Det kan vara svårt hur man ska ladda inför ett träningspass rent matmässigt. Här ger experten Jill Holmström sina tips.
1 av 2: Det kan vara svårt hur man ska ladda inför ett träningspass rent matmässigt. Här ger experten Jill Holmström sina tips. Foto: iStock
Jill Holmström.
2 av 2: Jill Holmström. Foto: Privat

Experten: Så ska du äta före & efter träning

Glöm de vanliga råden om hur du ska äta både före och efter träningspasset.

De är utformade efter en elitidrottares behov.

För den genomsnittlige motionären gäller något helt annat, säger dietisten Jill Holmström.

Let's face it: De flesta av oss är inga elitidrottare. Vi tränar 1-5 aktiva pass i veckan, cirka en timme åt gången. Det ger omkring fem timmar per vecka, vilket knappast är någon maratontid. Ändå har vi fått för oss att vi måste kompensera träningsvanorna med mer mat än vanligt, för att orka springa, cykla, styrketräna eller vad det nu är vi sysslar med.

Missförstånd att vi måste äta mer

Men det är ett missförstånd, säger dietisten och föreläsaren Jill Holmström. En vanlig motionär behöver INTE utöka sitt matintag de dagar som hen tränar. Så länge man äter en ordentlig frukost, lunch och middag klarar sig kroppen på energin därifrån. Men då pratar vi inte en caesarsallad med några futtiga bitar kyckling och resten isbergssallad vid 12-snåret. Nej, fyll lunch- och middagstallriken med bra och mättande råvaror som fågel, fisk, potatis, rotfrukter, baljväxter och grönsaker.

– Vi har blivit väl överdrivna i våra behov av att fylla på hela tiden: många äter redan mer än vad de förbrukar. Så när vi drar igång träningen ska vi inte lägga till extra mat, utan vi bör istället se över kvaliteten på det vi redan äter.

Jill Holmström. Foto: Privat

LÄS OCKSÅ: 5 ingredienser du ska skippa i din sallad 

Råd för elitidrottare

Enligt Jill Holmström är det väldigt vanligt att folk överkompenserar med onödiga kalorier när de börjar träna. Grundar med en proteinbar före passet och slänger i sig en färdigblandad sportdryck direkt efter, för det har man läst att man ska göra. Men många av de råd som förekommer i hälsotidningar riktar sig egentligen till personer som tränar på elitnivå, flera timmar om dagen.

– Ett hårt träningspass för en genomsnittlig motionär är ändå inte tillräckligt för att förbruka den energi som finns i de här produkterna. Väldigt många överskattar hur mycket man behöver käka före och efter träning.

LÄS OCKSÅ: 8 vanliga fel du gör med kosten när du tränar 

Träna nära måltid

För att förenkla för sig råder Jill Holmström att man försöker planera in sina träningspass i anslutning till en måltid, strax före eller strax efter. Då klarar sig kroppen mer än väl, eftersom den antingen fått energipåfyllning nyligen, eller kommer att få det inom kort.

Blir det långt mellan senaste måltid och träningen kan det vara smart att äta ett mellanmål, men bara om man blir hungrig.

– Det faller under kategorin sunt förnuft: hur många timmar kan du stå dig innan magen kurrar igen? Det har egentligen ingenting med träningen att göra. Om du inte kan gå åtta timmar utan mat, ät någonting före passet.

LÄS OCKSÅ: De 7 värsta myterna – om att bränna fett

Foto: iStock

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!