Hur äter, dricker, tränar och lever vi 2020?
1 av 2: Hur äter, dricker, tränar och lever vi 2020? Foto: Shutterstock
2 av 2 Foto: Shutterstock

Det här kommer vi se mer av inom träning och hälsa 2020

Vad kommer vi se för nytt inom hälsosam mat, träning och hälsa under 2020?

Mer alkoholfritt, lokalproducerade livsmedel med en twist, sound bath och HILIT spå bli några av 20-talets trender.

Nytt år innebär nya trender inom så väl hår, inredning och mode som hälsa. Vad kan vi vänta oss att möta inom hälsosam kost, träning och livsstil när vi går in i nästa decennium?

Kosten: Så äter och dricker vi under 2020

Större fokus på prebiotika

Probiotika, mjölksyrabakterier, har länge varit den stora hjälten när det kommer till problem som uppblåsthet och magont. Under några år har det viskats lite om att vi inte får glömma bort prebiotika – mat till de tarmbakterier vi redan har. Under 2020 spår sajten Prevention att prebiotika kommer slå igenom på riktigt. Här kan du läsa mer om vad prebiotika är – det är godare än du tror. 

Bättre alkoholfria alternativ

Alkoholfria drinkar med lite omtanke bakom – en ny trend? Foto: Shutterstock

Prevention tror också att barerna vi kommer kliva in på under det nya 20-talet kommer ha uppdaterade drinklistor, som är till den nyktrad fördel. Utbudet av alkoholfritt öl oh vin har växt under de senaste åren, och nu spås utbudet växa till att omfatta även alkoholfri gin och drinkar. Det är inte helt långsökt att nyktra utgångar och spännande alkoholfria drinkar kommer bli allt mer poppis även i Sverige, med tanke på att svensken både köper och dricker mindre alkohol än tidigare år.

Ersättare till socker och mjöl

Socker och mjöl utmålas allt mer som hälsoskurkar, och sökandet efter ersättare växer sig större. Till Daily Mail säger nutritionisten Kristen Beck följande:

– Håll utkik efter bananmjöl och kokosmjöl till bakning, så väl som pasta, chips och snacks gjorda på grönsaker.

Mycket av det här säljs redan i Sverige, men kanske får de ta allt mer plats på butikshyllorna. 

När det kommer till sötningsmedel spås socker och artificiella sötningsmedel ersättas med sötpotatisnektar och sirap gjort på granatäpple och dadlar.

Gamla gryn får revansch

Bulgur, teff och farro är exempel på gamla gryner som spås få nytt liv 2020. Foto: Shutterstock

Quinoa har varit supergrynet på allas läppar under många år nu. Det har hyllats som ett superlivsmedel, men nu verkar vi vara redo att släppa in fler gryner i våra liv – och munnar. Vi kommer äta mer bulgur, dinkel, teff, farro och bovete under 2020.

LÄS OCKSÅ: Kan den här blasten bli 2020 års stora mattrend? 

Återhämtning: Så samlar vi energi under 2020

Större sömnfokus

Sömn är otroligt viktigt för vårt välmående, och spås få ta större plats i våra liv under 20-talet. Medvetenheten om sömn ökar, och vi kommer ta till allt fler åtgärder för att säkra att vi får sju till åtta timmars skönhetssömn. Intresset för tyngdtäcken som reducerar stress, meditations-appar och kanske till och med sömnskolor kommer att växa.

Detox från skärmen

Mobillådan blev årets julklapp 2019, och kanske säger det något om vart det bär hän under 2020. Studier visar på att konstant uppkoppling stressar oss, och därför är det inte främmande att tänka att skärm-detox kommer etablera sig under det kommande året. 

Sound bath

Helande ljud som stämmer om kroppen spås bli poppis 2020. Foto: Shutterstock

För den som är intresserad av yoga är steget till sound bath, eller soundhealing som det också kallas, kanske inte så lång. Sound bath är ett sätt att återhämta sig och minska stress genom ”helande” ljud, frekvenser och vibrationer.

Utgå från stjärntecknet

Något som fått ett uppsving senaste år är astrologi. Och det är inte bara veckohoroskop och guider över vilka stjärntecken som passar bäst ihop som är grejen. Nej, i stället kommer stort fokus ligga på hur de olika säsongerna påverkar ens eget stjärntecken, hur man bäst hanterar Merkurius retrograd eller till och med vilken typ av kost och motion som går bäst ihop med ens stjärntecken.

LÄS OCKSÅ: Är du mer stressad än du tror? Vanliga tecken många missar

Träning: Så motionerar vi under 2020

Virtual training

Så mycket att göra och så lite tid! Konceptet virtuell träning har börjat poppa upp på olika anläggningar i Sverige och tros växa sig större. Förinspelade pass på gymmet som gör att man slipper pussla med sitt schema för att hinna i tid till dem och träningsvideos man kan följa i hemmet.

HILIT

HIIT, högintensiv intervallträning, har väl de flesta hört talas om vi det här laget? 2020 ersätts den populära träningsformen av sin snällare kusin: High-intensity low impact training. HILIT är högintensiv och svettig konnditionsträning men inte lika stressande eller slitigt för kroppen. Burpees, hopp och spring lämnar plats för armhävningar, squats, plankan och andra övningar som inte sliter på lederna.

Roddmaskinen dammas av

Roddmaskinen får ny status 2020 – om man ska tro sajten Prevention. Foto: Shutterstock

Prevention spår att 2020 blir roddmaskinens år. Den har länge samlat damm i en vrå av gymmet men kommer nu att ställas fram. Det beror på att det är ett effektivt sätt att träna stora delar av kroppen på samma gång.

LÄS MER: Hårtrender 2020: Frisyrer, styling och färg för både dam och herr

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!