Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Går du inte ner i vikt trots att du tränar? 5 vanliga misstag

Står vågen still trots att du tränar?

Ibland är det bara så det är.

Men det finns också några vanliga misstag som du kanske inte tänker på.

Foto: Shutterstock

 

1. Står vågen still?

Det finns fler goda skäl att träna, även om mångas huvudsakliga mål är att gå ner i vikt. Känner du att din träning inte leder någonstans? Står vågen still?

Det finns många anledningar till att du inte går ner i vikt trots motion. Mycket hänger så klart på kost och kaloriantal, men det kan också vara andra saker som inte klaffar.

 

Foto: Shutterstock

2. Du styrketränar för mycket

Gillar du att lyfta vikter på gymmet? Hurra! Det är viktigt att hålla musklerna i trim. Förutom att du blir starkare och orkar mer, så kan styrketräning också bidra till bättre hjärthälsa.

Nyligen publicerades dessutom en studie som visar att styrketräning kan minska risken att drabbas av depression.

Men om det är viktnedgång du är ute efter bör du inte förlita dig på den här träningsformen. Kanske upplever du att midjemåttet är oförändrat eller till och med att vågen visar mer. Det beror på att du ökar i muskelmassa. 

 

Foto: Shutterstock

3. Din träningsform är för lugn

All träning som blir av är bra träning, kom ihåg det! Men när det kommer till viktnedgång och träning handlar det om att bränna kalorier.

Ett mysigt morgonyogapass med fokus på andning är aldrig fel, men om du inte får upp förbränningen kommer du inte att märka någon viktförändring.

 

Foto: Shutterstock

4. Du har inget tålamod

Det tar tid att få synbara träningsresultat. Många vars mål med träningen är att gå ner i vikt tröttnar inom loppet av ett par veckor för att de inte märker någon skillnad.

En hälsosam viktnedgång går inte i ett kick utan tar tid. Man brukar säga att ett kilo i veckan är en hälsosam viktnedgång. Men stirra dig inte blind på vågen. Om dina goda vanor håller i sig kommer du snart att märka skillnad.

 

Foto: Shutterstock

5. Du glömmer vardagsmotionen

Många som börjar träna med siktet inställt på att komma i sina gamla jeans kör mer än gärna några intensiva gympass i veckan. Men de där passen är inte så mycket värda om du inte får in motionen i vardagen.

Man brukar säga att 10 000 - 15 000 steg om dagen är så mycket vi behöver röra oss varje dag för att upprätthålla en hälsosam livsstil. Hur många steg tar du?

Tips för att få in mer motion i vardagen kan vara att börja eller avsluta dagen med en promenad eller joggingtur, att gå av ett par hållplatser tidigare på väg till jobbet och att alltid ta trapporna i stället för hissen.

 

Foto: Shutterstock

6. Du stressar för mycket

När vi är stressade frisätts kortisol i kroppen. Kortisol får oss att gå in i ett "fly eller fäkta"-läge, vilket är toppen i en farlig situation men inte så bra i längden.

Stresshormonet kan nämligen göra det svårt att gå ner i vikt, även om du tränar och äter bra. Något som är värt att tänka på om du tenderar att stressa över kost, dieter och träning.

Yoga är en bra träningsform om du vill varva ner, men ett annat tips är att börja se på din träning som något positivt och roligt - inte som ett jobbigt måste.