Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>TRÄNING

Publicerad 16 apr 2018 19:00

Forskare: Ja, du kan faktiskt vara allergisk mot träning

Vissa personer kan få en allergisk reaktion av fysisk aktivitet.

Vissa personer kan få en allergisk reaktion av fysisk aktivitet.

Foto: Shutterstock.

Vilka ursäkter har du använt för att skippa gymmet och träningen?

Förmodligen inte att du är allergisk mot träning.

Men läkare menar att det faktiskt kan vara så. 

Som Veckorevyn skrev tidigare så kan vissa av oss uppleva symptom som att det kliar på kroppen när du tränar, och fysisk aktivitet kan utlösa en allergisk reaktion. 

LÄS OCKSÅ: 8 saker som händer med din kropp när du promenerar

Kombinationen mat och fysisk aktivet kan utlösa en allergisk reaktion

Forskare och läkare är inte helt säkra på vad detta beror på, eller vad som orsakar dessa symptom hos vissa människor som tränar. Det verkar dock finnas en koppling mellan maten du äter i samband med träning och den allergiska reaktionen, skriver Popsci

En man som innan ett träningspass hade ätit pizza med tomater fick en allergisk reaktion senare under träningspasset och fick köras till akuten. Väl där kom läkarna fram till att kombinationen av en viss typ av mat och träning utlöste en allergisk reaktion. Mannen verkade inte få en allergisk reaktion om han bara åt maten, utan det var just i kombination med träning som han fick symptom som svullna ögon och svårt att andas. 

LÄS OCKSÅ: Anders Hansen: Träna rätt för hjärnan och slipp stress

Den ökade kroppstemperaturen påverkar mastcellerna 

När du är fysisk aktiv så ökar din kroppstemperatur och hjärtat pumpar ut mer blod till musklerna, och det ökade blodflödet kan påverka vårt immunförsvar. Mastceller (allergienheter som finns i huden) kan påverkas av den ökade kroppstemperaturen, och utsöndrar då hormonet histamin som varnar kroppen för allergier. 

Hur mycket träning som krävs för att vissa ska få allergiska reaktioner är högst individuellt, men om man är vältränad verkar det krävas mer fysisk aktivitet innan man får allergiliknande symptom. 

Att undvika vissa maträtter innan fysisk aktivitet kan minska risken för att drabbas av en allergisk reaktion. Att ta antihistamin innan träning kan vara en god idé om man upplever problem.