Maxa ditt resultat utan att fira med alkohol
Kanske dags att skippa ölen efter löprundan?
1 AV 2
Maxa ditt resultat utan att fira med alkohol
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Kanske dags att skippa ölen efter löprundan?
Foto: Shutterstock

Forskare: Därför ska du aldrig dricka alkohol efter träningen

Hur ofta firar du en löprunda med en kall öl? Under semestern sker det antagligen oftare än du själv tror. Nu kommer en studie som visar vad som händer i kroppen om du dricker alkohol efter träning. 

Vad som händer i kroppen om man dricker alkohol efter träning är ett vida omdiskuterat ämne. Är det farligt? Är det ett bortkastat träningspass eller inte? Nu visar en ny studie från Sport and Exercise Science på Southern Cross University att kanske inte är en så bra idé ändå. 

LÄS MER: Vanliga misstag efter träningen

Alkohol påverkar din kropp

Högintensiv träning bryter ner kroppen och musklerna. Tränar du länge nog så börjar  du även tömma kroppen på energi. Glykogenet, kroppens energitank, börjar minska. Är det dessutom varmt ute tappar kroppen vätska och blir uttorkad. Blodvolymen kan också minska vilket påverkar hur mycket syre som kommer fram till våra muskler och organ. Styrka och uthållighet påverkas flera dagar efter träning och återhämtningen sker bäst genom rätt vila, mat och vätska. 

LÄS MER: Gå inte till gymmet om du är bakis

Rådet är att inte dricka alls

Vad händer då om man tar en öl eller sommardrink och belastar kroppen ännu mer? Hittills har forskarna sagt att det är en myt att det skulle påverka. Att det påverkar kroppen men att det inte påverkar effekten av träningen. Rådet till atleter i den nya studien är att undvika alkohol överhuvudtaget.  Det har visat sig att alkohol påverkar återhämtningen. Inte bara rent fysiskt utan också för att det blir som en ond cirkel. Dricker man alkohol så är risken större att man äter dåligt. Av alkohol sover man oftast sämre. Så med dålig sömn, tendenser till att äta dåligt och den fysiska effekten som alkohol har är de där ölen inte en så bra idé ändå. För att inte tala om att för mycket alkohol leder till att man mår dåligt dagen efter och då skippar träningen.