Att välja rätt sport-bh är A och O för att slippa smärta när du tränar.
Vilken du ska satsa på beror bland annat på byststorlek och vilken aktivitet du ska utföra.
1 AV 2
Att välja rätt sport-bh är A och O för att slippa smärta när du tränar.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Vilken du ska satsa på beror bland annat på byststorlek och vilken aktivitet du ska utföra.
Foto: Shutterstock

Guide: Så väljer du rätt sport-bh

En riktigt bra sport-bh är viktigt för att slippa smärta under ett träningspass.

Men att välja rätt kan vara lite av en djungel.

Här är några enkla råd på vägen.

Enligt Insider brukar man tala om att brösten kan röra sig i tre olika riktningar – upp och ner, sida till sida och framåt och bakåt. Brösten kan röra sig så mycket som tio centimeter i olika riktningar under exempelvis en löptur.

Utan rätt stöd kan du drabbas av både rygg-, nack- och bröstsmärta. För många är en sport-bh därför ett måste, säger löparcoachen Becs Gentry till sajten.

”Men vilken ska jag välja?” tänker kanske du. 

Svaret på den frågan är högst individuell, det beror bland annat på byststorlek och vilken aktivitet du ska utföra. Till ett yogapass behöver du exempelvis inte lika mycket stöd som under ett löppass. Och har du större byst behöver du generellt sett mer stöd.

LÄS OCKSÅ: Guide: Så väljer du rätt träningskläder för alla väder

Kompression, inkapsling eller en kombination

Vanligen pratar man om att det finns tre olika typer av sport-bh; kompression, inkapslade kupor eller en kombination av båda två.

Kompression: Som namnet antyder är tanken att dina bröst ska plattas till och bli så komprimerade som möjligt. Detta kan i sin tur förhindra fram- och bakåtrörelsen som uppstår. Har du mindre bröst kan detta vara ett alternativ även om behån inte är justerbar. Har du större bröst krävs sannolikt någon form av justeringsmöjlighet för att få korrekt stöd. Enligt Gentry brukar den här typen av behå slitas ut relativt snabbt eftersom den töjs ut med tiden.

Inkapslade kupor: Precis som en vanlig bh får du separat stöd för båda dina bröst. Enligt Gentry är den här typen av behå bra på att förebygga obekväma upp- och nedåtrörelser. Eftersom kompression saknas passar de oftast bäst till lågintensiva pass.

Kombinerat: Många sport-bh:er kombinerar ovanstående alternativ. Du får alltså både kompression separat stöd för brösten. Med andra ord ett bra alternativ för dig som ägnar dig åt högintensiv träning som löpning. Om du har större bröst bör du satsa på en justerbar behå med kombinerad design.

Det finns också olika typer av lösningar när det kommer till axelbanden. Har du breda axlar kan en tanktop-liknande variant vara att föredra, medan andra tycker det är skönare med korslagda ryggband eller en så kallad racerback.

Annons: Hitta bästa pris på populära sport-behåer – se Prisjakt (extern länk)

Välj rätt typ av stöd

Under din bh-jakt kommer du sannolikt också stöta på begreppen low, medium och high support. Vilken du ska satsa på beror återigen på byststorlek och vilken typ av aktivitet du tänker utföra. Personer med mindre bröst kan klara sig långt på bh:ar med mindre stöd, medan de med större byst kan behöva mycket stöd även vid lågintensiva aktiviteter.

Low support passar till lågintensiva aktiviteter som promenader och yoga. Enligt sajten Rei.com är detta ett utmärkt val för dig med A till B-kupa.

Medium support passar till medelintensiva aktiviteter som skidåkning och cykling.

High support passar för högintensiva aktiviteter som löpning. Har du D-kupa eller större funkar den här typen sannolikt bäst för alla sorters aktiviteter.

LÄS OCKSÅ: Test: Sport-bh:ar för alla typer av träning

Så hittar du rätt storlek 

Att välja rätt storlek är faktiskt lättare sagt än gjort. Många gör nämligen fel, både när det kommer till vardags-bh:n och sport-bh:n. 

Din byststorlek kan nämligen variera ganska rejält genom livet. Det är inte säkert att du fortfarande har en B-kupa bara för att du hade det för tio år sedan. Åldrande, hormonförändringar, graviditet, viktuppgång och viktnedgång kan påverka. Därför bör du alltid dubbelkolla vad du har för storlek i dag.

Den säkraste metoden är förstås att be om hjälp i en butik, då kan du dessutom få rekommendationer kring vilken typ av behå som passar dig och vilket stöd du behöver.

Vill du mäta på hemmaplan har Intersport en smidig liten tabell som kan vara behjälplig.

Som tumregel kan du tänka att en sport-bh ska sitta lite tajtare än en vanlig behå även om de har samma storlek. Samtidigt måste den vara bekväm och inte lämna massa röda märken. Kom också ihåg att olika märken kan ha olika storlekar så prova dig fram. Det viktigaste är att behån sitter skönt på just dig.

Kom ihåg att en sport-bh har en relativt kort livslängd, de flesta fungerar inte optimalt efter ett år. Så köp gärna flera olika att varva mellan för att förlänga livslängden.