Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Elin Härkönen är personlig tränare och svarar på läsarfrågor.
Elin Härkönen är personlig tränare och svarar på läsarfrågor.
Elin Härkönen är personlig tränare och svarar på läsarfrågor.
1 AV 2
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Elin Härkönen är personlig tränare och svarar på läsarfrågor.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Enkelt träningspass: Så håller du i gång i sommar

Under sommaren är det mycket som lockar – god mat, solstolar och dryck. Träningen brukar däremot få gå på sparlåga.

Elin Härkönen, personlig tränare, ger sina bästa tips för att hålla i gång och bjuder på ett effektivt cirkelpass.

Läsarfråga: Varje år tänker jag att jag ska utnyttja sommaren till att träna, men det blir aldrig av. Vi är mycket i vår stuga i Ålands skärgård, och där lyser gymmen med sin frånvaro. Det finns däremot en hel del rosévin, mycket gott att grilla och bekväma solstolar och jag älskar det, men jag tror att jag skulle må ännu bättre om jag lyckades hålla i gång och träna lite. Till vardags går jag på klasser på gymmet, mycket cirkelträning och zumba. Har du några tips till mig?

Nu ingår Hälsoliv i Expressen Premium. Här hittar du allt vårt premiummaterial

Experten svarar: Testa ett snabbt cirkelpass

– Äntligen är det dags för sommar, sol och semester för dig och många andra – och jag är säker på att din önskan om att upprätthålla en träningsrutin delas av många, säger Elin Härkönen, personlig tränare.

– Självklart ska vi tillåta oss att bara vara, slappa och njuta av ledigheten, men även jag är övertygad om att alla skulle må bättre om man också prioriterade rörelse och aktivitet under semestern. Ett enkelt knep för att hålla i gång när man är långt från vardagen och gymmet är att få in en promenad varje dag.

När du är klar har du kört igenom hela kroppen

– Ett annat tips är att inspireras av gymmets cirkelpass du gått på under året och sätta ihop egna cirklar utomhus. Man kan göra mycket med den egna kroppsvikten och i naturen hittar vi ofta backar, träd och parkbänkar.

– Ett enkelt cirkelpass att utgå från är att välja ut fem övningar. Till exempel jägarvila mot ett träd, burpees, armhävningar, dips mot en bänk och situps. Gör varje övning i 45 sekunder, vila i 15. Kör du tre varv betyder det en kvarts effektiv träning, och när du är klar har du kört igenom hela kroppen. Har du mer energi kan du ta ett varv till, eller lägga till fler övningar.

– Kom ihåg att göra träningen lättillgänglig och påminn dig själv om att lite är bättre än inget. Njut av semestern!

Fråga pt:n

Elin Härkönen är personlig tränare och älskar att hjälpa människor till ett starkare, piggare och friskare liv genom träning och bra kost.

Skicka dina frågor till: fråga.ptn@amelia.se