Tunnhårig? Det kan ha triggats av dina gymvanor.
1 av 2: Tunnhårig? Det kan ha triggats av dina gymvanor. Foto: Jale Ibrak/Colourbox
Tunnhårig? Det kan ha triggats av dina gymvanor.
2 av 2: Tunnhårig? Det kan ha triggats av dina gymvanor. Foto: Jale Ibrak/Colourbox

Expert: Gymvanorna kan göra dig skallig

Tunnhårig? Det kan ha triggats av dina gymvanor.

Män som dricker proteinshakes eller ägnar sig åt mycket styrketräning kan få ett snabbare hårbortfall än andra, skriver Daily Express.

Proteinpulver och gymmande har lett till en ökning av tidigt hårbortfall hos män. Det menar hårtransplantationskirurgen Dr Thomy Kouremada-Zioga i en intervju med Daily Express.

Anledningen? Proteinshakes innehåller ofta tillväxthormoner som DHA och kreatin, som leder ökade testosteronhalter i blodet. Testosteron skapar i sin tur DHT, som bidrar till hårbortfall och skallighet. 70 procent av Dr Kouremada-Ziogas patienter dricker proteinshakes.

– Tyvärr är det här någonting som de flesta männen inte känner till förrän de märker ett synligt hårbortfall, säger Dr Kouremada-Zioga till Daily Express.

 

LÄS OCKSÅ: 12 saker du absolut inte får göra i omklädningsrummet

Träningen påverkar också

Samtidigt är inte proteinshakerna i sig orsaken till hårbortfallet. Det gör snarare att hårbortfallet kommer tidigare hos dem som redan är benägna att tappa hår, vilket i och för sig stämmer in på många.

Även valet av aktivitet på gymmet påverkar hårbortfall. Styrketräning ökar testosteronhalten i blodet, medan konditionsträning minskar DHT-nivåerna. Konditionsträning är alltså bättre för den som vill behålla sitt hår.

Och visst finns det alternativ till proteinshaker. Varför inte prova proteinrik mat som ägg, kyckling och fisk, till exempel?

 

LÄS OCKSÅ: 20-åring blev påkommen mitt i akten – på löpbandet

Andra har också läst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Topphälsa här!