Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vill du få bättre självkänsla? En tur till gymmet kan vara lösningen.Vill du få bättre självkänsla? En tur till gymmet kan vara lösningen.Vill du få bättre självkänsla? En tur till gymmet kan vara lösningen.
Magnus Lindwall är professor i hälsopsykologi vid Göteborgs universitet.Magnus Lindwall är professor i hälsopsykologi vid Göteborgs universitet.Magnus Lindwall är professor i hälsopsykologi vid Göteborgs universitet.
1 AV 2
Vill du få bättre självkänsla? En tur till gymmet kan vara lösningen.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Magnus Lindwall är professor i hälsopsykologi vid Göteborgs universitet.
Foto: Pressbild/Göteborgs universitet

Forskaren: Så får du bättre självförtroende genom att träna

Är självförtroendet inte på topp?

Ut i löpspåret eller riv av ett pass på gymmet. Träning och motion kan nämligen stärka vårt självförtroende.

Hälsoforskaren Magnus Lindwall förklarar varför.

Träning kan ge dig bättre självförtroende och självkänsla, även om det bara är ett enstaka pass då och då.

– Sambandet mellan idrott, träning och självkänsla är dubbelriktat. De som tycker om att träna känner sig oftast mer kompetenta och har bättre självförtroende, men självförtroende kan också bli bättre av idrott och träning, säger Magnus Lindwall, professor i hälsopsykologi vid Göteborgs universitet.

Träning går hand i hand med bättre självuppfattning

Det finns en hel del forskning om sambandet mellan träning och självkänsla samt självförtroende och Magnus Lindwall har själv studerar ämnet. I sin avhandling studerade Magnus Lindwall hur tonårstjejers självkänsla och självuppfattning påverkades när de gick från en stillasittande tillvaro till att testa på olika idrotter.

– De som fick testa på olika aktiviteter under ett halvår mådde bättre, förbättrade sin självkänsla och sin kroppsuppfattning.

Så hur går det till när träning boostar självförtroendet?

LÄS OCKSÅ: 8 enkla knep för att komma igång med träningen

Du känner dig stark när du klarat av något svårt

Svaret är ganska enkelt. När du motionerar och märker att du klarar av saker blir du stärkt och börjar tro mer på dig själv.

– När du klarar av ett pass på gymmet eller en löprunda så blir du lite säkrare på din egen förmåga. Om du klarar ett spinningpass så vet du med dig till nästa gång att du kan klara det. Det är gör att man får en lite mer positiv självuppfattning gällande träning och motion, säger Magnus Lindwall.

Men det slutar inte där. Magnus förklarar att om man fortsätter att träna så kan självförtroendet med tiden smitta av sig på andra områden i ens liv. 

– Över tid kan man se att det här gör att man blir lite med nöjd med hela sig själv, att man får bättre generell självkänsla, säger han. 

LÄS OCKSÅ: Michael Mosley: Korta promenader är bättre än 10 000 steg 

Motivera dig själv: Börja på en liten skala

Om du har lite dåligt självförtroende och inte är en flitig motionär kanske inte tanken på att börja med crossfit tre dagar i veckan känns så lockande, men oroa dig inte. Även små steg kan förbättra både hälsan och självförtroendet.

– Du kan gå från att sitta stilla till att promenera tre gånger i veckan. Det optimala är att hitta en aktivitet där du inte behöver ta en fajt med dig själv varje gång, utan kan se fram emot det. Det kan vara att promenera med grannen, gå på spinning, spela badminton eller vad som helst, säger Magnus Lindwall.

Vill du komma i gång med träningen?

Alla kan komma i gång och träna, men hur får man det att bli en vana? För att fortsätta kännas dig motiverad att träna över tid behöver du få tre psykologiska behov tillfredsställd, förklarar Magnus Lindwall.

Upplevd kompetens: Att du känner att du klarar av träningen.

Självbestämmande: Att du har valt det sättet du tränar på själv och inte känner dig tvingad av någon annan eller bara tränar för att få belöning eller undvika bestraffning.

Tillhörighet: Att du känner dig socialt bekräftad och att du är en del av ett sammanhang.

– Det är viktigt att hitta sin egen ingång till träningen, att man känner att man får träna på sitt sätt. Det behöver inte vara mysigt och skönt varje gång, men det ska kännas meningsfullt för dig. Om du bara tränar för att få en smal kropp, för att någon annan säger åt dig eller för att dämpa skuld och skam så kommer det inte att hålla i längden.