Känns träningen extremt jobbig i dag?
1 av 2: Känns träningen extremt jobbig i dag? Foto: Shutterstock
Ibland måste vi helt enkelt lyssna på vår kropp. Det går inte alltid att prestera på topp.
2 av 2: Ibland måste vi helt enkelt lyssna på vår kropp. Det går inte alltid att prestera på topp. Foto: Shutterstock

Därför känns vissa träningspass värre än andra

Ena dagen springer du fem kilometer utan problem – nästa är det totalstopp och du orkar knappt första backen.

Varför skiljer det så mycket från pass till pass?

Experten förklarar.

Ju mer vi ägnar oss åt en aktivitet desto bättre, starkare och uthålligare blir vi. Det är åtminstone tanken.

All utveckling är emellertid inte linjär. Du som tränar är sannolikt högst medveten om detta faktum.

Ibland känns det som om du kan lyfta hur mycket som helst. Nästa pass känns skivstången omöjligt tung. Frustrerande, eller hur?

– Det är oerhört viktigt att förstå att vi inte kommer prestera på vår absoluta topp varje gång, det stämmer även för elitidrottsmän, säger träningsexperten Faye Edwards till The Stylist.

LÄS OCKSÅ: Stor guide till styrketräning – så når du dina mål

6 orsaker till att träningen känns tyngre än vanligt

Det är helt enkelt inte möjligt att fortsätta utvecklas i exakt samma takt i all evighet. Det kommer komma dippar och då gäller det att inte avskräckas. Det finns nämligen en myriad av orsaker som kan ligga bakom.

1. Sömnen

Detta kommer knappast som en chock: När vi sover dåligt presterar vi också sämre – både när det kommer till fysiska och mentala aktiviteter.

– Exakt varför är oklart. Men vi vet att dålig sömn påverkar våra kognitiva funktioner och humörstabilitet, säger Faye.

Vi vet också att våra muskler återhämtar sig och återuppbygger sig själva när vi sover. Det är därför inte en omöjlig tanke att det också spelar in.

2. Återhämtning

Vikten av återhämtning är extra viktigt när du är nybörjare. Om du kastar dig in i nästa pass, innan du hunnit vila, kommer du sannolikt prestera sämre. Ju mer du tränar, desto mer kommer du sannolikt klara av, men lyssna alltid på din kropp.

LÄS OCKSÅ: Sugen på löpning? Så lyckas du!

3. Menscykeln

Dina hormoner påverkar dig mer än du tror. Det gäller även träningen. Att läsa på om hur menscykeln påverkar din prestation kan alltså vara en mycket god idé.

Våra vänner på Amelia har exempelvis en guide för hur du får hormonerna att arbeta för dig i stället för mot dig.

4. Kosten

Vad vi har ätit eller inte har ätit kan också påverka hur lyckat ett träningspass blir.

– Vi svarar olika på olika typer av mat och de påverkar våra energinivåer på olika sätt, säger Faye.

Till en början kan du behöva testa dig fram för att hitta en optimal lösning för just dig. Generellt kan man säga att en välbalanserad kost är positivt, med extra fokus på rätt sorts protein.

LÄS OCKSÅ: Experten: Ät rätt före och efter träning

5. Tidpunkten

Vissa presterar som bäst under morgonträningen utan någon mat i magen. Andra behöver ladda upp med energi under dagen för att klara ett eftermiddagspass. Här finns egentligen inga rätt eller fel, satsa på det som passar dig bäst.

6. Stressen

Man brukar prata om ”bra” och ”dålig” stress. Bra stress kan ge oss extra energi och kraft. När stressen blir långvarig kan den däremot vara direkt skadlig. Du kan känna dig orkeslös och ha svårt att koncentrera dig, vilket knappast är positivt för dina träningsresultat. I dylika situationer kan det vara bättre att satsa på vila snarare än träning.

Så tar du dig igenom ett pass när allt känns jobbigt.

När du väl accepterat att du inte kommer bli bättre och bättre för varje träningspass har du kommit en bra bit på vägen. Se det som ett maraton snarare än ett 100-meterslopp. Långsiktigt tänk är ofta nyckeln.

Och glöm inte lyssna på din kropps dagsform. Om du vaknar upp och känner dig helt död är det kanske bättre att skippa 5-kilometersrundan och i stället satsa på ett lugnare yogapass. Att göra något är alltid bättre än att göra ingenting alls. Du slipper dessutom bli frustrerad och riskera att tappa motivationen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!