Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
00:44Premium
Ibland är en kväll i soffan bättre än ett träningspass.Ibland är en kväll i soffan bättre än ett träningspass.Ibland är en kväll i soffan bättre än ett träningspass.
1 AV 2
Att inte bli stillasittande är viktigare för din hälsa än att träna
2 AV 2
Ibland är en kväll i soffan bättre än ett träningspass.
Foto: Shutterstock

Haft en lång vecka? Då ska du inte träna i kväll

Inget är så bra mot stress som ett ordentligt träningspass, eller?

Enligt den personliga tränaren David Wiener är gymmet inte alltid den bästa boten efter en lång, tung vecka.

– Allt handlar om hur mår, säger han till Metro UK.

Det är helt okej att inte träna om du känner dig psykiskt utmattad. Träning kan visserligen lätta på stressen efter en jobbig vecka, men att vara för stressad kan snarare stjälpa än hjälpa på gymmet, menar den personliga tränaren David Wiener.

Inspirerade av hans intervju i Metro UK listar vi fyra gånger det kan vara bättre att hoppa över gympasset och vila i stället.

1. När du behöver fokusera på annat

Ibland händer det saker i livet som stressar oss. Det kan vara en stor livsförändring, eller bara oerhört mycket på jobbet. Om träningen då blir ännu en jobbig måste-grej på din checklista är det kanske bättre att ta det en annan dag, och i stället ta en kortare promenad. Enligt Wiener är det ingen idé att försöka slå några personliga rekord eller ens förvänta sig att vara lika bra som vanligt när tankarna är på annat håll.

2. När din återhämtning blir lidande

Att bli mör och skör efter ett träningspass är helt normalt, men är du stressad och spänd blir det ännu värre. Du riskerar att bli helt utpumpad både fysiskt och psykiskt, förklarar Weiner.

3. När du är stressad och har sovit dåligt

Stress och för lite sömn är döden för träningsresultaten, förklarar Weiner. Gå hellre till sängs tidigt och ta träningen när både hjärna och muskler fått en chans att återhämta sig.

LÄS OCKSÅ: Träna hemma – enkelt schema för fyra veckor 

4. När det finns risk att du skadar dig

Forskning pekar på att träning under hög stress kan öka risken för skador. Främst av två anledningar. För det första är det svårt att fokusera på det man gör när man är stressad, vilket ökar risken att en övning går fel. Den andra anledningen till skador är att musklerna är mer spända än vanligt.

Träning kan vara bra mot stress

Men David Wiener framhåller också att det kan vara väldigt bra att träna när man känner sig stressad också.

– Stress kan också motivera dig. Lite kortisolökning från normal stress har bevisats vara positivt för träningsresultaten. Allt handlar om hur du mår, och om du använder stress för att elda på din träning kommer du bli positivt överraskad över vad du kan uppnå, säger han.

LÄS OCKSÅ: Forskare: Så ofta ska du träna för att lindra stress