"Därför är jag 24 timmar i total tystnad"

Foto: Kitty Lingmerth

1 av 2

"Om platser kunde prata skulle den här platsen kunna berätta allt, allt, allt om mig. Om mina lyckligaste ögonblick, de mest sorgsna, om drömmar, längtan, hopp och rädslor", skriver Erika Kits Gölevik på Instagram.

Foto: Privat

2 av 2: "Om platser kunde prata skulle den här platsen kunna berätta allt, allt, allt om mig. Om mina lyckligaste ögonblick, de mest sorgsna, om drömmar, längtan, hopp och rädslor", skriver Erika Kits Gölevik på Instagram.

24 timmars tystnad, ett dygn med bara dig själv och dina tankar som sällskap. Låter det skönt? Tråkigt? Givande? Obehagligt? Det är det – alltihop! 

Såhär skriver Hälsolivs Erika Kits Gölevik om sina ”kvartalsrapporter” med sig själv.

Andra har också läst

Det händer något! Precis innan kliar det i kroppen och fingrarna går över telefonens olika appar i desperata försök att hitta något som kan hålla mig kvar i det yttre bruset bara en liten stund till. För det är ju tryggt här, inte massa jobbiga tankar utan fullt av distraktioner som roliga klipp på Facebook , vänner som sms:ar och likes på Instagram…

När man läser det så här i efterhand så låter det ju urlöjligt, men om vi alla skulle zooma ut från oss själva och verkligen se efter så lovar jag att de flesta av oss spenderar förfärligt mycket tid med obetydligheter. Så mycket att… ja, vi helt enkelt glömmer bort att känna efter hur vi verkligen mår. Och vi är så vana vid konstant stimuli att tanken på absolut tystnad är lika exotisk som skrämmande.

Jag har lärt mig att det kommer att komma upp saker, även om jag inte tror det

Men till slut, när allt är undanlagt. Då händer det. Rastlösheten lägger sig, pulsen går ner, närvaron ökar. Då brukar jag bara vänta. Lite som att stå i kö till att åka bergochdalbana, man vet att snart, snart… blir det åka av. För jag har lärt mig att det kommer att komma upp saker, även om jag inte tror det. Djup tacksamhet, glädje och minnen åker i tvära svängar och landar högt uppe bland moln av idéer men också i djupa svarta hål av gråt. Ibland nya tårar, ibland 25 år gamla. Lite som att saker som gjort ont och inte fick tillräckligt med tårar då bubblar upp för att jag en gång för alla ska bli fri från sorgen.

När de där bortglömda tårarna får komma ut är det som att jag läker litegrann…

Jag förstår att det här kan låta som galenskap, varför liksom? Jo därför att efteråt känner jag mig alltid klar, målinriktad, stark, utvilad och… för att det intresserar mig. Även svärtan som kommer upp är – om ack så jobbig – intressant. Jag lär mig saker om mig själv, kan förstå hur upplevelser genom livet påverkar även val jag gör i dag. Och när de där bortglömda tårarna får komma ut är det som att jag läker litegrann… Som min en av mina favoritskribenter Sofia Sivertsdotter skriver: ”Tårar är sorg som hittar hem”.

Så skapar ditt eget tystnadsretreat:

1. Hitta en plats där du vet att du kommer kunna vara i tystnad under ett dygn.

2. Tala om för dina nära och kära vad du ska göra och att du kommer stänga av din telefon (de klarar sig utan dig ett dygn – jag lovar). 

3. Lämna mobil, musik, böcker, tidningar – alla intryck hemma. Nu är det bara du och ingenting som gäller. Jag skriver dagbok ibland, men många föredrar att inte heller skriva.

4. Köp med dig enkel mat som bara är att värma. Jag brukar köpa Paulúns färdiga soppor gott bröd, pålägg, frukt och choklad.

5. Åk dit. Var tyst. Gå gärna långsamma promenader i skogen, men undvik tuffare fysiska aktiviteter som faktiskt kan vara en distraktion i sig.

 

Det här är Erika:

Erika Kits Gölevik delar varje vecka med sig av tips, motivation och inspiration inom träning och hälsa på Hälsoliv.se.

Gör: Personlig tränare och yogalärare med helhet i fokus.

Erikas motto: "Rör dig som du vill känna dig".

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här