljuset på mineralerna. Vitaminer tenderar annars att vara det vi fokuserar på, men nu vinner mineralerna mark. Några vanliga konsekvenser av vår moderna livsstil, som stress och sömnbesvär, kan tömma våra nivåer av mineraler – särskilt magnesium.

Enligt läkare har hela 80 procent brist på magnesium, ett mineral som bland annat är bra för immunförsvaret, benstommen och musklerna. Men förhoppningsvis kommer statistiken förbättras under 2016, eftersom allt fler intresserar sig för att på olika sätt fylla på med mineraler, exempelvis genom att ta kosttillskott.

11. Grönsakernas år är här

En av de största mattrenderna 2016 är att vi fokuserar allt mer på grönsaker. Det kommer vara det gröna på tallriken som är basen för måltiden och eventuell kött, fisk eller fågel blir snarare tillbehöret. Man kan alltså säga att grönsakerna och proteinet byter plats i prioriteringen.

Det här kommer vi både att märka på att fler väljer att handla mer grönt och tillaga vegetariska rätter. Men du kommer förmodligen också märka det alltmer i restaurangutbudet och på temat i nyutgivna kokböcker. Tiden då det kunde vara svårt att få ett bra vegetariskt alternativ när man åt på lokal är alltså förhoppningsvis helt förbi snart.

12. Bra träningsresultat eftersträvas

Tänkte du lova dig själv att bli bättre på att komma i väg till gymmet nästa år? Då är du garanterat inte ensam. Vi är många som har en ambition om att träna mer och få in det som en regelbunden rutin i våra liv. Men 2016 blir det allt populärare att haka på helhetskoncept, som omfattar hela livsstilen.

Träningen får gärna vara intensiv och till det anpassar vi vår kost för att uppnå de optimala resultaten av vår träning. Vi vill inte primärt kämpa för att bli trådsmala, utan det är en stark och vältränad kropp som är idealet. Trenden är alltså att ta ett helhetsgrepp om hälsostatusen, och hitta långsiktiga lösningar som håller längre än januari månad ut.

13. Drycker som boostar hyn

I år går vi bort från fokuset på vilka krämer vi smetar på vår hy och fokuserar mer på vad vi stoppar i oss. För faktum är att detta påverkar huden en hel del. Visst kan du fortsätta smörja in dig, men att bara göra det och inte ägna någon tanke åt att boosta hyn via kosten kommer inte att vara särskilt effektivt.

Till att börja med har vi klassikern: vatten. Att se till att få i sig tillräckligt mycket vatten kan göra synbar skillnad. Dessutom växer marknaden för drycker, fullproppade med vitaminer, mineraler och antioxidanter, som ger huden näring. Enligt experterna blir den här trenden större i takt med att allt fler blir medvetna om kopplingen mellan hudvård och kost.