Det bultar, värker och gör ont. Men nej, det är ingen bra idé att ta en tablett mot den där träningsvärken.
1 AV 2
Det bultar, värker och gör ont. Men nej, det är ingen bra idé att ta en tablett mot den där träningsvärken.
Foto: iStock
2 AV 2
Foto: iStock

Att ta värktabletter efter träning – ingen bra idé

Tränar du så hårt att kroppen värker efteråt?

Händer det att du stoppar i dig en Alvedon eller Ipren för att lindra smärtan?

Vänj dig av med det – om du vill kunna prestera på max igen.

Ett riktigt intensivt träningspass brukar sätta avtryck på kroppen. Musklerna ömmar, något ben har fått sig en smäll och huvudvärk kan uppkomma till följd av anspänningen. Efteråt känns det frestande att lindra det onda med en receptfri värktablett av typen Alvedon eller Ipren. Så att man kan fortsätta med sina övriga bestyr utan att behöva tänka på smärtan.

Försvårar återhämtningen

Men det är en dålig idé om du vill att kroppen ska repa sig fort så att du kan träna snart igen. För antiinflammatoriska värktabletter med de aktiva ämnena ibuprofen eller paracetamol kan tvärtom förhindra eller skjuta upp återhämtningen. Inflammationen i kroppen orsakar visserligen smärta, men den är samtidigt ett första steg i läkeprocessen, skriver Business Insider. Vid varje enskilt träningspass bryter man ner musklerna på nytt, varpå kroppen anpassar sig och bygger upp dem igen: nu ännu starkare för att klara påfrestningen bättre nästa gång.

LÄS OCKSÅ: Vanliga missen – här ska du aldrig förvara dina mediciner

Stör inte kroppens eget arbete

Foto: Colourbox

Alltså bör du, om du vill bli starkare, låta bli att störa kroppens egen återhämtningsprocedur genom att äta värktabletter efter träning. Forskning har visat att de inflammatoriska komponenter som produceras när man blir fysiskt ansträngd även sätter igång en frisättning av antiinflammatoriska substanser med långverkande hälsovinster. 

I studier av möss har man kunnat se att ibuprofen stoppar den muskeltillväxt som normalt brukar ske efter långdistanslöpning – och av annan forskning har det framkommit att både ibuprofen och paracetamol avstannar den naturliga proteinbildningen i musklerna efter högintensiv träning.

Använd bara vid skador

Alltså, härda hellre träningsvärken än att försöka dölja den med snabbverkande tabletter. Undantagsfall är om du råkat ut för en riktig skada: då behövs de antiinflammatoriska egenskaperna i medicinen mer akut. 

Och notera att ett regelbundet användande av värktabletter kan skapa ett beroende, liksom sabba dina förutsättningar för hård träning framöver. Musklernas cellvävnad tar nämligen stryk av ibuprofen, så att du inte kan prestera på max igen.

LÄS OCKSÅ: Träningsvärk – 12 vanliga frågor och svar