Hur kommer du träna 2018?
Hälsolivs träningsexpert Erika Kits Gölevik guidar dig till de hetaste träningsformerna.
1 AV 2
Hur kommer du träna 2018?
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Hälsolivs träningsexpert Erika Kits Gölevik guidar dig till de hetaste träningsformerna.
Foto: SHAY PERETZ / SHAY PERETZ

Experten guidar: 7 träningstrender för 2018

Sugen på en ny utmaning? Hälsolivs träningsexpert Erika Kits Gölevik guidar till några av 2018 års hetaste träningstrender!

Vilken kommer du testa?

Erika Kits Gölevik

Personligare träning 

De stora kedjorna får konkurrens från mindre uppstickare. Allt från cross fit boxar till amerikanska koncept som Barrys Bootcamp (barrysbootcamp.com/studio/stockholm). Utbudet är mer småskaligt, men riktigt bra! Istället för flådiga receptioner erbjuds personligare kontakt. Att gå till gymmet blir lite som att gå och hänga med kompisarna.

LÄS OCKSÅ: Experten: 9 tips för att komma i gång med träningen 

Slopa gymkort

Varför välja ett enda gym att träna på när man kan välja de studios som är bäst på respektive träningsform. I storstäderna fullkomligt exploderar trenden att istället för gymkort köpa ett abonnemang på appar som Swiftr, Bruce eller Fitness collection. De ger dig tillgång till allt från yogastudios till simning, pilates, barre, vanliga gym med gruppträning, klättring och kampsportsträning.

Maskera träningen

Träna för att förändra kroppen? Eller bara röra sig för att det är så vansinnigt kul? Allt fler ratar ”vanlig” träning och väljer att dra och klättra, hoppa studsmatta eller köra hinderbana i stället. Och ja… varför inte?!

Erikas favorit: Klättring! Ger precis allt! Styrka, smidighet, fokus och en kyss av adrenalin.

LÄS OCKSÅ: Ont i rygg och nacke? Här är 3 övningar som hjälper 

Mer än bara muskler

Vi vill vara starka och bygga muskler, men… vi visar det inte längre genom att flexa biceps eller flasha sexpack. Nu stylar vi med handståenden, bryggor och diverse utmanande övningar som snarare visar på dynamik, rörlighet, styrka och koordination i ett, än utseende på en kroppsdel. Så… räkna med att gymmens stretchhörnor byggs ut, för nu vill även muskelknuttarna få plats!

Erikas favorit: Stå på händer! Världens bästa sommarutmaning! Så kul att träna på stranden, tomten eller i vattnet! Och man blir tokstark!

Välgörenhetsträna

Hundra armhävningar om dagen i 30 dagar? Grejar du det? Om inte – skänk 1000 kronor till Läkarmissionen. Sociala mediers träningsutmaningar går nu från ”bara muskler” till ”muskler och hjärta”. Kolla in hashtagen #challenge4charity och gå in på challenge4charity.se för att starta eller anta en utmaning. 

Erikas favorit: Ska utmana en gammal kollega med favoritövningen kettlebell-swingar. Stark rumpa och core samtidigt som pengar hamnar på rätt plats!

Yoga, yoga, yoga

Yogatrenden fortsätter att växa. Nya studios öppnar i både små och stora städer och de stora träningskedjorna erbjuder ett allt bredare utbud med allt från lugn yinyoga till mera dynamiska flow-klasser. Dessutom växer onlineyoga som yogobe.com, oneoeight.com och gaia.com

Erikas favorit: Wellie så klart. Där jag spelat in korta yogaklasser som passar perfekt för dig som vill komma i gång hemma.

Träning med själ

Är träning en sak, och yoga en annan? Nej! I USA har vi länge sett träningsformer som exempelvis soulcykling (svensk motsvarighet i Stockholm Urban ride) dra fulla hus, och även i Sverige växer trenden ”träning med själ”. På gymmen leta efter yogainspirerad träning som Soma move (somamove.com) och om du är i Stockholm testa Mind&Body boxing med Isam Khalil (www.isamkhalil.com) Jag är nyfiken på nytillskottet Soul Work Club (soulworkclub.com) – en online club där du köper det program som passar dig. Erikas favorit: Soma Life är ett halvårs-program med träning, yoga, soma move, inspiration och personlig utveckling online. Finns på www.moovdo.se