Det bästa är att det aldrig är för sent att börja styrketräna, och för äldre kan styrketräning dessutom vara extra viktigt.
1 av 2: Det bästa är att det aldrig är för sent att börja styrketräna, och för äldre kan styrketräning dessutom vara extra viktigt. Foto: Shutterstock
Forskarna kunde se en koppling mellan dålig eller svag styrka och för tidig död, de som var svaga hade en 50 procents högre risk för att dö i förtid
2 av 2: Forskarna kunde se en koppling mellan dålig eller svag styrka och för tidig död, de som var svaga hade en 50 procents högre risk för att dö i förtid Foto: Shutterstock.

Forskare: Här är träningsformen som förlänger livet

Vill du leva ett långt liv? 

Då bör du styrketräna enligt en ny studie. 

Goda nyheter är också att det aldrig är för sent att börja. 

Det är universitetet i Michigan, USA, som presenterar den nya studien. De har tittat på den amerikanska befolkningen, och sett att nästan hälften av amerikanarna har dålig greppstyrka. Något som påverkar både livskvalitet och livslängd. 

Forskarna kunde se en koppling mellan dålig eller svag styrka och för tidig död, de som var svaga hade en 50 procents högre risk för att dö i förtid, skriver Daily Mail. 

PROVTRÄNA i 14 dagar! Swiftr erbjuder 250 studios och gym i ett medlemskap (annons)

Bra greppstyrka grundläggande för ett bra åldrande

Särskilt viktigt verkar en bra greppstyrka vara för att åldras bra, något som äldre ofta förlorar och påverkar förmågan att duscha, laga mat och ta hand om sig själv. Vilket i sin tur påverkar ens förutsättningar för ett självständigt liv när man åldras.

Det bästa är att det aldrig är för sent att börja styrketräna, och för äldre kan styrketräning dessutom vara extra viktigt. 

Att konditionsträning är bra för både hjärta och hjärna vet vi sedan tidigare, läkaren Anders Hansen har tidigare berättat för Hälsoliv om de positiva effekter träning har på vår hjärna och vårt minne när vi åldras. 

"Behålla muskelstyrka viktigt genom livet"

Så förutom att vara fysiskt aktiv med regelbunden träning där du får upp pulsen är styrketräning också ett bra inslag för ett hälsosamt liv. 

– Att behålla sin muskelstyrka genom hela livet, och särskilt senare i livet, är väldigt viktigt för livskvaliteten och att åldras med självständighet, säger Kate Duchowny, en av forskarna i studien. 

PRESENTERAS AV SWIFTR

Swiftr är det nya sättet att träna. Ett medlemskap, 250 studios - obegränsad träning där du befinner dig. Välj fritt mellan gym, yoga, racketsport, kampsport, dans, simning, klättring och en massa annat. Detta är en redaktionell artikel från Hälsoliv som ingår i ett ämne som Swiftr valt att sponsra. Företaget har inget inflytande över artikelns innehåll.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!