När du ler släpper spänningar i musklerna och du gör bättre ifrån dig.
Men det är viktigt att leendet är naturligt, enligt undersökningen.
1 AV 2
När du ler släpper spänningar i musklerna och du gör bättre ifrån dig.
Foto: Colourbox
2 AV 2
Men det är viktigt att leendet är naturligt, enligt undersökningen.
Foto: Colourbox

Forskarnas enkla knep som maxar din träning

Är det motigt att ge sig ut i löpspåret?

Prova forskarnas enkla trick för att prestera bättre.

Orka mer och ha roligare - på samma gång!

Cornelia Thomasson

För många där ute är träning och motion förknippat med elände och pina. Att se någon sportig typ jogga förbi - löparskorna nuddar knappt marken - och samtidigt le blir närmast en provokation. HUR kan man vara så glad när man gör något så jobbigt, undrar du. Är det endorfinpåslaget?

Well, oavsett om smilet är falskt eller en följd av lyckohormoner så finns det en vits med att vinkla mungiporna uppåt när vi tränar. I en ny studie i Psychology of Sport and Exercise har forskare sett att ett leende kan få oss att orka mer.

KOM IGÅNG: Vilken träning passar dig? Swiftr har all träning i ett medlemskap (Annons) 

Ett leende höjer prestationen

I undersökningen lät forskare från Ulster University i Irland och Swansea University i Wales 24 löpare utföra en rad tester. Gruppen bestod av både kvinnor och män som vara vana vid att springa.

Experimentet delades upp i ett antal sexminuterspass på ett löpband. Första passet fick springa och samtidigt le. Följande runda skulle de i stället se sura ut. Den tredje rundan skulle löparna slappna av i överkroppen. För att kunna jämföra fick deltagarna springa en fjärde vända på bandet, men då som vanligt.

Resultatet visade att deltagarna generellt sett gjorde allra bäst i från sig under löprundan som de log. Detta eftersom leendet minskade muskelspänningarna i hela kroppen.

LÄS OCKSÅ: 8 saker som händer direkt när du börjar träna 

Leenden måste vara genuint

Men innan du snörar på dig gympadojorna och världens flin är det på sin plats att berätta att det finns en hake: Du måste le innerligt!

Ett genuint leende krävs för att musklerna ska slappna av. När deltagarnas leenden började bli påklistrade under löpningen kunde forskarna se hur prestationen försämrades samtidigt som muskelspänningarna ökade.

Är du inte den glada typen kanske du i stället ska satsa på en träningskompis.